Skip to content

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου για το 11ο Samos Young Artists Festival.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες θεάτρου: Kevin Dalferth

Φέτος το καλοκαίρι, για 11η φορά, νέοι, Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εμπειρίες και σκέψεις για τη μουσική και να μοιραστούν τη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου «Πυθαγορείου» στην Σάμο. Σε αυτή την τοποθεσία φυσικής ομορφιάς και ιστορίας, με θέα την θάλασσα και τις ακτές της γειτονικής Τουρκίας, πραγματοποιείται από το 2010 το μουσικό φεστιβάλ Samos Young Artists Festival. Το φετινό πρόγραμμα εκτείνεται από την προκλασική μουσική και το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και διαρκεί από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου. Το φεστιβάλ συνεχίζει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Masha Ilyashov και του Αλέξη Καραϊσκάκη – Νάστου, επιδιώκοντας να παραμείνει βήμα μουσικού προβληματισμού και δραστηριότητας.

Μετά από την αναγκαστική παύση που επέβαλε η πανδημία, το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών επιστρέφει στην ελληνική περιφέρεια, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους επισκέπτες του. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ μουσικής του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται από το 2010 ανελλιπώς, ενώ το 2018 βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το «Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα». Μέχρι σήμερα, έχουν συνυπάρξει περισσότεροι από 150 διεθνούς φήμης μουσικοί εδραιώνοντας έτσι τη Σάμο και το φεστιβάλ ως μουσικό προορισμό. Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, 5 Ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πλατύτερο κοινό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις, με το σύνολο των εσόδων διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το Ίδρυμα Schwarz προσπαθεί να στηρίξει έμπρακτα τον πολιτισμό και σε αυτή την υγειονομική συγκυρία που η κοινωνία και ειδικά οι καλλιτέχνες πλήττονται από την πανδημία. Η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική́ παραγωγή και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχο του Ιδρύματος και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού της Σάμου.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων Samos Young Artists Festival 2021

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικής, από την προκλασική μουσική και το μπαρόκ έως τη σύγχρονη δημιουργία. Για ακόμη μια χρονιά, ανερχόμενοι νέοι καλλιτέχνες και διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί θα συναντηθούν στη Σάμο, οι περισσότεροι για πρώτη φορά και θα δημιουργήσουν καινούργιες μουσικές σχέσεις στις πρόβες και στην ερμηνεία στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου.

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 7 Αυγούστου με τζαζ, κλασική και τσιγγάνικη μουσική, με τον Sandro Roy και τον David Gazarov να αυτοσχεδιάζουν σε διάσημα θέματα. Ακολουθεί μια βραδιά πιάνου με την μόλις δεκαεπτάχρονη πιανίστα Eva Gevorgyan, ενώ, την 3η ημέρα, το σύνολο Moritz Weiß Klezmer Trio παρουσιάζει παλιούς παραδοσιακούς ήχους με μια νέα μορφή. Ακολουθεί η 4η μέρα με τη Liza Ferschtman στο βιολί και τον Enrico Pace στο πιάνο να ερμηνεύουν έργα κλασικών και ρομαντικών συνθετών. Στις 11 Αυγούστου, στη συναυλία «Διαφορετικές όψεις της μουσικής δωματίου» παίζουν για πρώτη φορά μαζί σε συναυλία οι μουσικοί Δημήτρης Καρακαντάς βιολί, η Léa Hennino βιόλα, ο Jérémie Billet βιολοντσέλο και η Αλεξία Μουζά πιάνο αναδεικνύοντας τη δύναμη αυτού του είδους. Το προ-τελευταίο βράδυ, της Πέμπτης 12 Αυγούστου, οι ερμηνευτές βιόλα ντα γκάμπα Ανδρέας Λινός, Sarah van Oudenhove, Aude-Marie Piloz, François Joubert-Caillet από το σύνολο παλαιάς μουσικής L’Acheron μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο, που παίζει ελληνική λύρα, στοχεύουν να παρουσιάσουν τον τρόπο που συνδέονται τα δύο μουσικά όργανα και πώς, μέσω αυτών, συναντάται ο Ελισαβετιανός με τον Βυζαντινό-Οθωμανικό κόσμο. Στη τελευταία βραδιά του φετινού Samos Young Artists Festival, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, όργανα από την εποχή του μπαρόκ ερμηνεύουν ελληνική λαϊκή μουσική του 20ου αιώνα καθώς επίσης μυστικοί αυτοσχεδιασμοί μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη μουσική του παρελθόντος. Όλοι οι μουσικοί που συμμετέχουν στις τρεις τελευταίες συναυλίες συναντώνται επί σκηνής καθοδηγούμενοι από τη μεγαλειώδη φωνή του κόντρα τενόρου Xavier Sabata.

Gypsy Jazz – Σάββατο 07/08

Sandro Roy βιολί
David Gazarov πιάνο

Solo Piano – Music of Chopin – Κυριακή 08/08
Έργα του Frédéric Chopin

Eva Gevorgyan πιάνο

Klezmer Explosion – Δευτέρα 09/08

Moritz Weiß κλαρινέτο
Niki Waltersdorfer κιθάρα, κρουστά, φωνή
Maximilian Kreuzer κοντραμπάσο

Great Sonatas for Violin and Piano – Τρίτη 10/08
Έργα των Ludwig van Beethoven, Cesar Franc

Liza Ferschtman βιολί
Enrico Pace πιάνο

Different Faces of Chamber Music – Τετάρτη 11/08
Έργα των Franz Schubert, Guillaume Conesson, Johannes Brahms

Δημήτρης Καρακαντάς βιολί
Léa Hennino βιόλα
Jérémie Billet βιολοντσέλο
Αλεξία Μουζά πιάνο

Lachrimæ Lyræ – Tears of exile – Πέμπτη 12/08
Έργα του John Dowland

Σωκράτης Σινόπουλος λύρα

Σύνολο παλαιάς μουσικής L’Achéron:
Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα
Sarah van Oudenhove βιόλα ντα γκάμπα
Aude-Marie Piloz βιόλα ντα γκάμπα
François Joubert-Caillet βιόλα ντα γκάμπα

Feast of the Human Voice – Παρασκευή 13/08
Έργα των W. A. Mozart, Henry Purcell, Fransesco Cavalli, Franz Schubert, Μάνου Χατζιδάκι, Michael Nyman, Arvo Pärt, G. F Handel

Xavier Sabata κοντρα-τενόρος
Αλεξία Μουζά πιάνο
Πάνος Ηλιόπουλος τσέμπαλο
Jérémie Billet βιολοντσέλο
Léa Hennino βιόλα

Σύνολο παλαιάς μουσικής L’Achéron:
Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα
Sarah van Oudenhove βιόλα ντα γκάμπα
Aude-Marie Piloz βιόλα ντα γκάμπα
François Joubert-Caillet βιόλα ντα γκάμπα


Μουσικά Δωμάτια

Στο πλαίσιο της δράσης του Ιδρύματος Schwarz στο νησί της Σάμου, αξιοποιήθηκαν δύο ξεχωριστοί χώροι. Ένας εγκαταλειμμένος φούρνος και ο πρώην Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Χώρας Σάμου οι οποίοι αφού ανακαινίστηκαν, πλέον φιλοξενούν τα Μουσικά Δωμάτια στη Χώρα της Σάμου. Με σύγχρονο τεχνικό και μουσικό εξοπλισμό, σε συνθήκες ακουστικής άνεσης, τα μουσικά δωμάτια του Ιδρύματος Schwarz λειτουργούν ως χώροι εξάσκησης των μουσικών που συμμετέχουν στο ετήσιο Samos Young Artists Festival κάθε καλοκαίρι. Παράλληλα, με σκοπό την αξιοποίηση των χώρων και τον υπόλοιπο χρόνο, έχουν διοργανωθεί εβδομάδες δοκιμών και σεμιναρίων αφιερωμένες στην παλαιά μουσική σε συνδιοργάνωση της Ανώτατης Σχολής Μουσικής της Γενεύης και του Ωδείου Αθηνών αλλά και εργαστήρια δημιουργικής μουσικής. Πρόθεση του Ιδρύματος μεταξύ άλλων είναι η διοργάνωση προγραμμάτων φιλοξενίας μουσικών, η συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς και νέους μουσικούς και η μουσική σύμπραξη μαθητευόμενων και επαγγελματιών μουσικών από όλο τον κόσμο.

Ίδρυμα Schwarz

Το Ίδρυμα Schwarz είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ πολιτισμών και χωρών. Λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς μετασχηματισμούς στην Ευρώπη και τους νέους τρόπους σκέψης που απαιτούνται, οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαδικασία επαναξιολόγησης της σχέσης της Ευρώπης με Ανατολή και Δύση.

Διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που σχετίζονται με αυτόν τον γεωπολιτικό χώρο, ενθαρρύνοντας την σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, την έρευνα, τις δημοσιεύσεις και τις συζητήσεις σχετικά με νέους σχηματισμούς και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και διεθνώς. Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν προγράμματα φιλοξενίας και υποτροφίες για καλλιτέχνες και ερευνητές, συναυλίες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επικεντρώνεται στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, έχοντας όμως επίγνωση της ιστορικής παράδοσης και της συνεισφορά της στην κατανόηση των τρεχόντων προβλημάτων και στην αειφόρο ανάπτυξη.

______________________

Πληροφορίες

Ημερομηνία: 7-13 Αυγούστου 2021
Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο «Πυθαγoρείου», Σάμος
Ώρα έναρξης συναυλιών: 20:30
Εισιτήρια: 5€

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οι γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες
«A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte» του Georges Seurat.