Skip to content

Ένα βιογραφικό comic για τους θρυλικούς The Doors!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η ανθολογία του The Morrison Hotel γράφτηκε από την Leah Moore, σε συνεργασία με τα επιζώντα μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος The Doors και σχέδια από καλλιτέχνες του κόσμου των comics. Το μυθιστόρημα δείχνει την επιρροή της μπάντας μέσα από ιστορίες που τους κατέστησαν ως «αρχιτέκτονες της αντι-κουλτούρας», επηρεάζοντας καλλιτέχνες, ποιητές και ανθρώπους του «περιθωρίου» για τις επόμενες γενιές με φόντο τον περιορισμό του ελεύθερου πνεύματος τη δεκαετία του ’60 ως την ταραχώδη δεκαετία του ’70. Μια δεκαετία κατά την οποία γυναίκες, Αφροαμερικανοί, ιθαγενείς, ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και άλλες παραγκωνισμένες κοινωνικές ομάδες συνέχισαν τον αγώνα τους για ισότητα και πολλοί Αμερικανοί συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ενάντια στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Βιετνάμ.

Όπως πολλοί νεαροί θαυμαστές του συγκροτήματος, έτσι και η Leah Moore επηρεάστηκε από την αύρα και το μυστήριό τους στην εφηβεία της. Θυμάται πως γνώρισε το συγκρότημα μέσω της ταινίας του ’87 The Lost Boys, και συγκεκριμένα από την Jim Morrison αφίσα που είχαν τα βαμπίρ-έφηβοι στην σπηλιά τους. Έτσι, το ’92, έπεισε τους καθηγητές της να πάνε την τάξη για επίσκεψη στον τάφο του. «Έβρεχε καταρρακτωδώς και ασταμάτητα κι εκεί, ήμασταν εμείς, μια παρέα από όχι και πολλά υποσχόμενα 13χρονα και 14χρονα nerds με αδιάβροχα, αλλά το ότι βρισκόμασταν εκεί ήταν πραγματικά επικό», λέει στο Rolling Stone. «(εκεί με) Όλα τα λουλούδια και τα αρωματικά sticks και τα γκραφίτι».

Η Moore ανέλαβε να γράψει για την ιστορία του αγαπημένου της συγκροτήματος σε μορφή comic στην 50η επέτειο του Morrison Hotel. Η αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας πήρε παράταση από την Z2 Comics και καλύπτει το ίδιο το album και την εποχή που προηγήθηκε: Τον πόλεμο στο Βιετνάμ, το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων, την προσελήνωση, τους φόνοι του Charles Manson, τις συναυλίες του συγκροτήματος, τις φορές που συνελήφθησαν και τους σπουδαίους μουσικούς που συνάντησαν. Και σύμφωνα με την συγγραφέα, υπάρχει και cameo του John Lennon. «Έκανα μια ελεύθερη σύνδεση των ιστοριών στα κομμάτια του album, αλλά τις εμπλουτίζω με όλα όσα μπορώ για να σας βάλω σε αυτή την κατάσταση, την στιγμή της δημιουργίας του (album)», λέει η Moore. «Εννοώ, προφανώς και θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο για κάθε κομμάτι, αλλά ήθελα οι ιστορίες να σε μεταφέρουν σε ένα μόνο μέρος».

Η συγγραφέας δούλεψε και πάνω στις ιστορίες των εναπομείναντων μελών, τους Robby Krieger και John Densmore. «Για να είμαι ειλικρινής, μόνο στην ιδέα που θα τους συναντούσα πραγματικά εκστασιάστηκα. Είναι υπέροχοι, θρυλικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες και μόνο που πήγα προς τα εκεί για ένα “γεια”… ναι, δεν ξέρω καν πώς συνέβη αυτό!». Επιπλέον καλλιτέχνες αξιοποίησαν το ταλέντο τους στο γραφικό του βιβλίου, με το εξώφυλλο να είναι ζωγραφισμένο από τον Chris Hunt. «Οι The Doors έχουν τόση παραστατικότητα, μαγκιά και ιστορία που ήταν το μόνο φυσιολογικό να αποτυπωθούν σε comic», συνεχίζει η Moore. «Οι στίχοι, η ενέργειά τους -πιστεύω πως τα τραγούδια δε διατίθενται απλώς για απεικόνιση αλλά φωνάζουν να γίνουν comic!»

Το συγκρότημα δημοσίευσε ένα αποκλειστικό απόσπασμα από το βιογραφικό αυτό comic, που αιχμαλωτίζει στιγμές από το περίφημο show την 1η Μαρτίου 1969 στο Dinner Key Auditorium στο Miami. Στις σχετικές με την ιστορία αυτή σελίδες βρίσκουμε τους The Doors -βασικά, όλους εκτός από τον ύποπτα απόντα Jim Morrison- να οδηγούνται σε έναν χώρο με κόσμο περισσότερο από το αναμενόμενο. Καθώς ο νεαρός γενειοφόρος Morrison φτάνει με αεροσκάφος αργά στη συναυλία και φλερτάρει με τις αεροσυνοδούς, ο διευθυντής της μπάντας κάνει παζάρια με τον ιδιοκτήτη του χώρου, ο οποίος έχει υπερβεί χρηματικά το show, αλλά αρνείται να δώσει στους Doors περισσότερα χρήματα από το αρχικό συμβόλαιο.

______________________

Το comic μπορείτε να το προ-παραγγείλετε και από Amazon.

Πηγή: The Rolling Stone

Loading...
Μια λίστα με ελληνικές παραγωγές που είδαμε εν όψει του πρώτου Bandcamp Friday!
Ήχος από το μέλλον στη δεύτερη συλλογή της USM Recordings!