Skip to content

Ο χαρακτήρας και οι αποχρώσεις της μουσικής στη μεγάλη οθόνη!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Μουσική για τα μάτια σας. Η φράση αυτή αποτελεί την πεμπτουσία του IN-EDIT  International Music Documentary Film Festival. To καινοτόμο αυτό φεστιβάλ ξεκίνησε το 2003 στη Βαρκελώνη και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από δεκαπέντε πολιτιστικές μητροπόλεις, ανά τον κόσμο. Οι βάσεις για το IN-EDIT τέθηκαν, όταν οι δημιουργοί του αποφάσισαν πως το είδος του μουσικού ντοκιμαντέρ πρεσβεύει ένα ευρύ πεδίο, πρόσφορο για εξερεύνηση.  Ο δυναμικός αυτός συνδυασμός μουσικής και σινεμά θα κάλυπτε το κενό, που μέχρι τότε επικρατούσε στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ παράλληλα θα αποτελούσε το meeting point μουσικών, κινηματογραφιστών και σινεφίλ.

Δώδεκα χρόνια έχουν μεσολαβήσει από το πρώτο IN-EDIT , τα οποία ήταν αρκετά για την εξέλιξη, τη διεύρυνση και την καθιέρωση του φεστιβάλ. Με στάσεις στο Σαντιάγκο, το Σάο Πάολο, το Βερολίνο, το Μεξικό και το Μπουένος Άιρες,  το φεστιβάλ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Παρόλη την αναγνώριση, το IN-EDIT παραμένει πιστό στην αποστολή και τους αρχικούς στόχους του. Εξακολουθεί, λοιπόν, να αποτελεί έναν δίαυλο, μέσω του οποίου συντονίζεται και επικοινωνεί ένα ισχυρό, παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής μουσικών ντοκιμαντέρ, με φυσικό επακόλουθο να δραστηριοποιείται εντατικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρόσθετα, το IN-EDIT συνεργάζεται με παγκόσμια κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ, έχοντας δημιουργήσει μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (VOD platform In-Edit TV), μέσω της οποίας παρουσιάζονται ειδήσεις, μουσικά ντοκιμαντέρ και τεχνολογικές εξελίξεις, προσφέροντας έτσι την εμπειρία του IN-EDIT, όλο το χρόνο, τόσο στο κοινό, όσο και στην κινηματογραφική και τη μουσική βιομηχανία. Δεν αποτελεί, άλλωστε, τυχαίο γεγονός, πως η βιομηχανία των μουσικών ντοκιμαντέρ εξελίχθηκε παράλληλα με τη διοργάνωση του IN-EDIT. Πλέον, ο αριθμός των  παραγωγών  των μουσικών ντοκιμαντέρ έχει ανέβει κατακόρυφα, ενώ αισθητή είναι και η βελτίωση, που έχει επέλθει στα τεχνικά ζητήματα των ντοκιμαντέρ.

αιθουσα

Το IN-EDIT, ως μια διευρυνόμενη πολιτιστική πλατφόρμα, διοργανώθηκε, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα το 2014 και συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη άνοιξη, λοιπόν, το IN-EDIT Greece παρουσίασε, στο κοινό της Θεσσαλονίκης, ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ πρώτης προβολής , ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις και workshops.  Το IN-EDIT επιστρέφει και φέτος στην Ελλάδα, για δύο στάσεις, σε Αθήνα(Φεβρουάριος) και Θεσσαλονίκη (Απρίλιος). Από τις 19 έως τις 25 Φεβρουαρίου, η Parenthesis παρουσιάζει το IN-EDIT GREECE 2015 – Athens Edition,  το οποίο θα περιλαμβάνει σπουδαίους μουσικούς, ιστορίες και νότες, για το κοινό της πρωτεύουσας. Για μια εβδομάδα, στον κινηματογράφο «ODEON OPERA», η ελληνική εκδοχή του φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας, να απολαύσει ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η παραγωγή μουσικών ντοκιμαντέρ, τα τελευταία χρόνια.  Ξένα μουσικά ντοκιμαντέρ, εγχώριες παραγωγές μουσικών ντοκιμαντέρ, συναυλίες, dj sets, showcases και conferences, συμπληρώνουν τη μουσική εμπειρία που προσφέρει το IN-EDIT Greece.  Η  Parenthesis κατάφερε να εντάξει την Ελλάδα σε αυτή την πολιτιστική πλατφόρμα και το ελληνικό κοινό φαίνεται να απολαμβάνει αυτή την ιδιαίτερη μουσική εμπειρία.

Στην έναρξη του φεστιβάλ (στις 19 Φεβρουαρίου), θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, το ντοκιμαντέρ “Freddie Mercury: The Great Pretender”, που αφηγείται τη μοναχική πορεία του Freddie Mercury, χωρίς τους Queen. Ενδεικτικά, τις επόμενες  μέρες , θα προβληθούν, ανάμεσα στα άλλα, το  χαμένο ντοκιμαντέρ των Doors (Feast of Friends), το μοναδικό “Super Duper Alice Cooper”, που αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη ζωή του εκκεντρικού ροκ σταρ, το “Salad Days: The DC Punk Revolution”, µία λεπτομερής καταγραφή της punk  μουσικής σκηνής στην Washington, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80, το Spandau Ballet: Soul Boys of the Western World, που ακολουθεί το συγκρότημα που ταυτίστηκε µε τη Bliz γενιά και κατέληξε στα δικαστήρια, όπως επίσης και το “Good Ol’ Freda”, τη γραμματέα των Beatles, σε µια ανείπωτη ιστορία µανίας, περιπέτειας και προσήλωσης στο συγκρότημα. Μεταμεσονύκτιες προβολές, dj-sets, special  screenings, αλλά και μια διαφορετική συζήτηση για τα events μεγάλης κλίμακας, αποτελούν τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, που συμπληρώνουν δυναμικά το κυρίως πρόγραμμα των προβολών.

Η ανυπομονησία, για τη φετινή ελληνική εκδοχή του IN-EDIT, όλο και κορυφώνεται. Μέσα από τα μουσικά ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ, ο θεατής εισέρχεται στο παρασκήνιο αυτού του ιδιόμορφου χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει στιγμές δόξας, εντάσεις, αποτυχίες και συγκινήσεις. Ο χαρακτήρας και οι αποχρώσεις της μουσικής μετουσιώνονται σε ντοκιμαντέρ, που παράλληλα καταγράφουν το ύφος της εκάστοτε χώρας και γλώσσας.  Το IN-EDIT, λοιπόν, καταφθάνει για να σας αφηγηθεί ιστορίες, μέσα από νότες και στίχους.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Web: www.in-edit.gr
Facebook: InEditFestival
Twitter: @InEditGreece
Instagram: Ineditgreece
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCcHEFXw-cgDD6yk1S8jjQBA
Vimeo: http://vimeo.com/ineditgreece

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Οι «SÓLSTAFIR» είναι διαφορετικοί και το αποδεικνύουν!
Οι ταινίες της εβδομάδας!