Skip to content

Ο Andy Smith είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα σκαλωτικά κομμάτια των Portishead!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Βαρόνος αλώβητων hip hop hits, μαέστρος ζωηρών funk ηχοτρόπιων και σφυρήλατης βλοσυρών trip hop beats. Εργαλεία: μια βελόνα να γράφει στροφές και ένας παλμογράφος να σφυγμομετρεί κάθε αποκύημα βρώμικου υπαινιγμού που φτύνει η κονσόλα. Στόχος: λούπες, χρωματισμένες με ψυχόρυθμα grooves, και μοτίβα, μακιγιαρισμένα με αιρετικούς τόνους, κρυμμένα πίσω από άσωτα πεντάγραμμα και διαθέσεις. Αποτέλεσμα: Αndy Smith. Επωνυμία που διασύρει συνειρμούς από κομμάτια που έχουμε λιώσει στο repeat και beats, που μας καθήλωσαν σε “ηδονοακουστικά” λικνίσματα. Κάνει μια πολύβουη στάση στο Street Art Festival και δίνει το σήμα του, για έναστρες ρυθμικές ατασθαλίες και χαοτικά “τριπλαρίσματα”, που θα στιγματίσουν το stage του SAF.     

Ποια ήταν η πρώτη σου εμπειρία με τη μουσική και ποιο το πρώτο σου touch με την κονσόλα;

Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική ήρθε όταν άκουσα στο ραδιόφωνο ένα τραγούδι του Ian Dury και των Blockheads, σε μια εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο, το 1978. Έπαιξα πρώτη φορά ως dj στα 16α γενέθλια της αδερφής μου, με δύο στερεοφωνικά hi-fi, το ένα δίπλα στο άλλο.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με την κονσόλα και όχι με κάποιο αναλογικό μουσικό όργανο;

Στο σχολείο ασχολήθηκα με τα κρουστά για λίγο καιρό, αλλά δεν νομίζω ότι είχα ταλέντο ως μουσικός (αν και θεωρώ ότι θα διατηρούσα το ρυθμό με τα drums).

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Θετικός, αποφασισμένος, διαφορετικός.

Αν δεν ήταν η μουσική, τί άλλο θα μπορούσε να ήταν;

Δεν έχω ιδέα!

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου, με τους Portishead;

Έπαιζα ως dj στο Portishead (την τοποθεσία), στα τέλη της δεκαετίας του ’80, και ξεκίνησα να μιλάω με τον Geoff Barrow, που πολύ πιθανόν να ήταν το μοναδικό άτομο που γνώριζε το στυλ μουσικής που έπαιζα (Hip Hop και Funk breaks).

11231024_959667740772036_9212703814025956499_n

Συνέβαλλε η γνωριμία σου με τον Geoff Barrow και η πορεία σου δίπλα του, στην καριέρα, στον ήχο σου και στο μουσικό σου χαρακτήρα;

Την επηρέασε ως ένα βαθμό, ενώ βρισκόμουν σε tour με τους Portishead, τη δεκαετία του ’90, αλλά οι συνολικές μουσικές επιρροές μου έχουν αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δυναμική από τότε.

Και μετά οι Prodigy. Πώς προέκυψε αυτό;

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο καλύτερός μου φίλος, από τα σχολικά χρόνια στο Portishead, με το όνομα Nick Halkes, δουλεύει με τους Prodigy (τους έκλεισε την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με την δισκογραφική εταιρία XL, που συνήθιζε να διευθύνει εκείνη την περίοδο). Συνεχίζει να δουλεύει με αυτούς μέχρι σήμερα και έχουμε περιστασιακά δείγματα της συλλογής μου για το Liam Howlett.

Αν έκανες μια αναδρομή από το πρώτο σου άλμπουμ το 1998, το “Document”, μέχρι και το τελευταίο, θα ήθελα να μου πεις τι διαφορές έβλεπες στη μουσική σου τότε με τώρα, τι ερεθίσματα είχες τότε και τι τώρα και αν είχες τη δυνατότητα, τι θα άλλαζες στο μουσικό σου παρελθόν;

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα άλλαζα κάτι. Βρίσκομαι ακόμα μαζί σας σήμερα και παίζω ως dj. Η μόνη διαφορά από τότε, είναι ότι παλιότερα ήταν πιο εύκολα να εναρμονίσεις τα παλιότερα τραγούδια με τα νεότερα, αφού ταίριαζαν μεταξύ τους. Στις μέρες μας, δυστυχώς, μου είναι πιο δύσκολο και σπάνιο να βρω καινούρια τραγούδια που εναρμονίζονται με τα παλιά. Μου άρεσε και πιο πολύ η Hip Hop εκείνης της εποχής.

Υπάρχει ακόμα η «μουσική του δρόμου»; Και αν ναι, τι την χαρακτηρίζει και τι την κρατάει ζωντανή και αληθινή, ακόμα, στις μέρες μας;

Νομίζω ότι ο όρος αυτός σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον άνθρωπο. Κανένας δε φαίνεται ότι επιθυμεί κάτι πιο “underground” ή διαφορετικό πια. Όλοι θέλουν να είναι ίδιοι (κάτι που με στεναχωρεί ιδιαίτερα).

Τι σε φέρνει στο SAF;

Η πρόταση μου έγινε από τους διοργανωτές του φεστιβάλ και απ’ ότι φαίνεται, μπόρεσα να φτιάξω έτσι το πρόγραμμά μου, ώστε να κάνω μια στάση στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχουν κάποια μουσικά σχέδια για το μέλλον;

Θέλω να προσπαθήσω να βρω διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίσω τους ανθρώπους. Δεν μπορώ να το κάνω μέσω των mixtape μου πια (κανείς δεν τα αγοράζει!). Οπότε, προσπαθώ να το κάνω με την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο, στο www.sohoradiolondon.com, και μέσω βίντεο που ανεβάζω στη σελίδα μου στο facebook και νομίζω ότι πηγαίνει καλά. Για παράδειγμα, το τελευταίο βίντεο που έκανα, ένα mix soul μουσικής με δίσκους 45 στροφών, είχε παραπάνω από 34.500 προβολές, την τελευταία φορά που το τσέκαρα.

 

**O DJ Andy Smith (Portishead), ένας από τους πιο αναγνωρισμένους DJs, producers, που διαμόρφωσε τον ήχο των Portishead στα δύο πρώτα τους albums και τον καθιέρωσε ως τον διεθνή tour DJ τους, έρχεται για ένα μοναδικό DJ Set Show στο Street Art Festival Thessaloniki, το Σάββατο 11 Ιουνίου και θα μοιραστεί τη σκηνή με τους funky electroswingers Boogie Belgique (BE) και τους epic poppers Kadebostany (CH), σε ένα μοναδικό summer festival show!

Διαβάστε ακόμα: To Street Art Festival Thessaloniki έχει να σου πει “Βρώμικες Ιστορίες”!

Περισσότερες πληροφορίες για το SAF, θα βρείτε εδώ:
www.streetartfestivalthessaloniki.com

10291791_924820704228628_276987681809544249_n

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης αγαπάει πραγματικά τη μουσική!
Το Street Art Festival θα σου κάνει τη ζωή Ποδήλατο!