Skip to content

Ο ρόλος του κρέατος στη διατροφική αλυσίδα.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η διατροφή είναι η επιστήμη που μελετά τη σχέση μεταξύ των τροφίμων και της υγείας και ασχολείται με την πρόσληψη όλων των θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό. Από τα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, μέχρι τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα, μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η διατροφή και το κρέας είναι δύο θέματα που συχνά συγχέονται και ο λόγος είναι ότι το κρέας αποτελεί μια από τις πιο συχνές τροφές που βρίσκονται στο διαιτολόγιό μας και περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για το κρέας είναι ότι αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου. Ένα γραμμάριο πρωτεΐνης παρέχει 4 θερμίδες (1 kcal) ενέργειας και αμινοξέα που βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών και στην επιδιόρθωσή τους μετά την άσκηση, γι’ αυτό προτιμήστε να καταναλώνετε κρέας τις μέρες που σκοπεύετε να αθληθείτε. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας και βοηθά το σώμα σας να ανακάμψει μετά την άσκηση, ενώ ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα σας, γι’ αυτό και χρειάζεστε περισσότερο από αυτόν όταν ασκείστε τακτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους από ότι οι μη χορτοφάγοι και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τρώνε κρέας.

Το κρέας έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας), οπότε είναι σημαντικό να μην τρώτε πολύ από αυτό αν ανησυχείτε για καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη. Μπορεί το λίπος που περιέχει να είναι βοηθητικό στην απορρόφηση βιταμινών Α και D από τις τροφές, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει σε παχυσαρκία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Εάν τρώτε τακτικά κρέας, επιλέξτε άπαχα κομμάτια, όπως άπαχη μπριζόλα από μοσχάρι ή άπαχες χοιρινές μπριζόλες, αντί για λιπαρά κομμάτια όπως μπριζόλα ribeye, χοιρινό κοντοσούβλι ή παϊδάκια. Αυτά τα κομμάτια κρέατος περιέχουν επίσης υψηλότερες συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Το κρέας είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή και δεν πρέπει να λείπει από το διατροφικό σας πρόγραμμα. Επιλέξτε σωστά το κρεοπωλείο από το οποίο προμηθεύεστε το κρέας σας και δώστε προσοχή στο μαγείρεμά του. Αυτό θα σας επιτρέψει να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από την τροφή σας.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Φυσικά Fysika, μια έκθεση για κρασιά μηδενικών ή ελαχίστων παρεμβάσεων.
Ο Θοδωρής Παπανικολάου μαγειρέυει ιταλικό street food στο Surfer Maya!