Skip to content

Ροζέ Κρασί: Είναι η νέα τάση ή εμείς αργήσαμε να το ανακαλύψουμε;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά. Ξεκινάει επίσημα στις 21 Μαρτίου, όπου συμβαίνει η εαρινή ισημερία, η ημέρα δηλαδή που η νύχτα και η μέρα διαρκούν 12 ώρες ακριβώς. Από εκείνη την μέρα και μετά η θερμοκρασία ανεβαίνει (ή θα έπρεπε να ανεβαίνει) σταδιακά και η νύχτα παραχωρεί σιγά-σιγά, μερικές της ώρες στην μέρα. Είναι η εποχή που μας μεταφέρει από τα παγωμένα πρωινά στα καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα!

Μετά από τα πληθωρικά τραπέζια του χειμώνα, που ξεχείλιζαν τανίνες και τριτογενή αρώματα, η άνοιξη ζητά κάτι πιο «ελαφρύ». Ένα κρασί που θα κάνει τη μετάβαση μεταξύ του χειμερινού παλαιωμένου ερυθρού Ξινόμαυρου προς τη χαρισματική καλοκαιρινή Μαλαγουζιά, πιο εύκολη. Υπάρχει καμία καλύτερη ιδέα γι’ αυτό τον ρόλο, από το ροζέ κρασί;

Τί είναι όμως το ροζέ κρασί; Πώς παρασκευάζεται; Προκύπτει από την ανάμειξη μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού; Τί φαγητό ταιριάζει με ροζέ συνδυασμούς;

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ροζέ κρασιού έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σε πολλές χώρες ξεπερνά ακόμη και την κατανάλωση του λευκού. Για πολλούς, το ελκυστικό του χρώμα, ο συνδυασμός πολύπλοκων αρωμάτων και η «ευγενική» του γεύση, είναι τα χαρακτηριστικά όπου οδήγησαν τα ροζέ στην κορυφή!

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αστέρες της παγκόσμιας καλλιτεχνικής βιομηχανίας, έχουν επενδύσει και ταυτίσει το όνομα τους με την παραγωγή κοσμοπολίτικων ροζέ, κυρίως στην περιοχή της Προβηγκίας!

Ο Τρόπος Παρασκευής

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Το χρώμα που τελικά αποκτά το κρασί εξαρτάται από το χρώμα της ποικιλίας που παρασκευάστηκε. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι παρασκευής ροζέ κρασιού.  Για την παραγωγή ενός ερυθρού κρασιού απαιτείται πάντοτε μία κόκκινη ποικιλία. Από την άλλη, για την παρασκευή ενός λευκού κρασιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο μία λευκή όσο και μία ερυθρή ποικιλία. Αυτό συμβαίνει διότι το χρώμα του εξαρτάται από τη φλούδα του σταφυλιού. Εκεί υπάρχουν οι χρωστικές ουσίες που ονομάζονται «ανθοκυάνες».

Για να γίνει ένα κρασί ερυθρό, πολύ απλοϊκά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετά τη σύνθλιψη το ραγών, ο σταφυλοχυμός παραμένει αρκετές ώρες και μέρες, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα από τον οινοποιό και οινολόγο, ανάλογα με το χρωματικό και γευστικό προφίλ που θέλουν.

Στη συχνότερη περίπτωση, τώρα, παραγωγής των ροζέ (αυτή που θέλει να προέρχεται αποκλειστικά από μία ερυθρή ποικιλία) η παραπάνω παραμονή της διαρκεί από μερικά λεπτά έως λίγες ώρες. Έτσι, οι ανθυοκεάνες καταφέρνουν και χρωματίζουν το διάλυμα, σε τέτοιο σημείο, πριν γίνει τελείως κόκκινο. Έτσι, αποκτάται αυτό το πολυπόθητο ροζ χρώμα, σε διάφορες αποχρώσεις.

Πέρα από αυτόν τον τρόπο, όπου είναι ο συχνότερα εφαρμόσιμος, υπάρχουν κι άλλοι. Για παράδειγμα, η προφανής σκέψη, ότι αν μπλέξεις λευκό και κόκκινο κρασί για να πάρεις ροζέ, δεν είναι και τόσο λάθος! Ιδιαιτέρως στην περιοχή της Καμπανίας, για την παραγωγή της σαμπάνιας, πολλές φορές εφαρμόζεται αυτό το blend. Το μεγαλύτερο ποσοστό ωστόσο προέρχεται από λευκή ποικιλία, και συνήθως ένα 5% του συνολικού blend είναι αρκετό για να χρωματίσει το τελικό κρασί.

Ροζέ Κρασί και Συνδυασμοί

Τα ροζέ κρασιά είναι αρκετά ευέλικτα στους γαστρονομικούς τους συνδυασμούς. Είναι κάτι ανάμεσα σε λευκό και κόκκινο, άρα μπορούν να συνδυάσουν μία τεράστια γκάμα επιλογών.

Αν ξεκινούσαμε από αυτά που λέμε «Ροζέ Προβηγκίας», θα πηγαίναμε σε πιο ευγενικές γεύσεις. Ψητά λαχανικά, λευκά και κόκκινα ψάρια, αλλά και θαλασσινά στη σχάρα ταιριάζουν πολύ με ροζέ κρασί.

Ακόμη, ένα ποτήρι ροζέ θα έκανε τέλεια συντροφιά με ζυμαρικά. Κόκκινες μακαρονάδες και κριθαρότα μανιταριών είναι αυτό που λέμε «ideal combination». Από την άλλη, τα πληθωρικά και τα «κοκκινοπά ροζέ» δεν σταματούν σχεδόν πουθενά. Τηγανιτά κεφτεδάκια, κρέατα κοπής, αλλά και τα πιπεράτα αλλαντικά του βορά, δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό. Τέλος, δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος συνδυασμός ενός πληθωρικού ροζέ και της πάντα ευπρόσδεκτης πίτσας!

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
6+1 «μεγάλα» κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι.
Το 50 Great Greek Wines επιστρέφει ανανεωμένο για ακόμη μία χρονιά.