Skip to content

Ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης αγαπάει πραγματικά τη μουσική!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στις 14 Ιουνίου 2016, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί μία συναυλία που θα παντρεύει το παλιό με το νέο αίμα της ελληνικής rock σκηνής, μία συνάντηση που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Γιάννης Αγγελάκας, Villagers of Ioannina City, Παύλος Παυλίδης & the B-Movies, Sleepin Pillow και Βαγγέλης Μαρκαντώνης, στήνουν ένα εκρηκτικό line-up, που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, καταφέραμε να προσεγγίσουμε έναν από τους πρωταγωνιστές του event, τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη.

Για αρχή, θα ήθελα να μας πεις εν συντομία, για τους φίλους που μας διαβάζουν, ποιος είναι ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης. Που μεγάλωσες, πως ήσουν σαν παιδί και πως γεννήθηκε το μικρόβιο της μουσικής μέσα σου;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη, αλλά έχω ζήσει αρκετά μεγάλη περίοδο της ζωής μου στην Κρήτη, απ’ όπου και κατάγομαι. Ήμουν πολύ αδύνατος και γενικά μικροκαμωμένος, μέτριος μαθητής – παρόλο που διάβαζα πολύ – και πάντα μου άρεσε να τραγουδάω. Ο πατέρας μου έπαιζε λύρα και αυτά ήταν τα πρώτα μου ακούσματα.  Κρητικοί συρτοί. Όλα μπήκαν στη θέση τους, όμως, όταν άκουσα στην εφηβεία μου, τον πρώτο δίσκο των Velvet Underground.

Ανοιχτή Θάλασσα. Το μεγάλο ξεκίνημα της καριέρας σου, όμως ένα κεφάλαιο που πλέον ανήκει στο παρελθόν. Πώς γεννήθηκε αυτή η παρέα και τι έγινε στην πορεία;

Με την Ανοιχτή Θάλασσα ξεκινήσαμε μια περίοδο φαινομενικά ανθηρή, που όλα φαίνονταν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Υπήρχε μια γενική ευφορία και παράλληλα, μια έκρηξη του λεγόμενου «ελληνικού ροκ». Μιλάμε για το 1995. Παίζαμε πολύ τότε, κυρίως cover, αλλά και δικά μας τραγούδια. Ξεκινήσαμε χωρίς να το καταλάβουμε καλά καλά, στην αρχή πέντε, μετά τρίο. Παίξαμε με τους αδελφούς Κατσιμίχα (ο Χάρης μας έκανε παραγωγή στο πρώτο μας άλμπουμ). Κάποια στιγμή, το τοπίο άρχισε να αλλάζει, όχι ευνοϊκά για μας. Η επικοινωνία μεταξύ μας κουράστηκε, βγάλαμε συνολικά τρία άλμπουμ και μετά το λήξαμε. Ήταν κάτι που έκλεισε τον κύκλο του οριστικά.

Το «Ας έρθει τώρα η Βροχή» είναι το δεύτερο προσωπικό σου άλμπουμ, μετά από μια μακρόχρονη απουσία. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτή τη δουλειά.

Το αμέσως προηγούμενο προσωπικό μου άλμπουμ, η «Ξένη Γη», κυκλοφόρησε το 2011. Ούτε κατάλαβα πώς πέρασαν πέντε χρόνια. Στο μεταξύ, είχα κυκλοφορήσει (όχι στην τελική του μορφή) το single Ostinato Rigore («Ο Φεβρουάριος κι Εσύ»), που είχε πάει αρκετά καλά και έδωσε κάπως την κατεύθυνση ηχητικά στα υπόλοιπα τραγούδια.  Τα τραγούδια τα δούλεψα αρκετά, προσανατολιζόμενος σε πιο ηλεκτρικό και επιθετικό ήχο. Δεν είχα κάτι να με πιέζει να κυκλοφορήσω το άλμπουμ, οπότε δοκίμασα αρκετά πράγματα με τους συνεργάτες μου και έκλεισα τον κύκλο αυτής της δουλειάς, όταν το αποτέλεσμα με ικανοποίησε ως ακροατή. Έχει 10 τραγούδια, άλλα βιωματικά και άλλα με ιλλιγγιώδη απόσταση απ’ αυτό που ζω στην καθημερινότητά μου.

13226950_517818075077215_2004153229772898960_n

Έχουμε ακούσει κάποια παλαιότερα κομμάτια στις συναυλίες σου, αρκετά “πειραγμένα”. Έχεις στα σκαριά κάτι ή απλά τα προσάρμοσες στο σήμερα;

Παίζω τραγούδια που είχα κάνει με την ανοιχτή θάλασσα στα τρία άλμπουμ που βγάλαμε. Είναι δικά μου, αλλά ταυτόχρονα έχουν τη δική τους υπόσταση έξω από εμένα.  Με τον καιρό, και παίζοντάς τα με την μπάντα που έχω τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο, που άλλες φορές προσπαθώ να το ακολουθήσω και άλλες να το κατευθύνω. Το αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί σε ένα νέο άλμπουμ, που ήδη έχω ξεκινήσει να δουλεύω.

Ποιος είναι ο μεγάλος σου στόχος καλλιτεχνικά; Έχεις κάποιο όνειρο, που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί;

Ο στόχος που έχω είναι να παραμείνω συνεπής σε αυτό που κάνω και να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω, με όρους που ευνοούν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οτιδήποτε άλλο, εφόσον είναι αποτέλεσμα των δύο παραπάνω προϋποθέσεων, είναι καλοδεχούμενο.

Έχεις «αλλάξει» όλα αυτά τα χρόνια; Αναγνωρίζεις τον Βαγγέλη που ήσουν στο ξεκίνημα της καριέρας σου;

Στην πορεία, άλλαξα πολύ. Υπήρξαν φάσεις που ήμουν άκαμπτος και βαρύς, χωρίς κέφι. Άλλες φορές, πιο αναίσθητος. Τα τελευταία χρόνια επέστρεψα σε αυτό που ήμουν στην εφηβεία μου. Ένας τύπος που αγαπάει τη μουσική έκφραση και τη χαρά που αυτή συνεπάγεται.

Πες μας το μεγαλύτερό σου προτέρημα και τη μεγαλύτερη παραξενιά σου;

Δε θα ήθελα να γίνω τόσο αυτοαναφορικός. Θα έδινα και για τα δύο την απάντηση ότι μιλάω πολύ.

Πώς βιώνεις στην καθημερινότητά σου την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας μας; Είσαι γενικά αισιόδοξο άτομο; Βλέπεις φως στο τούνελ;

Δουλεύω πολύ και προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο για την οικογένειά μου. Δεν έχω άλλη επιλογή, από το να είμαι αισιόδοξος. Προσπαθώ να προσαρμόζομαι στις νέες συνθήκες και να μη χάνω το γέλιο μου από τις εξωτερικές δυσκολίες, οι οποίες με τρομάζουν πολύ λιγότερο από τις «εσωτερικές».

Εάν μπορούσα να πραγματοποιήσω τρεις ευχές σου, τι θα επέλεγες να αλλάξει στη ζωή σου;

Όπως ο καθένας, έτσι κι εγώ, θα ζητούσα πράγματα που θα καθόριζαν το μέλλον και θα το έκαναν πολύ προβλέψιμο. Είναι μεγάλη ευθύνη και δε θα την αναλάμβανα. Έχω βρει μια πολύτιμη ασταθή ισορροπία και δε θα ήθελα να τη θυσιάσω, στον πειρασμό των μαγικών λύσεων.

13177846_517817918410564_1081937675354501005_n

______________________

Δείτε και ακούστε περισσότερο “Βαγγέλη Μαρκαντώνη”, εδώ:

iTunes: https://goo.gl/DQTXPE
Spotify: https://goo.gl/laacFZ
Youtube: https://goo.gl/H2coz4

Deezer: http://goo.gl/fWzaKE
Napster: http://goo.gl/x5VadI
Facebook: https://goo.gl/bhdbwa

Περισσότερες Πληροφορίες:
Tο παλιό και νέο αίμα της ελληνικής rock σκηνής, σε μια συναυλιακή συνάντηση που όμοιά της δεν έχετε ξαναδεί!

Γιάννης Αγγελάκας, Villagers of Ioannina City, Παύλος Παυλίδης & the B-Movies, Sleepin Pillow και Βαγγέλης Μαρκαντώνης, στήνουν ένα εκρηκτικό line-up που κανείς δεν πρέπει να χάσει, στις 14 Ιουνίου, στο Fix Factory Open Air (Θεσσαλονίκη)!

Η προπώληση ξεκινάει στα 10 ευρώ και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 12 ευρώ, ενώ στο ταμείο θα είναι 14 ευρώ.

Διάθεση: τηλεφωνικά στο 11 876, στα καταστήματα Public, Seven Spots, Reload, Media Markt και το www.viva.gr.

Fix Factory of Sound Open Air
26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 500670 & 2310 504014
www.fixfactoryofsound.gr.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:00.

AUTHOR

Παντελής Κανιούρας

Αμύνταιο, Ερμούπολη, Düsseldorf, Θεσσαλονίκη, Delft, Βιέννη. Όπου και αν ζει, τρώει με πάθος παστίτσιο, παίζει ασταμάτητα ποδόσφαιρο και πάντα ενοχλεί τους γείτονές του προσπαθώντας να μάθει κάποιο μουσικό όργανο. Μα πάνω απ' όλα του αρέσει να ανακαλύπτει νέους καλλιτέχνες. Γι' αυτό λοιπόν, αν έχεις κάτι ξεχωριστό που θα ήθελες να μοιραστείς με τον υπόλοιπο κόσμο, στείλε του ένα email. Μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου!

Loading...
Το πρώτο Soulfood έρχεται στον πολυχώρο WE και φέρνει γεύσεις της Καραϊβικής!
Ο Andy Smith είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα σκαλωτικά κομμάτια των Portishead!