Skip to content

Το PelionFestival είναι κάτι παραπάνω από ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου | Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Η μουσική διοργάνωση PelionFestival, που υφίσταται από το 2000, λαμβάνει και φέτος χώρα στη Ζαγορά του Πηλίου. Πρόκειται για ένα θερινό φεστιβάλ κλασικής μουσικής, με διάφορα σεμινάρια, μαθήματα και εκδηλώσεις. Εμείς, μιλήσαμε με τον Δημήτρη Καραγιαννακίδη, έναν από τους υπεύθυνους αυτής της διοργάνωσης, για να μας πει περισσότερες πληροφορίες για αυτό το φεστιβάλ και το μαγικό τοπίο, που το φιλοξενεί.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του PelionFestival;

Η οικογένειά μας κατάγεται από τη Ζαγορά του Πηλίου, όπου και περνούσαμε πάντα τις διακοπές μας και όχι μόνο. Η μητέρα μου, Ζωή Σαμσαρέλου, είναι πιανίστρια και το 2000 αποφάσισε να ιδρύσει το PelionFestival, δηλαδή έναν κύκλο σεμιναρίων και εκδηλώσεων κλασικής μουσικής σε αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς τόπο.

Ποια είναι τα άτομα πίσω από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ;

Το PelionFestival αποτελεί ουσιαστικά οικογενειακή μας υπόθεση, αφού η οργανωτική ομάδα αποτελείται από τη μητέρα μου, Ζωή Σαμσαρέλου, η οποία έχει το ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ από την ίδρυσή του έως σήμερα, την αδερφή μου, Κατερίνα Καραγιαννακίδου, η οποία από το 2012 έχει αναλάβει την Οργάνωση Παραγωγής Δράσεων εκτελώντας χρέη γραμματειακής υποστήριξης, φωτογράφου και γραφίστα και εμένα, που από το 2015 συμμετέχω ενεργά στη διοργάνωση ως καλλιτεχνικός συνδιευθυντής.

Πέρα από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, ασχολείστε με κάτι άλλο;

Το Φεστιβάλ είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όμως η πραγματικά εντατική ενασχόληση με αυτό είναι υπόθεση δύο ή τριών μηνών το χρόνο. Κατά τα άλλα, η μητέρα μου είναι καθηγήτρια πιάνου και μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, εγώ μεταπτυχιακός φοιτητής βιολοντσέλου στην Ακαδημία του Münster της Γερμανίας και η Κατερίνα φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ.

Ποιος είναι ο σκοπός του Φεστιβάλ; Σε ποιους απευθύνεται;

Σκοπός του PelionFestival είναι πρωτίστως η προσφορά μαθημάτων κλασικής μουσικής σε συμμετέχοντες διαφόρων οργάνων, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επιπέδου.

Πυρήνα του PelionFestival αποτελεί το Φεστιβάλ Βιολοντσέλου, το οποίο διεξάγεται από το 2014 με μεγάλη επιτυχία και συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μία καταπληκτική ομάδα καθηγητών προσφέρει κάθε χρόνο αξέχαστη εμπειρία σε τσελίστες όλων των ηλικιών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων επιστρέφει ξανά και ξανά κάθε χρόνο.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα σεμινάρια άλλων οργάνων και φωνής. Το 2017 θα δοθούν, εκτός από το βιολοντσέλο, μαθήματα βιολιού, τραγουδιού, κλαρινέτου, φλάουτου και πιάνου.

Εκτός, όμως, από μεμονωμένους μαθητές όλων αυτών των οργάνων, απευθυνόμαστε και σε σχήματα μουσικής δωματίου, τα οποία μπορούν να λάβουν μαθήματα από κοινού από έναν ή περισσότερους καθηγητές της επιλογής τους, χωρίς κανέναν περιορισμό στον αριθμό των ατόμων ή στα όργανα που απαρτίζουν το σχήμα.

Επίσης, απευθυνόμαστε και στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους τουρίστες της ευρύτερης περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν, όπως και κάθε καλοκαίρι, εντυπωσιακές και σπάνιες για την περιοχή εκδηλώσεις.

Να μην ξεχάσω, βέβαια, να αναφέρω ότι η συμμετοχή στο Φεστιβάλ μας δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες και τις οικογένειές τους να επισκεφτούν αυτό το υπέροχο μέρος που συνδυάζει καταπράσινα ορεινά τοπία με εκπληκτικές και πολύ εύκολα προσβάσιμες παραλίες.

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη τοποθεσία για να διοργανώσετε το Φεστιβάλ; 

Προφανώς η αφορμή ήταν η καταγωγή μας από την Ζαγορά, αλλά το μέρος θα έλεγα πως ενδεικνυται για τέτοιες δράσεις. Πρόκειται για ένα χωριό με μικρές αποστάσεις, όπου ότι συμβαίνει γίνεται αμέσως γνωστό, οι κάτοικοι και οι έμποροι της περιοχής μας γνωρίζουν και μας υποδέχονται, υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές που πληρούν τις ανάγκες ενός φεστιβάλ, και επιπλέον, η φύση είναι πάντα ατελείωτη πηγή εμπνευσης για μουσικούς και καλλιτέχνες γενικότερα.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2000. Τι αλλαγές έχουν γίνει σε όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν;

Οι αλλαγές υπήρξαν πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα. Βασικά, στα όργανα που διδάχτηκαν ανά περιόδους αλλά και στον τόπο διεξαγωγής των σεμιναρίων. Από την ίδρυσή του και μέχρι το 2007 προσφέρονταν μαθήματα βιολιού, βιολοντσέλου και πιάνου στη Ζαγορά. Το 2008 μεταφερθήκαμε στην Τσαγκαράδα, όπου άρχισε μία συνεργασία με κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Εκείνη την περίοδο δόθηκαν μαθήματα σε όργανα, όπως βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, τρομπόνι, τρομπέτα, κλαρινέτο, φλάουτο, κόρνο, κιθάρα, φωνή και πιάνο.

Έπειτα, από το 2012 επιστρέψαμε σιγά-σιγά στη Ζαγορά, όπου σύντομα το Φεστιβάλ πήρε τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα: Φεστιβάλ Βιολοντσέλου + Σεμινάρια Άλλων Οργάνων και Φωνής. Το Φεστιβάλ Βιολοντσέλου είναι, κατά τη γνώμη μου, κάτι μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο, είμαστε όμως πολύ δεμένοι και με τους συναδέλφους των άλλων οργάνων. Και καθώς η ομάδα των καθηγητών μας συνεχώς ανανεώνεται, είναι ξεκάθαρο ότι η μορφή αυτή έχει ακόμα πολλά περιθώρια εξέλιξης, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή συντελέστηκε και όσον αφορά την ομάδα των διοργανωτών. Όπως προανέφερα, η μητέρα μου δουλεύει ασταμάτητα πάνω στο PelionFestival από το 2000, ενώ εγώ και η Κατερίνα ενταχθήκαμε, απολύτως ενεργά, ουσιαστικά το 2015.

Προσωπικά, παρακολουθώντας εκ των υστέρων όλες αυτές τις εξελίξεις, αντιμετωπίζω το PelionFestival ως ένα ζωντανό οργανισμό, απολύτως ευέλικτο και ευπροσάρμοστο.

0I4A0800

Ποια είναι η πορεία της διοργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια; Πώς προσελκύονται οι συμμετέχοντες και πώς προσεγγίζονται οι καθηγητές και οι συνεργάτες;

Και στον τομέα της προσέλκυσης μαθητών έχουν συντελεστεί, βέβαια, τεράστιες αλλαγές, κυρίως λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της εισόδου του ίντερνετ και των social media στην καθημερινότητά μας. Αρχικά χρησιμοποιούσαμε αφίσες, στην πορεία προστέθηκε μία ιστοσελίδα και εδώ και λίγα χρόνια το Facebook και το Instagram. Αυτό, όμως, που με μεγάλο ενδιαφέρον και ικανοποίηση παρατηρώ, είναι ότι, όταν γίνεται καλή δουλειά κάπου, αυτό μαθαίνεται. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων προέκυψε ξεκάθαρα λόγω της φήμης που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Όσον αφορά την προσέγγιση των καθηγητών, συνήθως γίνεται μέσω προσωπικών επαφών και γνωριμιών, πάντα όμως στη βάση μεγάλης καλλιτεχνικής εκτίμησης.

Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα από μαθήματα και δραστηριότητες; 

Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Βιολοντσέλου, θα διδάξουν φέτος στη Ζαγορά πέντε καταξιωμένοι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί: ο Ulrich Voss από τη Γερμανία, ο Matias de Oliveira Pinto από τη Γερμανία και τη Βραζιλία, ο Άγγελος Λιακάκης από την Αθήνα, ο Βασίλης Σαΐτης από τη Θεσσαλονίκη και ο Θέμης Βαγενάς από το Βόλο. Μία εκπληκτική ομάδα, η οποία, εκτός από τα ατομικά μαθήματα που θα δίνει ο καθένας τους κατά τη διάρκεια της μέρας, θα συγκεντρώνεται κάθε πρωί μαζί με όλους τους μαθητές βιολοντσέλου στις πρόβες του μεγάλου συνόλου βιολοντσέλων του Φεστιβάλ, υπό τη διεύθυνση του κου Ulrich Voss.

Τραγούδι και μελοδραματική θα διδάξει η κα Σοφία Κυανίδου, ενώ στο βιολί θα έχουμε τους Helge Slaatto από τη Δανία και Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, στο κλαρινέτο τον Παύλο Σεράση, στο φλάουτο την Ana Domančić Krustlovic από την Κροατία και την καλλιτεχνική μας διευθύντρια, Ζωή Σαμσαρέλου, στο πιάνο.

Εκ των προτέρων αλλά και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα δημιουργηθούν σχήματα μουσικής δωματίου μεταξύ των συμμετεχόντων του ίδιου ή διαφορετικών οργάνων. Επίσης, για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο εγχόρδων, στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές έως 15 ετών υπό τη διεύθυνση του κου Θέμη Βαγενά και θα ονομάζεται PelionFestival String Ensemble.

Εκδηλώσεις θα υπάρχουν σε σχεδόν καθημερινή βάση, ως επί το πλείστον στο Δημοτικό Σχολείο της Ζαγοράς, όπου θα πραγματοποιηθέι οπωσδήποτε η καθιερωμένη και άκρως εντυπωσιακή συναυλία των καθηγητών του σεμιναρίου αλλά και τουλάχιστον μία συναυλία των μαθητών μας. Προγραμματίζουμε μία συναυλία στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής της Τσαγκαράδας στις 26 Ιουλίου, με σύνολα μουσικής δωματίου και, επίσης, φιλοδοξούμε να παίξουμε όπως σχεδόν κάθε χρόνο σε μία εκκλησία της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει κάτι, που είναι πολύ συνηθισμένο στο εξωτερικό, να χρησιμοποιούμε δηλαδή τις εκκλησίες για συναυλίες κλασικής μουσικής, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο χώρο και στο λατρευτικό χαρακτήρα που αυτός αντιπροσωπεύει.

Η τελική μας συναυλία θα γίνει, όπως και το 2016, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Ζαγοράς στις 28 Ιουλίου, όπου θα συμμετάσχουν σχήματα μουσικής δωματίου, το PelionFestival String Ensemble και το PelionFestival Violoncello Ensemble. Έτσι θα έχουμε μία εορταστική αποχαιρετιστήρια συναυλία με τη συμμετοχή και τη συνεργασία μαθητών και καθηγητών.

Μία ιδιάτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουλίου το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο της Ζαγοράς, όπου ο τσελίστας Matias de Oliveira Pinto μαζί με την πιανίστα και συνεργάτιδά του από τη Βραζιλία, κα Viviane Taliberti, θα μας παρουσιάσουν κομμάτια λατινοαμερικάνων συνθετών.

Επίσης, καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρξουν οπωσδήποτε αυθόρμητα δρώμενα σε διάφορα σημεία της Ζαγοράς, κυρίως βέβαια στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Υπάρχει κάτι καινούριο ή διαφορετικό που θα περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση; 

Φέτος είμαστε στην ιδιάτερα ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε στην ομάδα των καθηγητών μας τρία μέλη: τους Matias de Oliveira Pinto στο βιολοντσέλο, Helge Slaatto στο βιολί και Πάυλο Σεράση στο κλαρινέτο. Κανείς από τους τρεις, βέβαια, δεν μας είναι άγνωστος, καθώς οι δύο πρώτοι είχαν συμμετάσχει ως καθηγητές το 2010 και 2011 στην Τσαγκαράδα, ενώ ο τρίτος συμμετείχε από το 2008 έως το 2010 ως μαθητής κλαρινέτου του Φεστιβάλ. Δε σταμάτησε όμως έκτοτε να έχει και ισχυρή παρουσία με την ιδιότητα του συνθέτη, καθώς πολλά έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση σε συναυλίες του PelionFestival.

Πρόκειται για τρεις εξαιρετικούς καλλιτέχνες και δασκάλους, που αναμφίβολα θα εμπλουτίσουν με την εμπειρία τους και τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες το ήδη καταπληκτικό δυναμικό της ομάδας του PelionFestival.


8o Διεθνές PelionFestival
Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Κισσός
21-29 Ιουλίου 2017

Το 18ο PelionFestival θα λάβει χώρα από τις 21 έως τις 29 Ιουλίου του 2017 με σεμινάρια και συναυλίες στη Ζαγορά και με παράλληλες δράσεις στον ευρύτερο χώρο του Ανατολικού Πηλίου.

Τα φετινά σεμινάρια περιλαμβάνουν:

4o Φεστιβάλ Βιολοντσέλου:
-Ulrich Voss (Γερμανία)
-Matias de Oliveira Pinto (Γερμανία-Βραζιλία)
-Αγγελος Λιακάκης
-Βασίλης Σαΐτης
-Θεμιστοκλής Βαγενάς

Σεμινάρια Άλλων Οργάνων και Φωνής:
-Helge Slaatto (Δανία-Γερμανία) – βιολί
-Απόλλων Γραμματικόπουλος – βιολί
-Παύλος Σεράσης – κλαρινέτο
-Σοφία Κυανίδου – τραγούδι/μελοδραματική
-Ana Domančić Krstulović (Κροατία) – φλάουτο
-Ζωή Σαμσαρέλου – πιάνο

*όλοι οι καθηγητές, εκτός της κας Κυανίδου, παραδίδουν, επίσης, μαθήματα μουσικής δωματίου

*Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.pelionfestival.com

0I4A0808

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Αυτή είναι η ανακοίνωση για επιστροφή ή ανταλλαγή των εισιτηρίων της 3ης μέρας του Release Athens!
50’s Fashion Party | Όταν τα ρούχα σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή!