Skip to content

«A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte» του Georges Seurat.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πίνακας: Κυριακή απόγευμα στο νησί Grande Jatte, 1884-86
Καλλιτέχνης: Georges Seurat

Αν ο 19ος αιώνας είναι ο αιώνας της βιομηχανικής επανάστασης και της επιστημονικής προόδου, είναι σίγουρα και ο αιώνας των καλλιτεχνικών «-ισμών».

Ο παραπάνω πίνακας αποτελεί έκφραση ενός ακόμη -ισμού, του πουαντιγισμού ή αλλιώς ντιβιζιονισμού όπως προτιμούσε τον όρο ο ιδρυτής του και δημιουργός του παραπάνω έργου Ζωρζ Σερά.

Γοητευμένος από τις επιστημονικές μελέτες της εποχής σχετικά με το φως και το χρώμα ο καλλιτέχνης αποφάσισε να τις εκμεταλλευτεί ώστε να μεταφράσει στον καμβά την οπτική πραγματικότητα με έναν τρόπο που θα ξεπερνούσε την παθητική αποτύπωσή της, στην οποία κατέληγαν συχνά για εκείνον οι ιμπρεσιονιστές.

Εντυπωσιακό; Πολύ!

Ακόμη πιο εντυπωσιακός όμως είναι τρόπος που ο καλλιτέχνης κατάφερε να δημιουργήσει ένα υπέροχα αρμονικό έργο μέσα από το συγκερασμό μιας σειράς αντιθετικων στοιχείων.

Ο Σερά είχε λάβει την εκπαίδευσή του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Παρισιού γι’ αυτό και ενώ το θέμα και το περιεχόμενο του πίνακα είναι μοντερνιστικά, στο έργο μπορεί εύκολα να εντοπιστεί ένα στοιχείο που απηχεί τις κλασικές σπουδές του: η χρήση της αναγεννησιακης προοπτικής. Να γιατί ο πίνακας αποπνέει τον μνημειώδη χαρακτήρα που στερούνται συχνά οι ομόχρονοί του ιμπρεσιονιστικοί.

Είναι όμως και μια ακόμη αντίθεση που κάνει το έργο μοναδικό. Αυτή ανάμεσα στο ειδυλλιακό τοπίο και την απόμακρη, παγωμένη στάση των μορφών που όμοιες με αγάλματα φαίνονται ανίκανες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους παρά την εγγύτητά τους.

Αναφορά στην αποξένωση που προκάλεσε η ραγδαία αστικοποίηση του Παρισιού; Πολύ πιθανόν.

Αυτό που δεν είναι απλώς πιθανό αλλά σίγουρο είναι ότι ο Σερά δημιούργησε εδώ ένα αισθητικά πλήρες έργο, ένα υπέροχο «υβρίδιο», προϊόν της αντίφασης ανάμεσα στην κλασική του εκπαίδευση και τη μοντερνιστική του εικαστική γραφή.

Οικείο και ταυτόχρονα μνημειώδες και αινιγματικό, το έργο αποτελεί ένα από τα αυθεντικότερα δείγματα της προσπάθειας του μοντερνισμού να συγκεράσει την αντικειμενική πρόσληψη της πραγματικότητας με την υποκειμενική έκφρασή της.

______________________
Ιστορίες Τέχνης ή αλλιώς… jeanne_d__art. Βρείτε εδώ την επίσημη σελίδα της στήλης στο Instagram!

AUTHOR

Ιωάννα Μακρυγιάννη

Μια ψυχαναγκαστική δασκάλα που ονειρεύεται τον κόσμο της διανόησης. Η έλλειψη δεξιοτεχνίας την οδήγησε στη θεωρία κι έτσι η ιστορία της τέχνης θα είναι πάντα η περήφανη αγάπη της. Η άλλη, εκείνη για την εκπαίδευση, είναι κρυφή (σςςς).

Loading...
Καταξιωμένοι καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου για το 11ο Samos Young Artists Festival.
Πρώτος δίσκος, εννέα τραγούδια και εννέα ερωτήσεις στους Green Was Greener!