Skip to content

Τι τρέχει στις Κάννες;

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

 

11079597_893601947327409_1401284966411861733_n

Κείμενο: Μάγδα Σατραζάνη

Και να που έφτασε κι ο Μάιος και μας βρίσκει να ασχολούμαστε ξανά, με αυτήν την υπέροχη πόλη της Νότιας Γαλλίας, που τοποθετείται κάπου εκεί στην Κυανή Ακτή, κοντά στις παράκτιες Άλπεις. Ο λόγος, φυσικά, για τις Κάννες, που εκτός της ασύγκριτης ομορφιάς τους, φιλοξενούν τα τελευταία 68 χρόνια, ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς.

Πρόκειται για ένα θεσμό, που διοργανώθηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1939, με εναρκτήρια ταινία την «Παναγία των Παρισίων», σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Ντίτερλι. Επειδή, όμως, συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ματαιώθηκε έως ότου αποφασιστεί η επαναλειτουργία του, αλλά και η μετατόπισή του, την περίοδο της Άνοιξης. Έτσι, λοιπόν, τον Μάιο του ’68, αποφασίζεται η ενεργοποίηση του φεστιβάλ, που λόγω της εξέγερσης των φοιτητών, διακόπτεται και πάλι. Τελικά, έπειτα από πολλές προσπάθειες και καθόλου τύχη, ο θεσμός λειτουργεί κανονικά και υφίσταται πια, όπως τον γνωρίζουμε κι εμείς σήμερα.

Στο φεστιβάλ υπάγεται μια κριτική επιτροπή, που δεν έχει σταθερή σύνθεση, αλλά επιλέγεται κάθε χρόνο, και την οποία απαρτίζουν ο πρόεδρος και διάφοροι ηθοποιοί και σκηνοθέτες του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της κριτικής επιτροπής είναι φυσικά και η απονομή  βραβείων, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής λήξης. Για κάθε κατηγορία συμμετοχής, η απονομή των βραβείων αποφασίζεται και από διαφορετική κριτική επιτροπή. Τα βραβεία που απονέμονται στις συμμετοχές του διαγωνιστικού τμήματος, είναι:

  • Χρυσός Φοίνικας(Palme d’Or), βραβείο για την καλύτερη ταινία
  • Μεγάλο Βραβείο(Grand Prix), βραβείο για την πιο πρωτότυπη ταινία
  • Βραβείο Γυναικείου ρόλου
  • Βραβείο Ανδρικού ρόλου
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας
  • Βραβείο Σεναρίου
  • Βραβείο Επιτροπής

Για ταινίες μικρού μήκους, έχουν καθιερωθεί επίσης τα αντίστοιχα βραβεία Χρυσού Φοίνικα και Επιτροπής, ενώ από το 1978 απονέμεται, επιπλέον, το βραβείο της Χρυσής Κάμερας (Caméra d’or) για την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Κάπως έτσι, ξεκίνησε και φέτος και συγκεκριμένα, στις 13 Μαΐου, ενώ θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου, με πολλές συμμετοχές από όλο τον κόσμο και φυσικά, και από τη χώρα μας, με την ταινία «Lobster», του Γ. Λάνθιμου. Ας δούμε, όμως, πιο συγκεκριμένα, μερικές από τις διαγωνιζόμενες ταινίες και την κατηγορία, στην οποία συμμετέχουν. Στο Διαγωνιστικό τμήμα βρίσκουμε μεταξύ άλλων τις ταινίες:

marguerite «Marguerite et Julien», της Βαλερί Ντονζελί (Γαλλία)

 

tale«The Tale of Tales», του Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία)

 

f+18«Carol», του Τοντ Χέινς (H.Π.Α., Μεγ. Βρετανία)

 

c93db47c96cc8e9b227d83f359f2fbf9Και φυσικά.. «The Lobster», του Γιώργου Λάνθιμου (Ελλάδα)

Ας σταθούμε λιγάκι εδώ. Όπως πληροφορούμαστε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό, δήλωσε για την ταινία, πως είναι «από τις πιο μυστηριώδεις του διαγωνιστικού προγράμματος», ενώ τόνισε πως είναι «μέρος της παράδοσης των ταινιών, που δεν καταλαβαίνεις τα πάντα, αλλά είναι συναρπαστικές, με τον τρόπο που σκηνοθέτης, σεναριογράφοι και ηθοποιοί, όπως ο Κόλιν Φάρελ και η Ρέιτσελ Βάις, δημιουργούν νέες μορφές αφήγησης, εντελώς ακραίες. Στις Κάννες μας αρέσει αυτό, μας αρέσει να γιορτάζουμε τους δημιουργούς, αυτούς που κάνουν τις ταινίες διαφορετικά και ανυπομονούμε να δούμε πως τις υποδέχεται το κοινό». Η ταινία του Γ. Λάνθιμου διεκδικεί το Χρυσό Φοίνικα, ανάμεσα σε άλλες 20 περίπου ταινίες και αξίζει να τονιστεί πως είναι η πρώτη ελληνική ταινία, που διεκδικεί το βραβείο αυτό, 17 χρόνια μετά από τη συμμετοχή του Θόδωρου Αγγελόπουλου και την «Αιωνιότητα και μία Μέρα».

Συνεχίζοντας, στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» βρίσκουμε τις ταινίες:
asphalte1«Asphalte», του Σαμιουέλ Μπενσετρίτ (Γαλλία)

 

madonna

«Madonna», της Σιν Σου-όν (Nότια Κορέα)

Ενώ στις κατηγορίες «Εκτός Συναγωνισμού» και «Ειδικές Προβολές», βρίσκουμε τις ταινίες:

irrational «Irrational Man», του Γούντι Αλεν  (Η.Π.Α.)

 

Natalie Portman Makes Her Directorial Debut Amid Controversy«A Tale of Love and Darkness», της Νάταλι Πόρτμαν (Ισραήλ, Η.Π.Α. )

Σε όσους τα καταφέρουν και παραβρεθούν στις Κάννες, να τους ευχηθούμε καλή προβολή και καλή διαμονή, ενώ σε όλους εμάς τους υπόλοιπους, καλή υπομονή, μέχρι οι ταινίες να ταξιδέψουν στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας, ώστε να τους ρίξουμε κι εμείς μια ματιά!

 

 

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Για τους ήρωες της διπλανής πόρτας!
«Thessaloniki Science Festival» | Η Επιστήμη είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να αλλάξουμε άποψη για τα πράγματα!