Skip to content

Youkali: Ένα καφενείο από το παρελθόν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Ιωάννα Τοκμακίδου

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η οδός Εθνικής Αμύνης, ο νέος δρόμος της Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε στη θέση των τειχών της ανατολικής πλευράς, είχε μια ιδιαίτερη αίγλη και μια αντίστοιχη πολιτισμική υπόσταση. Σήμερα στον αριθμό έξι ,το Youkali, διατηρεί αυτά τα κοινωνικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, κοσμώντας την «λεωφόρο των ωραίων Ελληνίδων», με την χλιδή του παρελθόντος κι συνάμα την λάμψη του μέλλοντος .

Μια κλασσική ιδέα που τρείς φίλοι αποφάσισαν να υλοποιήσουν. Να φτιάξουν ένα όμορφο μαγαζί για αυτούς και την παρέα τους, όπου υποδέχονται κάθε πελάτη σαν φίλο και τον περιποιούνται σαν μέλος της οικογένειάς τους. Περιμένουν κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας, και σε ζεστό κλίμα προσφέρουν μοναδικές ελληνικές σπεσιαλιτέ και πρωτότυπες γεύσεις που συνεχώς ανανεώνονται. Από το πρωινό καφέ, μέχρι το βραδινό απεριτίφ, σε σερβίρουν με χαμόγελο στα χείλη.

_dsc5305

Όλα γύρω, θυμίζουν σκηνικό βγαλμένο από παλιά, ασπρόμαυρη, ελληνική ταινία. Το φώς από την μεγάλη, ανατολική τζαμαρία πλημμυρίζει τον χώρο. Στον τοίχο είναι κρεμασμένος ένας χάρτης της Ελλάδας. Στο βάθος , κρύβεται ένα μικρό μπαρμπέρικο με αναπαυτικές πολυθρόνες κουρείου. Ωστόσο , κεντρικό στοιχείο της διακόσμησης αποτελεί το μωσαϊκό πάτωμα, που μαρτυρά μια ιστορική συνεχεία από το 1960, όταν ο χώρος λειτουργούσε υπό την επωνυμία το «Κοσμικόν». Το σημερινό Youkali , είναι ένα σύγχρονο αστικό καφενείο που συνδυάζει τέλεια την παράδοση με τις μοντέρνες ανέσεις δημιουργώντας ένα κοσμικό χώρο συνάθροισης . Κοιτώντας τον γαλάζιο γύψο στην οροφή, βυθίζομαι σε ένα σύννεφο από αναμνήσεις που ποτέ δεν έζησα.

_dsc5318

«Ο χώρος ιστορικός, σε μια εξαιρετική τοποθεσία, φαίνεται να έχει γνωρίσει πολλά γέλια και φωνές.» τόνισε ο Γιάννης Κοσμάς, ένας από τους ιδιοκτήτες.

Στο πιο θεατρικό σταυροδρόμι της πόλης, κάπου ανάμεσα στο θέατρο Αυλαία, το Αριστοτέλειο και το Κ.Θ.Β.Ε., το Youkali, βρίσκεται στην σωστή θέση για να στεγάσει όλες εκείνες τις καλλιτεχνικές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα λίγο πρίν ή λιγο μετά από θεατρικές παραστάσεις , όπου οι ηθοποιοί , οι σκηνοθέτες και το κοινό μπλέκουν μεταξύ τους κι μοιράζονται σκέψεις κι ένα ποτήρι κρασί.

_dsc5365

Το Youkali είναι η πιο ατμοσφαιρική νέα πρόταση της Θεσσαλονίκης. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από ένα γαλλικό ταγκό του μεσοπολέμου, που τραγουδά για έναν ιδανικό προορισμό, στον οποίο μπορείς να δραπετεύσεις από την πραγματικότητα, κι να αφεθείς στα όνειρα σου. Αυτό που πραγματικά είναι.

Youkali
Εθνικής Αμύνης 6
231 022 0310

Find Youkali on Facebook!

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
To ÜberΝτουζ, το νέο «Coolest Kid in Town»!
Καπνιστή αμερικάνικη λατρεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!