Skip to content

SMUK: Ηandcrafted backpacks από τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Λίγα λόγια για τη SMUK:

Το 2023, σε ένα μικρό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, δύο φίλοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν μοναδικό σκοπό: να ζήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από την κατασκευή μοναδικών και εμπνευσμένων χειροποίητων προϊόντων. Σε έναν κόσμο μαζικής παραγωγής, πηγαίνουν “κόντρα στο ρεύμα”, κατασκευάζοντας κομμάτια που προσφέρουν μία αίσθηση πολυτέλειας και μοναδικότητας σε όσους τα επιλέξουν! Με γνώμονα την αφοσίωση και τον σεβασμό στους πελάτες τους, αποστέλλουν δωρεάν όλα τα προϊόντα τους- σε κάθε γωνιά του κόσμου! Αν έπρεπε να συμπυκνωθεί η φιλοσοφία της εταιρείας σε μία φράση θα ήταν σίγουρα: Take the leap! Το Beater.gr, συνάντησε τον Μπάμπη & τον Χρήστο, ιδρυτές της SMUK, και προσπάθησε να μάθει περισσότερα πράγματα τόσο για τους ίδιους όσο και για τη γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας:

Καταρχάς, τί σημαίνει SMUK;

Μπάμπης: To όνομα προέρχεται από τη δανέζικη λέξη SMUK, που σημαίνει όμορφος– πολύ ωραίος. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε την αίσθηση της ομορφιάς και της κομψότητας στην εταιρική μας ταυτότητας, καθώς πιστεύουμε ότι αντικατοπτρίζει αυτήν την αρχή…
Χρήστος: Ομορφιά όχι μόνο με την προφανή έννοια της λέξης. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε και την ομορφιά που αποπνέει κάποιος φορώντας τις τσάντες μας. Την αυτοπεποίθηση που θέλουμε να έχουν όλοι!

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την SMUK;

Μπάμπης & Χρήστος: Αυτοί οι δύο τύποι που βλέπεις μπροστά σου!(Γέλια)
Είμαστε δύο φίλοι που εργαζόμαστε για αρκετά χρόνια στο χώρο της ένδυσης, από διαφορετικές “σκοπιές”. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις ιδέες μας, σε συνδυασμό με την εμπειρία μας για να κάνουμε το όνειρό μας…πραγματικότητα! Είμαστε επίσης πολύ τυχεροί διότι, έχουμε δίπλα μας αξιόλογους και σημαντικούς συνεργάτες, που μας βοηθούν να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας, με τον καλύτερο τρόπο!

Τί προϊόντα θα βρει κανείς στο site; Υπάρχει κάποιος χώρος που μπορεί κανείς να δει τις δημιουργίες σας από κοντά;

Μπάμπης: Το βασικό μέρος του brand είναι τα σακίδια πλατης- backpacks. Έχουμε προσθέσει ωστόσο και τα fanny packs- μπανάνες και τα πορτοφόλια. Επιπλέον, συνδυαστικά με τα σακίδια έχουμε βγάλει και αξεσουάρ όπως τα θερμός. Θέλαμε να δώσουμε μία ολοκληρωμένη εμπειρία για κάποιον που βγαίνει από το σπίτι του, είτε πηγαίνει προς τη δουλειά του, είτε μία βόλτα ή μια εκδρομή- να μπορεί να έχει όλα όσα χρειάζεται μαζί του!
Χρήστος: Εκτός από το site, έχουμε δημιουργήσει και το δικό μας showroom. Έναν cozy χώρο, που περνάμε άπειρες ώρες συζητήσεων, ανταλλαγής ιδεών και δημιουργίας! Εκτός από το site και το showroom, ετοιμάζουμε διάφορες ενέργειες για το μέλλον, με pop up shops, street events κ.α. που θα ανακοινώσουμε στο μέλλον.

Τί είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό ένα προϊόν της SMUK;

Χρήστος: Θα σου απαντήσω αντίστροφα. Είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Από την ιδέα πριν την υλοποίηση μέχρι την παραγωγή αυτή καθαυτή! Θέλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που θα μας επιλέξουν, όχι απλώς ένα προϊόν που καλύπτει μία ανάγκη, αλλά  να τους χαρίζει μία αίσθηση πολυτέλειας. Unisex items, street style αισθητικής, για όλες τις περιστάσεις!
Μπάμπης: Όλες οι δημιουργίες μας είναι αποτέλεσμα σχολαστικής μελέτης και συζήτησης. Μπορώ να σου πω απλά, ότι κατασκευάζουμε προϊόντα που θα αγοράζαμε και εμείς οι ίδιοι, ή θα προτείναμε σε φίλους μας! Δημιουργίες που φτιάχτηκαν με αγάπη, από ανθρώπινα χέρια, με στόχο να “χωρέσουν” όλα τα απαραίτητα αντικείμενα και συναισθήματα που χρειάζεται κάποιος στην καθημερινότητά του!

Όπως είπατε και παραπάνω οι δημιουργίες σας είναι χειροποίητες και εξ ολοκλήρου made in Greece. Γιατί;

Χρήστος: Να ξεκαθαρίσουμε ότι σε σχέση με ένα προϊόν μαζικής παραγωγής, πέρα από τη ξεχωριστή έμφαση που δίνεται σε κάθε σχέδιο, για εμάς έχει και μία ρομαντική έκφανση… Είναι πραγματικά μοναδικό! Παράγεται με βασικό γνώμονα την καλή ποιότητα και την αντοχή στο χρόνο!
Μπάμπης: Η παραγωγή ενδύματος και υφασμάτων στην Ελλάδα ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη. Με την κρίση είχε συρρικνωθεί αρκετά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει… Αυτός είναι και ο στόχος μας. Θέλαμε να κατασκευάσουμε τσάντες που αναδεικνύουν την ελληνική ταυτότητα και γιατί όχι, να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε την ελληνική μόδα και στο εξωτερικό!  Θα ήταν πολύ πιο οικονομικό και συμφέρον για εμάς, να παράγουμε τα σακίδιά μας για παράδειγμα σε τρίτες χώρες… Έτσι όμως, θα χάνονταν ένα μεγάλο μέρος της αρχικής μας ιδέας. Ακολουθήσαμε το δύσκολο δρόμο, αλλά μέχρι τώρα είμαστε παραπάνω από χαρούμενοι! Τέλος, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και του ιντερνετ. Αξίζει να σου πω, ότι με το που “ανέβηκε” το site, η πρώτη παραγγελία ήταν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Γερμανία!

Από πού παίρνετε έμπνευση;

Χρήστος & Μπάμπης: Από παντού!(Γέλια). Ταξιδεύουμε πολύ. Από όλα τα ταξίδια μας παίρνουμε ιδέες από την μόδα και την αρχιτεκτονική της εκάστοτε πόλης που βρισκόμαστε. Όλα αυτά προσπαθούμε και τα προσαρμόζουμε μέσα από ένα δικό μας φίλτρο, με την προϋπόθεση πάντοτε την άριστη πρώτη ύλη. Για παράδειγμα, δύο βασικά υλικά που χρησιμοποιούμε είναι ο κερωμένος καμβάς και το αρίστης ποιότητας δέρμα. Δύο υλικά, που αν και κοστίζουν λίγο παραπάνω, η ποιότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη. Θέλουμε όταν κάποιος αγοράσει κάτι από εμάς…να κρατήσει πραγματικά για μια ζωή!

Διαβάζουμε στο site σας ότι η έμπνευσή σας είναι η συνεχής επιθυμία για ταξίδια. Αν πηγαίνατε αύριο ταξίδι, ποια τσάντα σας, θα παίρνατε μαζί σας και τρία πράγματα που θα είχε οπωσδήποτε μέσα;

Χρήστος: Θα έπαιρνα την αγαπημένη μου- Apollo σίγουρα! Είναι μία μεγάλη τσάντα με κερωμένο καμβά, που ανοίγει περιμετρικά με φερμουάρ και χωράει μέχρι 28 λίτρα περίπου, όπου είναι ότι πρέπει για ένα τριήμερο. Από προορισμό θα σου έλεγα Ελβετία που μου αρέσει πολύ. Θα έπαιρνα μαζί μου: είδη προσωπικής υγιεινής, μερικά ρούχα και σίγουρα το λάπτοπ. Τον υπόλοιπο κενό χώρο θα τον γέμιζα εκεί!( Γέλια)
Μπάμπης: Εγώ θα επέλεγα την Atlas , την πράσινη με τον κερωμένο καμβά & το δέρμα, που είναι και αδιάβροχη! Θα πήγαινα στο Λονδίνο, που νομίζω ότι θα κάνει τέλειο match με την αισθητική του backpack! Σίγουρα θα είχα και το δικό μας πορτοφόλι για τα απαραίτητα έγγραφα και κάρτες, ένα θερμός για να έχω ζεστό καφέ στις βόλτες μου και φυσικά το λάπτοπ μου!

______________________

SMUK, handcrafted goods:

E-shop: www.smukgoods.com
Showroom: Ναβάρχου Βότση 20, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη
Instagram: smukgoods
E-mail: [email protected]
* Χρησιμοποιώντας στις αγορές τον κωδικό: BEATERGR, κερδίζετε 20% έκπτωση σε όλες τα Backpacks μέχρι και τις 24/05!

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Ηan Νah: Ελπίζω σε ένα κόσμο που θα προάγει την ισότητα και τη διαφορετικότητα!
6+1 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις στη Θεσσαλονίκη!