6+1 «μεγάλα» κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι.
Διανύουμε αισίως την Μ. Εβδομάδα, ενώ οι ημέρες που απομένουν για το τραπέζι της Λαμπρής λιγοστεύουν! Γεμάτοι δρόμοι και καταστήματα, κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, μαρτυρούν πως όλοι μας αναζητούμε τα απαραίτητα για να «νοστιμέψουμε» όσο μπορούμε περισσότερο, το αναστάσιμο τραπέζι!
Πάσχα=Άνοιξη και Άνοιξη=Εξοχή! Επομένως, είτε επισκεφτείς «το χωριό σου», είτε καταφέρεις και ξεκλέψεις λίγο χρόνο για μία ανοιξιάτικη εκδρομή σε κάποιο νησί, αλλά και όσοι βγούμε στα μπαλκόνια-ταράτσες-ακάλυπτους, όλοι θα προσπαθήσουμε να έρθουμε λίγο πιο κοντά στον ανοιξιάτικο ουρανό.
Όπως οι περισσότερες γιορτές στην Ελλάδα, έτσι και το Πάσχα είναι σχεδόν ταυτόσημο με μπόλικο φαγητό. Μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, σούβλες ή ψησταριές, «φασαριόζικες» μουσικές και άφθονο αλκοόλ δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό που ενισχύουν τη φράση «οι Έλληνες ξέρουν να περνούν καλά»!
Σε μια τέτοια γιορτή το κρασί δε θα μπορούσε να απουσιάζει. Γιατί άλλωστε αν δεν πιείς κρασί το Πάσχα, πότε θα πιείς; Η αλήθεια είναι ότι την μέρα της Ανάστασης και την επομένη, το αρνί, το κατσίκι, η μαγειρίτσα και γενικότερα το κρέας έχουν την τιμητική τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιποι «wine lovers» δε θα περάσουν το ίδιο ωραία, απολαμβάνοντας τα δικά τους καλούδια συνδυασμένα με το κατάλληλο κρασί!
Ακόμη, αυτές οι μέρες είναι άμεσα συνυφασμένες με το έθιμο του τσουγκρίσματος και κατανάλωσης αβγών! Ένα έθιμο που δημιουργεί πονοκέφαλο σε πολλούς sommelier, μιας και το αβγό (και δη το βραστό), είναι αυτό που λέμε σε άπταιστα ελληνικά «wine killer». Όπως και να ‘χει, εμείς το έχουμε ήδη πει. Στην απόλαυση δε χωράνε περιορισμοί. Έτσι, αναζητήσαμε και σας παρουσιάζουμε 6+1 προτάσεις κρασιών για επιλέξετε-ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόλαυσή!
Naoussa
Οινοποιείο Δαλαμάρα, Ξινόμαυρο, Νάουσα
Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με τίποτα λιγότερο από ένα μονοποικιλιακό, καθαρόαιμο και ρουστίκ Ξινόμαυρο. Μία ετικέτα που αντιπροσωπεύει παραπάνω από επάξια μία από τις σημαντικότερες οινικές περιοχές στην Ελλάδα! Αρώματα δαμάσκηνου και μπαχαρικών συναντούν τον αναμενόμενο πελτέ τομάτας ανάμεσα σε ενδιαφέρουσες τανίνες, με το αποτέλεσμα να σε δικαιώνει. Εξαιρετική επιλογή που ταιριάζει με όλα τα ψητά σχάρας, καθώς και με τον πασχαλινό οβελία.
______________________
Pyritis
Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Ασύρτικο, Σαντορίνη
Η αλήθεια είναι ότι το Ασύρτικο της Σαντορίνης δεν μπορεί να λείπει από ένα γιορτινό τραπέζι! Πληθωρικός και παράλληλα κομψός, ο Πυρίτης αναδεικνύει με μεγαλειώδη τρόπο το ξεχωριστό terroir του κυκλαδίτικου νησιού. Αν και η άποψη ότι τα λευκά κρασιά σπάνια συνδυάζονται με κόκκινο κρέας δεν είναι και τόσο λάθος, η συγκεκριμένη ετικέτα έρχεται να καταρρίψει την παραπάνω σκέψη! Μιλάμε για ένα κρασί που θα μπορούσε εύκολα να συνδυαστεί με κόκκινο κρέας, σαλάτες ζυμαρικών, ενώ μπορεί να σταθεί επάξια στο ταίριασμα με τα επίκαιρα βραστά αυγά!
______________________
Blanc de Gris
Milia Riza, Μοσχοφίλερο, Νεμέα
Οι φυσαλίδες ταιριάζουν απίστευτα στο αναστάσιμο τραπέζι! Μία θαρραλέα νέα προσπάθεια ενός ελληνικού οινοποιείου, καταφέρνει να φέρει την αγαπημένη Καμπανία με την Κορινθία λίγο πιο κοντά… Παρασκευασμένο με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας -που θέλει τη δεύτερη ζύμωση να γίνεται μέσα στη φιάλη, η MiliaRiza μας παρουσιάζει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ελληνική εκδοχή της σαμπάνιας. Θα εκπλαγείτε με το πόσο ωραία ταιριάζει με αρνίσια παϊδάκια και τηγανιτές πατάτες!
______________________
AMUSE ROSE
Κτήμα Μουσών,Sauvignon Blanc-Μούχταρο, Βοιωτία
Amuse θα πει διασκεδάζω και το Κτήμα Μουσών δίνει στην αγορά ένα κρασί που κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του! Η απαλή σομόν και ημιδιάφανή του όψη, δε σε προετοιμάζει για την «αρωματική βόμβα» που πρόκειται να δοκιμάσεις. Μυρωδιές από μοσχολέμονο, ροδάκινο και φράουλα συναντούν ένα δροσιστικό σώμα, που δε θα αφήσει κανένα παραπονεμένο. Είναι ένα κρασί που κάνει τέλειο match με τις πράσινες σαλάτες εποχής αλλά και με τα τυριά ή αλλαντικά πριν το κυρίως γεύμα!
______________________
24
Moschopolis Winery, Pinot Noir, Θεσσαλονίκη
Ίσως η πιο ευγενική ερυθρή ποικιλία του διεθνή αμπελώνα, εκφρασμένη σε μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ελληνική εκδοχή. Είκοσι τέσσερις μήνες βαρέλι κι ένα μοναδικό αμπελοτόπι σε μεγάλο υψόμετρο, δίνουν τη δυνατότητα στο 24 να αποτελεί επιλογή για τους λάτρεις του κόκκινου, αλλά και όσων επιθυμούν να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν. Ιδανική επιλογή και γι’ αυτούς που δεν αγαπούν πολύ το κρέας, καθώς θα μπορούσε να συνδυάσει υπέροχα τα πεντανόστιμα «μανιταροσουβλάκια».
______________________
Orange Malagouzia
Αμπελώνας Καμκούτη, Μαλαγουζιά, Κοζάνη
Η χαρισματική και πάντα επίκαιρη Μαλαγουζιά, που αυτή τη φορά φορά τα «πορτοκαλί» της και μας εντυπωσιάζει! Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για μία ακόμη απλώς αρωματική εκδοχή της ποικιλίας, αλλά για ένα διαφορετικό κρασί που έρχεται να μας πει πως η Μαλαγουζιά δεν σταματάει πουθενά… Γενικότερα τα orange κρασιά είναι ευέλικτα στους γαστρονομικούς τους συνδυασμούς, ενώ -ειδικότερα- η συγκεκριμένη ετικέτα μπορεί να μας κάνει παρέα από το βράδυ της Ανάστασης με τη μαγειρίτσα, μέχρι το επόμενο πρωί με τα τηγανιτά ορεκτικά και τα πληθωρικά κυρίως.
______________________
Vinsanto
Κτήμα Αργυρού, Αηδάνι-Αθήρι-Ασύρτικο, Σαντορίνη
Γιορτινό τραπέζι χωρίς γλυκό, γίνεται; Ε, δε γίνεται και δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα για να συνδυάσουμε αυτά τα δύο, από ένα εμβληματικό Vinsanto. Τα υπερώριμα σταφύλια αποξηραίνονται κάτω από τον ρομαντικό ήλιο της Σαντορίνης, ενώ στην πορεία ωριμάζει αρχικά σε τσιμεντένιες δεξαμενές και τέλος, παλαιώνει σε ξύλινες. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνει να μας χαρίζει την μελένια του επίγευση, χωρίς να λιγώνει -κυρίως λόγω της ποθητής οξύτητας. Γλυκά ταψιού, σιροπιαστά, κάθε λογής τάρτα και κυρίως το νεοεισερχόμενο για φέτος παγωτό, αποτελούν ιδανικούς συμμάχους στην απόλαυση!