Skip to content

Οι «SÓLSTAFIR» είναι διαφορετικοί και το αποδεικνύουν!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

10636716_10152725952181122_1071577867056680244_o

Του Αλέξανδρου Δουρτμέ

Οι «SÓLSTAFIR» είναι διαφορετικοί. Είναι διαφορετικοί και το αποδεικνύουν, συνεχώς, με τις δισκογραφικές τους δουλειές, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει τη μοναδικότητα της μίξης ροκ μουσικής, με μελωδίες που συνεπαίρνουν, με ψυχεδελικές στιγμές να λειτουργούν σαν υπόστρωμα, που ώρες ώρες θυμίζουν αλλόκοτες, όπως τα Ισλανδικά τοπία που διηγούνται.

Είχαν γράψει και στην παρουσίαση του πιο πρόσφατου δίσκου τους, με τίτλο “Ótta“, πως πρόκειται για τη λογική συνέχεια του μουσικού τους ταξιδιού, το οποίο διαδέχτηκε το πολύ επιτυχημένο “Svartir Sandar” του 2011. Με τους «SÓLSTAFIR» θα πρέπει να περιμένει κανείς το αναπάντεχο, όπως μια υποσυνείδητη αποπλάνηση των “πανούργων κιθαριστικών” θεμάτων ή του “υπνοτιστικού” μπάντζο.

Κανείς, όμως, δεν θα περίμενε αυτή την εξέλιξη, όταν η μπάντα κυκλοφορούσε το ντεμπούτο της, με τίτλο “Í Blóði og Anda (In blood and spirit), πίσω στο 2002. Τότε, οι black metal επιρροές τους ήταν πιο φανερές και τίποτε δε θύμιζε τα τραχιά κι όμως μαγευτικά φωνητικά του Aðalbjörn Tryggvason. Το ύφος της μπάντας, όσο μη αναγνωρίσιμο κι αν υπήρξε τότε, άλλο τόσο ήταν και με τους δυο επόμενους δίσκους “Masterpiece of Bitterness” του 2005 και “Köld” του 2009, όπου η μπάντα εισήγαγε νεα στοιχεία στην συνεχόμενη εξέλιξή της.

3213_photo

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη μουσική των Ισλανδών, σαν ένα προιόν αρκτικής χιονοθύελλας, κόκκινου καυτού μάγματος, καταπράσινων λιβαδιών και αλμυρών κυμάτων. Τέσσερα στοιχεία, που συνθέτουν και την εικόνα της χώρας του κι αυτό βγαίνει στον ακροατή, σε κάθε νότα.

Με το “Otta”, οι Ισλανδοί αγγίζουν κάτι αρχαίο και διαχρονικό, ενώ αψηφούν την εύκολη κατηγοριοποίηση. Αυτό το άλμπουμ πρέπει να ακουστεί ξανά και ξανά, έτσι ώστε να αναδυθούν όλα τα  στρώματα των λεπτομερειών του, το καθένα διαφορετικό και πάντα αποκαλυπτικό: εκπληκτικά τραγούδια, όλα τους. Οι τίτλοι των τραγουδιών του “Otta” αποτελούν μια έννοια, που βασίζεται σε ένα παλιό ισλανδικό σύστημα μέτρησης χρόνου, παρόμοια με τις μοναστικές ώρες, που ονομάζεται “Eykt” («οκτώ»). Η 24ωρη ημέρα χωρίζεται σε 8 κομμάτια των 3 ωρών, η κάθε μία. Το άλμπουμ ξεκινάει τα μεσάνυχτα, με το κομμάτι «Lágnætti” (χαμηλή νύχτα), συνεχίζει μέσα από κάθε Eyktir (3ωρο) της ημέρας και τελειώνει με το “Náttmál” (νύχτα), από τις 21:00 έως τις 0:00. Αυτή η μορφή της τήρησης του ωραρίου, είναι πιο «ανοικτή» από την αμείλικτη, αντίστοιχη της σύγχρονης εποχής, όπου κάθε δευτερόλεπτο υπάρχει για να μετράει και μετατρέπει την ανθρωπότητα σε γρανάζια του συστήματος. Με το “Ótta”, οι «SÓLSTAFIR» μας δίνουν το αντίδοτο. Εμείς, απλά, πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να αφεθούμε.

Τέλος, από τα μεγαλύτερα συν των Ισλανδών, είναι πως όλη αυτή την μυστηριακή και μαγευτική ατμόσφαιρα, μπορούν και τη βγάζουν και ζωντανά. Είναι τυχαίο, ίσως, το γεγονός, ότι ακόμα κι ο καιρός συμβάλλει στην δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας, μιας και φαίνεται να ακολουθεί τη μπάντα στις περιοδείες της, όπως αστειευόμενοι είπαν στην ραδιοφωνική εκπομπή KEXP του Seattle, σε μια ζωντανή εμφάνισή τους. Δεν ξέρω τι καιρό θα δώσει ο Αρνιακός για 17 και 18 του μηνός, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Ξέρω, όμως, πως θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε ένα μοναδικό συγκρότημα, με μια εξίσου μοναδική μουσική, σε Κύτταρο και 8ball.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τεταρτη 18 Φεβρουαρίου – 8BALL LIVE STAGE
ΑΘΗΝΑ: Tριτη 17 Φεβρουαρίου – KYTTAPO

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18.2.2014 ΕΙGHTBALL
Doors open: 20.00
SOLSTAFIR : 21.00

AΘΗΝΑ 17.2.2014 ΚΥΤΤΑΡΟ
Doors open: 21.00
SOLSTAFIR : 22.00

Τιμες εισιτηριων:
18 euro (Περιορισμενη προπωληση)
20 euro(Προπωληση / ταμειο )

Aθηνα: Monsterville Sirens , No remorse
Θεσσαλονικη: Διοροφον, Tickethouse, Nephilim, Alone-metalstoreManolis Em, Dizzydolls Rockbar

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
New single/video: The Soft Moon – Far
Ο χαρακτήρας και οι αποχρώσεις της μουσικής στη μεγάλη οθόνη!