Skip to content

Οι γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 83 αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Οι αθλήτριες που θα μας εκπροσωπήσουν είναι 37 και αποτελούν το 45% της ελληνικής αποστολής. Η Άννα Κορακάκη με τον Λευτέρη Πετρούνια θα είναι οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συμμετοχές της Αιμιλία Τσουλφά και της Ευαγγελίας Ψάρρα. Η Αιμιλία Τσουλφά στα 48 της είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, ενώ η Ευαγγελία Ψάρρα, στα 47 της μετέχει για 6η φορά στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη (2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020).

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 1896 στην Αθήνα. Οι γυναίκες μπόρεσαν να συμμετέχουν 4 χρόνια αργότερα στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι. Το 1900 συνολικά 22 ήταν οι συμμετοχές των γυναικών, δηλαδή με ποσοστό 2.2% επί του συνόλου των συμμετεχόντων.

121 χρόνια μετά την συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες συνεχίζουν να υπάρχουν διακρίσεις λόγω φύλου. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με σημείο αναφοράς τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012 έδειξε ότι 39 αγωνίσματα του επίσημου προγράμματος ήταν ανοιχτά μόνο για άντρες ενώ 9 αγωνίσματα ήταν ανοιχτά μόνο για γυναίκες. Αυτό με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι 30 (39-9) χρυσά μετάλλια είναι διαθέσιμα μόνο για άντρες!

Σπουδαίο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ρόλος των ΜΜΕ στην παρουσίαση των αγώνων. Σύμφωνα με έρευνα του Cambridge University Press οι σχολιαστές αγώνων είναι πιο πιθανόν να περιγράψουν τις γυναίκες αθλήτριες χρησιμοποιώντας την ηλικία τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, την εικόνα τους ενώ για τους άντρες τα σχόλια τους αφορούν τις αθλητικές τους επιδόσεις και τα αθλητικά χαρακτηριστικά τους. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι αθλήτριες είναι πιο πιθανόν να αναφερθούν ως “κορίτσια” από ότι οι άντρες να αναφερθούν ως “αγόρια”. Αυτή η διαφορά στην ποιότητα μετάδοσης των αγωνισμάτων έχει αποδοθεί από τους ερευνητές στο γεγονός ότι το 90% των παρουσιαστών αθλητικών γεγονότων είναι άντρες. Επομένως περισσότερες γυναίκες παρουσιάστριες θα σήμαινε και λιγότερες διακρίσεις κατα την αναμετάδοση των αγώνων!

Με βάση όλα τα παραπάνω ενώ ο ρυθμός συμμετοχής των γυναικών στους ολυμπιακούς αγώνες αυξάνεται από την πρώτη φορά που οι γυναίκες συμμετείχαν το 1900 ακόμα υπάρχουν μελανά σημεία στην ισότιμη εκπροσώπηση και προβολή τους.

Τέλος, γνωρίζατε ότι ο σπουδαίος Πιερ ντε Κουμπερτέν που τόσο είχαμε υμνήσει στις σχολικές αίθουσες ήταν κάθετα αντίθετος στην συμμετοχή των γυναικών στον στίβο. Όταν η Alice Milliat ξεκίνησε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συμμετοχή των γυναικών στον στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 ο Πιερ ντε Κουμπερτέν απέρριψε την πρόταση «Δεν εγκρίνω την συμμετοχή των γυναικών σε δημόσιες διοργανώσεις. Στους Ολυμπιακούς αγώνες, ο πρωταρχικός τους στόχος θα έπρεπε να είναι να στέφουν τους νικητές». Τον Πιερ ντε Κουμπερτέν τον γνωρίζουμε όλοι την Alice Milliat που ίδρυσε την Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητισμού των Γυναικών και τους Παγκόσμιους Αγώνες των Γυναικών άραγε πόσοι την γνωρίζουν;
______________________
Πηγές:

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
illustralabs: Τα δημιουργικά εργαστήρια του illustradays για παιδιά όλων των ηλικιών!
Καταξιωμένοι καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου για το 11ο Samos Young Artists Festival.