Skip to content

Γευστική εξερεύνηση στην Κεντρική Μακεδονία: Το απόλυτο ταξίδι αγροδιατροφής και οίνου!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Αν και η ξεκούραση των Χριστουγεννιάτικών διακοπών είναι ακόμη πολλή φρέσκια, μία μονοήμερη εκδρομή λίγων χιλιομέτρων- είναι πάντοτε καλή ιδέα! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να δεις, γεύσεις να απολαύσεις και εμπειρίες να βιώσεις στην Κεντρική Μακεδονία. Παρθένο φυσικό τοπίο, premium αγροδιατροφικά προϊόντα & πρότυπες μονάδες μεταποίησης, γαστρονομικά «διαμάντια», διάσημα οινοποιεία, boutique αποστακτήρια και φυσικά- οι μοναδικά φιλόξενοι άνθρωποι που σε υποδέχονται, δημιουργούν τον ιδανικό συνδυασμό για να βιώσεις την απόλυτη τουριστική εμπειρία!

To Beater.gr, συμμετείχε στο fam trip των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων που διοργανώθηκε από το τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  και πιο συγκεκριμένα την κυρία Ρίτα Καραλή, Διευθύντρια τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Δρ Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη, Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατριακής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ταξίδι υλοποιήθηκε από τις εταιρίες Win Develoment και Geogastronomy Tourism Hospitality.

Κάθε Περιφερειακή Ενότητα έχει τη δική της φυσιογνωμία και τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στο fam trip συμμετείχαν δημοσιογράφοι, influencers, chefs, sommelier, εστιάτορες, από Ευρώπη και Ελλάδα. Οι καλεσμένοι περιηγήθηκαν σε επιχειρήσεις του τόπου, είχαν συναντήσεις με τους φορείς της περιοχής και δοκίμασαν τα προϊόντα τα οποία συνδύασαν με τοπικούς οίνους.

Στο fam trip Οίνου & Αγροδιατροφής παρουσιάστηκαν οι οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ, οι τοπικοί καθώς και τα αποστάγματα. Τα προϊόντα που αναδείχθηκαν μέσα από τις επισκέψεις ήταν το ακτινίδιο Πιερίας, το ρύζι Χαλάστρας, τα ΠΟΠ
τυριά των Πιερίων του Βερμίου και του Πάικου, τα κεράσια Ροδοχωρίου και Έδεσσας σε γλυκό, το ρόδι της Πέλλας σε δροσερό χυμό και dressing, ελιές σπαστές Χαλκιδικής, αγουρέλαιο Χαλκιδικής από Γαλανές ελιές, πατάτες από τα Μεγάλα Λιβάδια Παιονίας, μανιτάρια από το Κιλκίς και μπακάλικες πιπεριές από τις Σέρρες.

Παράλληλα με τις γευσιγνωσίες οίνου, υπήρχαν γευστικές δοκιμές από παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα εδέσματα όπως το ρεβανί Βεροίας, το αρνάκι με τραχανά, τα μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι, τα γεμιστά μαντί με αρνί, λαχανοντολμάδες, μυδοπίλαφο, tartar μοσχάρι Βεροίας με καψαλισμένο κάστανο Γρίβας, σουτζουκάκι βουβαλίσιο, τσουκνιδόπιτα, χορτόπιτα,  μπατζόπιτα,  χοιρινό με πράσο αλλά και με λάχανο.

Οι ποικιλίες οίνου που δοκιμάστηκαν και εντυπωσίασαν ήταν ο Κόνιαρος, η Ασπρούδα, το Ξινόμαυρο σε όλες τις εκδοχές του blanc de blanc, blanc de noir, rosé, orange. Επίσης μεγάλη εντύπωση έκαναν τα κρασιά «ελάχιστης παρέμβασης», τα εκπληκτικά pet-nat και οι εκπληκτικές ρετσίνες, λευκές, rosé, rosé αφρώδες.

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Ανακαλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του Πελοποννησιακού κρασιού: Η 16η ετήσια γιορτή του οίνου.
5 Ελληνικές φυσαλίδες για να υποδεχτούμε το 2024!