5 Ελληνικές φυσαλίδες για να υποδεχτούμε το 2024!
Το 2023 τα είχε όλα! Μία χρονιά γεμάτη με συναισθήματα, εντάσεις, κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον και πολλά άλλα γεγονότα που θα μας κάνει να θυμόμαστε αυτή τη χρονιά σίγουρα! Ήταν ωστόσο και μία χρονιά που είχε μεγάλο οινικό ενδιαφέρον. Νέα οινοποιεία εισήχθησαν στην αγορά, καινούργιες ετικέτες υπαρχόντων οινοποιείων, πολλές εκθέσεις οίνου,` με το Ελληνικό κρασί να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Έτσι, λίγο πριν φύγει ανεπιστρεπτί το 2023, αποφασίσαμε να το αποχαιρετήσουμε, υποδεχόμενοι το 2024 με τί άλλο πέρα από τις γιορτινές φυσαλίδες! Τα Ελληνικά αφρώδη κρασιά είναι ο απαραίτητος καλεσμένος του πιο γιορτινού τραπεζιού του έτους, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι όπως και να περάσαμε το απερχόμενο, θα μας αφήσουν μία νοσταλγική επίγευση.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 μοναδικές προτάσεις για να επιλέξετε στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι:
Blanc de Noir
Αγιωργίτικο, Milia Riza, Αρκαδία
Ένα σχετικά νεοσύστατο οινοποιείου που η ενώνει τη Μεσόγειο με τη Γαλλία! Παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής στην λευκή εκδοχή του Αγιωργίτικου, με το αποτέλεσμα να αφήνει και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή ευχαριστημένο. Στη μύτη αρώματα ψωμιού και μπριηός, αλλά και φρούτα όπως κορόμηλα, ενώ στο στόμα η χαρακτηριστική οξύτητα χρωματίζεται με γεύσεις από βύσσινο, δαμάσκηνο και μύρτιλα. Καταλληλότερος σύντροφος για τις ωμές πρωτεϊνικές επιλογές του τραπεζιού!
Rosé Sparkling
Αμάσσι-Ξινόμαυρο, Κτήμα Ζην Ηδέως, Αλμωπία
Ζην Ηδέως σημαίνει καλή ζωή! Το μοναδικό αφρώδες από Αμάσσι του κτήματος, δεν κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό που λέει και το όνομά του! Μέθοδος κλειστής δεξαμενής, με μία σαγηνευτική «μύτη» που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, σε ταξιδεύει σε εορταστικά μονοπάτια! Στο στόμα το Ξινόμαυρο κάνει αισθητή την παρουσία του, με το Αμάσσι να ανεβάζει αισθητά την οξύτητα σε απολαυστικό επίπεδο. Τα παραδοσιακά πουλερικά του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού, δύσκολα θα βρουν ιδανικότερο παρτενέρ!
Santo Brut
Ασύρτικο Santo Wines, Σαντορίνη
Το συνεταιριστικό οινοποιείο της Σαντορίνης, εκτός από πρότυπο hospitality έχει αποδείξει ότι τα πάει εξίσου καλά και στα αφρώδη κρασιά. Ένα 100% προϊόν της θηραϊκής γης που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, ξεχειλίζει αρώματα και γεύσεις αχλαδιού, λευκόσαρκου ροδάκινου, μελιού και ζυμών, με την αγαπημένη ορυκτότητα της ποικιλίας να ανεβάζει την ετικέτα πολλά levels πιο πάνω! Ιδανική επιλογή για vegeterians(και όχι μόνο), που θα επιλέξουν να αποχαιρετήσουν τη χρονιά με θαλασσινές νοστιμιές!
Migma Petnat Λευκό
Μαλαγουζιά-Μοσχάτο, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα
Ένα φυσικά αφρώδες κρασί ήπιας παρέμβασης, έχει ξεκινήσει να ζυμώνει (με γηγενείς ζύμες στην προκειμένη περίπτωση) και πριν ολοκληρωθεί η ζύμωση, εμφιαλώνεται ώστε να συνεχιστεί η ζύμωση στη φιάλη. Αρώματα από εσπεριδοειδή, γιασεμί και κίτρο παντρεύονται με τον απαλό αφρισμό και την δροσιστική οξύτητα της Μαλαγουζιάς. Στο στόμα θα συναντήσουμε κομπόστα ροδάκινου, αγιόκλημα και ανανά, κάνοντας τέλειο pairing με τα «πρώτα» & γλυκόξινα πιάτα των εορταστικών καλεσμάτων.
Amyntas Rosé Demi Sec
Ξινόμαυρο, Amyntas Wines, Αμύνταιο
Στο ιστορικό οινοποιείο του Αμυνταίου, γνωρίζουν όσο λίγοι την παραγωγή αφρωδών κρασιών… και όχι μόνο! Στη «Γη του Ξινόμαυρου», οι ροζ(έ) ημίξηρες φυσαλίδες-στην new age– εκδοχή τους, είναι ο πιο γιορτινός τρόπος για να υποδεχτούμε την νέα χρονιά! Με τη δεύτερη ζύμωση να πραγματοποιείται σε μικρές αυτόκλειστες δεξαμενές, μιλάμε για ένα κρασί που αποπνέει φρεσκάδα και δροσιά! Βουτυρένια μπισκότα της γιαγιάς, δροσιστικές φράουλες & φρούτα του δάσους στο στόμα και τη μύτη, ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στην γλυκύτητα & την οξύτητα! Ο καταλληλότερος τρόπος για να υποδεχτείς τους αγαπημένους σου καλεσμένους. Θα εκπλαγείς με το πόσο ωραία match-άρει με τα «απαιτητικά» μελομακάρονα!