Skip to content

Ηan Νah: Ελπίζω σε ένα κόσμο που θα προάγει την ισότητα και τη διαφορετικότητα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η ΗΑΝ ΝΑΗ, κατά κόσμον Άννα Στεφάνου, είναι ίσως ότι “πιο 2024” στην ελληνική μουσική βιομηχανία! Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Κοινωνιολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Εκεί, στην μητρόπολη της μουσικής, σιγουρεύτηκε για την κλίση της προς την μουσική & την τέχνη, και συνέχισε τις σπουδές της στο London Music School.

Η HAN NAH έχει ξεχωρίσει στον χώρο της μουσικής από τα πρώτα της βήματα, και είναι γνωστή για τις καινοτόμες συνθέσεις της και την ικανότητά της να συνδυάζει με μοναδικό τρόπο διάφορα μουσικά είδη, από την ηλεκτρονική μέχρι την ποπ και το alternative. Με σπουδαίες συνεργασίες-στην έως τώρα πορεία της, έχει καταφέρει να κερδίσει την αγάπη του κοινού και των κριτικών.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του νέου της single, “ultraviolent’’ που κυκλοφορεί από την Mellowsophy Music, ο Ερμής από το Beater.gr τη συνάντησε και μίλησαν για όλα! Από το ταξίδι της στη μουσική και τις επιρροές της, μέχρι τα μελλοντικά της σχέδια και την ανιδιοτελή αγάπη:

Πώς προέκυψε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο “HAN NAH”;

Το όνομα Hannah προέκυψε ξαφνικά, στα Ιαπωνικά σημαίνει λουλούδι και κάπου το είχα πετύχει σε ένα βιβλίο του Murakami, και το ένιωσα δικό μου γιατί πέρα από το ότι εμπεριέχεται το Άννα, διαβάζεται και αυτό αναποδα! Επίσης το γράφω χωρισμένο στα δυο το HAN NAH, όπως και το logo μου που, είναι ένα κοριτσι που κοιτάει τον εαυτό του, σαν καθρέφτης. Σκέφτηκα πως το brand name θέλω να αντιπροσωπεύει και τα δυο “sides” του εαυτού μου, από τη μια το υπερβολικά φωτεινό, χαμογελαστό και δυνατό-απέναντι σε όλα, και από την άλλη, αυτό το ευάλωτο και πολύ ευαίσθητο “side” μου, που σκέφτεται και χάνεται μέσα στις σκέψεις και απογοητεύεται πολύ και στεναχωριέται και πέφτει, αλλά ξανά σηκώνεται! Η Hannah είναι η πιο εκδηλωτική version της Άννας! 

Πέρα από τη μουσική σου πορεία, βλέπουμε ότι αρχικά ακολούθησες άλλες σπουδές. Τί σε οδήγησε να ασχοληθείς με τη μουσική;

Ναι το πρώτο μου πτυχίο είναι απο την Κοινωνιολογία, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μου αρέσουν οι κοινωνικές επιστήμες, ασχολούνται με το σύνολο των ανθρώπων. Μέσα από τη μουσική μου κι εγώ γράφω για το σύνολο των ανθρώπων, γι’ αυτούς τους λίγους ή πολλούς που μπορεί να ταυτιστούν με ένα συναίσθημα ή με μια μου λέξη! Ήξερα ότι θα ασχοληθώ με τη μουσική από μικρό παιδί. Όμως ο φόβος της επαγγελματικής αβεβαιότητας που βιώνει ένας  μουσικός μου περάστηκε από μικρή ηλικία μέσω της οικογένειας κι έτσι αποφασισα να χαράξω διπλή επαγγελματική πορεία. Η αλήθεια είναι πως πήρε πολλά χρόνια στην οικογένειά μου να αποδεχτεί ότι όντως είναι δουλειά μου η μουσική και hobby. 

Αν και δεν μας αρέσουν καθόλου οι ταμπέλες! Αν έπρεπε να κατατάξεις τη μουσική σου σε ένα συγκεκριμένο μουσικό στυλ, ποιο θα ήταν αυτό;

Ούτε εμένα μου αρέσουν οι ταμπέλες, σας καταλαβαίνω! Δυσκολεύομαι πολύ να απαντήσω ποιο είναι το στυλ μου. Κινείται σίγουρα στα ποπ ακούσματα, indie pop, dream pop, electronic pop, έχει και στοιχεία soul, rnb σε κάποια τραγούδια μου. Μου αρέσει να συνδυάζω τα στυλ μουσικής!

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις και ίσως σε επηρέασαν να ακολουθήσεις αυτό το είδος μουσικής;

Αν αυτή η ερώτηση πήγαινε στην Αννα της παιδικής μου ηλικίας θα έλεγα η Britney Spears και θα τελείωνε εκεί! Έχω περάσει ώρες στον καθρέφτη να τραγουδάω το “Hit me baby” και το “Lucky”. Ωστόσο είναι αλήθεια πως με έχουν επηρεάσει αρκετοί καλλιτέχνες και θα συνεχίσουν να με επηρεάζουν όλο και περισσότεροι, ο καθένας για άλλο λόγο. Λατρεύω τη φωνή της Jorja Smith, τρελαίνομαι για το Mac Miller και το easy flow που είχε, θαυμάζω πολύ τη Solange, τη Yebba, τον Tom Misch, τον Sampha, την Ariana Grande, τη Billie Eilish. Έχω πάρει στοιχεία από αυτούς και άλλους τόσους, εμπνέομαι συνέχεια απο άλλους καλλιτέχνες! 

Αν έρθει κάποιος ακάλεστος στο σπίτι σου, τί μουσική θα ακούσει να σιγοτραγουδάς μόνη σου;

Αν έρθει  κάποιος ακάλεστος σπίτι μου στατιστικά θα παίζει το ομώνυμο EP του Channel Tres στο Spotify. Αν δεν παίζει μουσική στο background και σιγοτραγουδώ θα είναι συνήθως το “Don’t watch me cry” της Jorja Smith.

Αν και διανύουμε αισίως, το 2024. Διαβάζουμε καθημερινά περιστατικά έμφυλου ρατσισμού, μέχρι και έμφυλης βίας, ακόμη και σε γυναίκες καλλιτέχνες που είναι χρόνια στο χώρο. Τί προκλήσεις αντιμετωπίζει μία νέα γυναίκα που εισέρχεται στο χώρο της μουσικής σήμερα;

Ο έμφυλος ρατσισμός στο χώρο της μουσικής εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και αφορά  διακρίσεις, ευκαιρίες εργασίας, αντιμετώπιση στα μέσα επικοινωνίας. Αντιμετωπίζουμε  προκλήσεις που οφείλονται σε στερεότυπα και ανισότητες που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν και στο χώρο της τέχνης. Ίσως πρέπει  κάποιος να μας εκπαιδεύει να μπαίνουμε στο χώρο δυνατές και έτοιμες! Ελπίζω σε ένα κόσμο που θα προάγει την ισότητα και τη διαφορετικότητα, εντός και εκτός του χώρου της τέχνης. 

Στον αντίποδα, ζούμε στην εποχή της «φιλτραρισμένης» πληροφορίας και της πολιτικής ορθότητας. Πιστεύεις ότι αυτό το «φίλτρο» περιορίζει μία έκφανση της τέχνης;

Η πολιτική ορθότητα μπορεί πράγματι να επηρεάσει την τέχνη καθώς οι καλλιτέχνες, ενδεχομένως να περιορίζονται να εκφράσουν ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα, αλλά στον αντίποδα παρέχει και μια ευκαιρία στους καλλιτέχνες να εξετάσουν κριτικά κοινωνικούς κανόνες. Η τέχνη θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να βγαίνει εκεί έξω. Το «φίλτρο» είναι ακόμα υπό εξερεύνηση, αισθάνομαι στις επομενες γενιές, θα δούμε πιθανόν μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο έκφρασης. 

Το νέο σου τραγούδι “ultraviolent’’, είναι ωδή στην ανιδιοτελή αγάπη. Ένα ρητορικό ίσως ερώτημα που προκύπτει είναι: να αγαπάς ή να αγαπιέσαι; Γιατί;

Να αγαπάς με όλο σου το είναι! Έτσι θα αγαπηθείς τόσο από τον εαυτό σου όσο και από τους άλλους. Και τα δυο είναι σημαντικά! Να αγαπάς τον εαυτό σου, για τη δικη σου ψυχική ευημερία και να αγαπάς τους ανθρώπους σου, να χτίζεις σχέσεις που ενισχύουν τη συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από την αγάπη! 

Στο Beater, κάνουμε ότι κάνουμε, επειδή πιστεύουμε πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Τί κάνεις για να κάνεις τον κόσμο «καλύτερο»;

Για να κάνω «καλύτερο» τον κόσμο, αντιμετωπίζω τους ανθρώπους με σεβασμό και κατανόηση. Τους ακούω με προσοχή και προσπαθώ να καταλάβω ακόμα κι αυτούς που δεν είμαστε καθόλου συμβατοί σαν προσωπικότητες. 
Κάνω και ανακύκλωση όμως(Γέλια)! Κι αυτό μετράει! Να κάνετε ανακύκλωση!

Κάτι το οποίο θα ήθελες να βελτιώσεις στην καλλιτεχνική σου «ταυτότητα» και κάτι για το οποίο  είσαι περήφανη;

Δεν ξέρω αν θέλω να βελτιώσω κάτι συγκεκριμένο, γιατί η βελτίωση έρχεται με τα χρόνια και την τριβή. Κάθε χρόνο γίνεσαι και καλύτερος όταν προσπαθείς γι αυτά που θέλεις. Είμαι περήφανη για την επιλογή συνεργατών! Πέρα από τη δισκογραφική εταιρεία όπου ανήκω καλλιτεχνικά, τη Mellowsophy Music, έχω διαλέξει μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουμε μαζί και χαίρομαι πολύ, διότι νιώθω καλλιτεχνικά ασφαλής μαζί τους! 

Πώς θα ήθελες να σε θυμούνται;

Θα ήθελα να θυμούνται όχι εμένα απαραίτητα αλλά τη μουσική μου. Θα ήθελα να θυμούνται τα τραγούδια μου την ώρα που ανατέλλει και δύει ο ήλιος. Με αυτά τα χρώματα, με φως και με θέρμη.

Τί να περιμένουμε στο μέλλον από την HAN NAH;

Να περιμένετε για αρχή, το πρώτο μου εγχείρημα με ελληνικό στίχο και έπεται η συνέχεια… 

______________________

Ηan Νah:

Instagram: εδώ
Facebook: εδώ
Listen more: εδώ


AUTHOR

Ερμής Ανδρεάδης

Τρώει όλα τα λεφτά του βλέποντας θέατρο και αγοράζοντας καλοκαιρινά ρούχα. Πηγαίνει σε συναυλίες, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ή και δύο... μπορεί και τρεις! Όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει αεροπόρος. Σπούδασε φιλόσοφος.

Loading...
Beater Essentials #154: Τα τραγούδια της εβδομάδας!
SMUK: Ηandcrafted backpacks από τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο!