Skip to content

Ο Πατέρας του Άμλετ στο θέατρο «Αθήναιον» | Κερδίστε Προσκλήσεις

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Άμλετ_4

Η θεατρική παράσταση “Πατέρας του Άμλετ” έρχεται στο θέατρο «Αθήναιον» και ο Beater.gr σας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσετε 5 διπλές προσκλήσεις για την Τετάρτη  27 Δεκεμβρίου, στέλνοντας με e-mail το ονοματεπώνυμό σας στο [email protected], με θέμα “Πατέρας του Άμλετ 27/12″. Οι νικητές θα ενημερωθούν με e-mail.


«Τώρα θα αναρωτιέσαι για ποιο λόγο ήρθα. Ήρθα από μια παρόρμηση, ένα χρέος να σουιστορήσω τον τρόπο του θανάτου μου, τον οποίο δεν ξέρεις και που πρέπει κάποια στιγμή εσύ ν’ αποφασίσεις, πώς θα χειριστείς την κατάσταση. Δεν έχεις όμως και μια σοβαρήσύντροφο για να σε συμβουλεύσει.»

Ο Πατέρας του Άμλετ είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.

Κείμενο του Μάνου Ελευθερίου

Μια πρώτη μορφή αυτού του κειμένου ενσωματώθηκε πριν από χρόνια σε κάποιο μυθιστόρημά του. Ήταν ο μονόλογος ενός νέου συγγραφέα που βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και αντιμετώπιζε το θάνατό του με το να σκέπτεται την υπόθεση μερικών έργων του. Τα σκεπτόταν και τα διόρθωνε στο μυαλό του δίνοντας διορία στην επιβίωσή του, περιμένοντας τη σωτηρία του, για να ξεχνά την οδυνηρή θέση όπου βρισκόταν.

 

Αμέσως μετά την έκδοση του μυθιστορήματος απομόνωσα αυτό το εμβόλιμο κείμενο και άρχιζε η δική μου πια περιπέτεια σβήνοντας και συμπληρώνοντας με σκοπό να γίνει ένας θεατρικός μονόλογος. Το τί κατόρθωσα είναι άλλη υπόθεση και άλλος μονόλογος.

Φυσικά δεν είχα στο νου μου να “διορθώσω” το ποίημα του Θείου Ποιητή, όπως είναι πλέον της μόδας στα χρόνια μας. Ένα μέρος από την υπόθεση μόνο έφερα στον τόπο μας -γιατί εδώ διαδραματίζεται- και μερικές λέξεις από τη σπουδαία μετάφραση, του Μιχ. Δαμηράλη, στην καθαρεύουσα του 19ου αιώνα.

Ο Θοδωρής Γκόνης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης αποφάσισαν να το παρουσιάσουν στη σκηνή ξέροντας, σαν παλιές καραβάνες που είναι και οι δύο, τί έχουν να αντιμετωπίσουν μ΄ ένα τέτοιο ρίσκο.

Άμλετ_1

Κείμενο του Θοδωρή Γκόνη

Χρόνια τώρα ο Μάνος Ελευθερίου μελετάει τον Άμλεττους μονολόγουςτις μεγάλεςσκηνές στις παλιέςμυθικές μεταφράσεις του Περβάνογλου και του Δαμιράλη.

Μετράει φόνουςβλέπει τα αίματατο φαρμάκιτο δηλητήριο να στάζεινα κυλάνα μπαίνειστη φλέβα με τον ασπασμόμε το φιλίΤο αδελφικό.

Ο Μάνος Ελευθερίου γνωρίζει τον Άμλετ από στήθους.  Έρχεται σαν σκιάσαν φάσμασανόνειρο με το φάντασμα του πατέρανα μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείςΜόνο πουέχουμε ξεχάσει τον λόγοΚαι αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχεται να μας πεινα μαςυπενθυμίσει με τον δικό του τον τρόποτον τρόπο του πατέραΤου πατέρα του Άμλετ.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης Βοηθοί Σκηνοθέτη Μιχάλης Αγγελίδης, Δημήτρης Καντάς Ερμηνεία Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης Σχεδιασμός Φωτισμών Τάσος Παλαιορούτας ΠαραγωγήΜικρή Άρκτος & Χρήστος Χατζηπαναγιώτης Οργάνωση Περιοδείας Μικρή Άρκτος, Βιβή Γερολυμάτου, Απόστολος Παπαδόπουλος


O Πατέρας του Άμλετ του Μάνου Ελευθερίου
Θέατρο «Αθήναιον» Βασ. Όλγας 35 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 832 060

Δευτέρα 25 έως Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 στις 21.00
Δευτέρα 1 Ιανουαρίου έως Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 στις 21.00 (εκτός Τετάρτης 3 Ιανουαρίου)
Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: Προπώληση μέχρι 03/12: 8€ Γενική είσοδος, 6€ φοιτητικό, ανέργων, Προπώληση μέχρι 17/12: 10€ Γενική είσοδος, 8€ φοιτητικό, ανέργων, Πώληση εισιτηρίων από 17/12: 13€ γενική είσοδος, 10€ φοιτητικό, ανέργων
Σημεία Προπώλησης: Public – σε όλα τα καταστήματα και μέσω της ιστοσελίδας (tickets.public.gr), TicketServices – τηλεφωνικά στο 210 72 34 567 και μέσω της ιστοσελίδας, Ταμείο του Θεάτρου Αθήναιον

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Η Μαρίζα Ρίζου ετοιμάζει μια μεγάλη γιορτή στη Θεσσαλονίκη!
Αυτά είναι τα πρώτα ονόματα του Release Festival 2018!