Skip to content

«Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» στη Μονής Λαζαριστών | Κερδίστε Προσκλήσεις

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ 1914_3

Η παράσταση «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» έρχεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και ο Beater.gr σας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσετε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της Παρασκευής 11/05 στέλνοντας με e-mail το ονοματεπώνυμό σας στο [email protected], με θέμα «Σεράγεβο 11/05». Οι νικητές θα ενημερωθούν με e-mail.


Η ομάδα θεάτρου Ars Moriendi παρουσιάζει – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, από τις 10 έως τις 13 Μαΐου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σεράγεβο, που βρίσκεται υπό Αυστριακή κατοχή, ο 19χρονος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο (Franz Ferdinand στα γερμανικά) και τη σύζυγό του Σοφία. Η πράξη του, γνωστή ως «η δολοφονία του Σεράγεβο», έγινε η σπίθα που πυροδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία του εικοστού αιώνα. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ καταδικάστηκε, λόγω ηλικίας, σε 20 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και πέθανε από φυματίωση τον Απρίλιο του 1918.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ 1914_4

Το έργο διαδραματίζεται στο Σεράγεβο το 1914, τις φυλακές της Θεσσαλονίκης το 1917 και το φρούριο Τερεζίν στη σημερινή Τσεχία το 1918. Αν και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, το έργο δε μιλά για γεγονότα. Αν και χρησιμοποιεί ιστορικά και πολιτικά ντοκουμέντα, το έργο δεν είναι ούτε ιστορικό, ούτε πολιτικό δράμα. Πάνω και πέρα από όλα, το έργο με τον παράξενο τίτλο εστιάζει στον άνθρωπο Γκαβρίλο Πρίντσιπ – τον Γκαβράκο για τους φίλους του -, τον άνθρωπο πίσω από τους αντιφατικούς χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν – δολοφόνος, θύτης, τρομοκράτης, ήρωας – αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα πίσω και πέρα από την πράξη που απώτερο στόχο είχε την απελευθέρωση από την Αυστρία και τη δημιουργία γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ 1914_2

Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Ένα μπερδεμένο παιδί, θύμα του τόπου και του χρόνου. Ένα αλλοπαρμένο αγόρι που υποστήριζε με πάθος πως «εμείς πρέπει ή να πεθάνουμε στη ζωή ή να ζήσουμε στον θάνατο». Ευαίσθητος, συνεσταλμένος και ασθενικός, ο Γκαβράκο ήθελε να γίνει ήρωας, να μείνει στην ιστορία. Το «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» είναι η ιστορία του. Μια ιστορία συναρπαστική γεμάτη νιάτα και ιδεαλισμό. Μια ιστορία σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτη ίντριγκες, συνωμοσίες και εγκλήματα.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ 1914_1

Συντελεστές: Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς, Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας, Σκηνική εγκατάσταση – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ, Κίνηση: Βίκυ Ίτσιου, Φωτισμοί: Θάνος Νίκας, Φωτογραφίες – Trailer: Momentum Photography/Cinematograph, Αφίσα: Μπάμπης Πεΐδης, Παραγωγή: Ars Moriendi

Παίζουν: Δημήτρης Καπετάνιος (Γκαβρίλο Πρίντσιπ), Δημήτρης Κρίκος (Νεντέλικο Τσαμπρίνοβιτς),  Χρήστος Παπαδόπουλος (Ντανίλο Ίλιτς), Γρηγόρης Πυριαλάκος (Συνταγματάρχης Άπις), Κατερίνα Συναπίδου (Λιούμπιτσα Ίλιτς)


Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος, της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς
Από την ομάδα θεάτρου Ars Moriendi, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη

10 – 13 Μαΐου 2018, Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό | 8€ μειωμένο
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2315 200 200
Περισσότερες πληροφορίες: www.ntng.gr

www.facebook.com/arsmorienditheatregroup
Facebook Event 

Loading...
Sancho 003 επιστρέφουν στο Vitruvian Thing με νέο υλικό!
«Το πουλί της φωτιάς», ένα εμβληματικό μπαλέτο! #SKG Bridges Festival