Skip to content

Πέθανε ο σπουδαίος και ανένταχτος ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

O σπουδαίος Έλληνας ποιητής και διηγηματογράφος Ντίνος Χριστιανόπουλος πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη το πρωί, στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο συγγραφέας και φιλόλογος Θωμάς Κοροβίνης με την παρακάτω ανάρτηση.

https://www.facebook.com/thomas.korovinis.5/posts/3576117669089249

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου 1931. Γιος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε πτυχίο του Τομέα Κλασικών Σπουδών.

Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δημητριάδης, εργάστηκε αρχικά ως βιβλιοθηκάριος στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης από το 1958 ως το 1965 ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων. Το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό Διαγώνιος, που κυκλοφόρησε ως το 1983 με ολιγόχρονες παύσεις και τον εκδοτικό οίκο Εκδόσεις Διαγωνίου. Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε και ο περίφημος “κύκλος των λογοτεχνών της Διαγωνίου”.

Ακούστε ακόμη το Beater Cast: «Διακοπές στην Αθήνα» του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Η πρώτη ποιητική συλλογή του Εποχή των ισχνών αγελάδων (1950) διακρίνεται για το προσωπικό ύφος της και για τις δημιουργικές επιρροές από τον Καβάφη και τον Τ. Σ. Έλιοτ. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Το όνομά του συνδέθηκε με το έργο σπουδαίων μουσικών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Κουγιουμτζής και ο Διονύσης Σαββόπουλος, που μελοποίησαν τους στίχους του.

Συνδέθηκε επίσης με τον Γιώργο Ιωάννου, τον Νίκο–Αλέξη Ασλάνογλου, τον Τάσο Κόρφη, αλλά και με τον Νίκο Νικολαΐδη και τον Κάρολο Τσίζεκ, με τους οποίους ίδρυσε, το 1974, τη Μικρή Πινακοθήκη της Διαγωνίου, με στόχο την προβολή νέων εικαστικών καλλιτεχνών της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του απέρριψε δύο φορές τιμητικές διακρίσεις, αρχής γενομένης την περίοδο της δικτατορίας, όταν αρνήθηκε να παραλάβει βραβείο για το έργο του «Ο Χιλιαστής». Το 2011 αρνήθηκε να παραλάβει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, απορρίπτοντας το με την φράση «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε».

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Η Στέλλα Παππά διαδίδει την ελληνική μουσική σε κάθε γωνιά του κόσμου!
Τα ρώτησαν και τα’ πε: Ο Ιππότης Σπαθί, οι Εραστές και το Αστέρι