Skip to content

Το Street Art Festival θα σου κάνει τη ζωή Ποδήλατο!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Από την παιδική μου ηλικία είχα το όνειρο, το ποδήλατο μου κι όλα έμοιαζαν σωστά. Διότι το ποδήλατο είναι ένας εναλλακτικός, άνετος και κεφάτος τρόπος οικολογικής μετακίνησης. Έτσι, ήρθα σε επικοινωνία με τα μέλη της ομάδας UrbanAct & Bikeart.gr, που ξέρουν τα πάντα, ώστε να μη γίνει η ζωή μου ποδήλατο.

Ποιοι είναι οι UrbanAct & Bikeart.gr;

Η ομάδα μας ονομάζεται UrbanAct & Bikeart.gr και είμαστε περισσότερο γνωστοί για τις δημόσιες τοιχογραφίες που υλοποιούμε ανά την Ελλάδα, είτε στα πλαίσια μεμονωμένων προγραμμάτων, είτε σε μακροπρόθεσμα προγράμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε υλοποιήσει σειρά τοιχογραφιών σε σχολεία, σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια (Ιπποκράτειο, Ροτόντα, Μελενίκου, κτίριο ΟΣΕ, γήπεδο Καλαμαριάς κ.α.). Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, το graffiti, το streetart, την ποδηλατική κουλτούρα κ.α.  και μέσα από εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και εκδόσεις.

2 (31)

Πως και πότε ξεκίνησε η ιδέα;

Οι δράσεις μας για το ποδήλατο ξεκίνησαν με την έκδοση στο εξωτερικό του λευκώματος Bikeart, το οποίο αποτυπώνει την τέχνη 350 καλλιτεχνών από και για το ποδήλατο, μέσα από όλες τις μορφές της. Ακολούθησε η δραστηριοποίηση μιας ομάδας μας, που ασχολείται με το ποδήλατο στην καθημερινότητά της και υλοποιήσαμε βήμα βήμα τις παρεμβάσεις, για τις οποίες είμαστε γνωστοί σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έτσι, στα πλαίσια των δράσεών μας για την προώθηση του ποδηλάτου μέσα από την τέχνη, υλοποιούμε από το 2011, την εικαστική έκθεση στο AthensBikeFestival. Το 2012 υλοποιήσαμε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις τέχνης ποδηλάτων, ανοίγοντας για πρώτη φορά και τους εσωτερικούς χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για τη φιλοξενία της. Παράλληλα, υλοποιούμε περιοδικές εκθέσεις σε πόλεις ανά την Ελλάδα, με πόστερ έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πάντα από το χώρο που μας αγγίζει, δηλαδή από το graffti, το graphic design, comics, tattoo.

2 (16)Τί να περιμένουμε στο Street Art Festival στην Bikeart.gr exhibition, που διοργανώνεται;

Στη Θεσσαλονίκη, είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με το Street Art Festival και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτήν την ευκαιρία. Με περισσότερες λεπτομέρειες, στο SAF εντάσσουμε τις δράσεις μας, σε μια πρώτη προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα ποδηλατικό πυλώνα, με προοπτική να “ανοίγει” συν τω χρόνω. Έχουμε δημιουργήσει μια μοναδική σειρά εκθεμάτων και αναμένουμε τη συμμετοχή και αντίδραση του κοινού. 

Αναλυτικότερα, θα περιλαμβάνει πάνω από 100 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από το “χώρο” του graffiti, graphic design, comics και tattoo, που δημιουργούν πρωτότυπα εικαστικά πόστερ έργα, με θεματική το ποδήλατο. Τα πόστερ θα πωλούνται σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα στηρίξουν το πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών της Urbanact. Με αυτόν τον τρόπο, συνδυάζουμε τις δύο μας αγάπες, το σπρέι-χρώμα και το ποδήλατο.

Παράλληλα, συλλεκτικά ποδήλατα – χρονολογίας πριν το 1985 – όλων των κατηγοριών (κούρσες, παιδικά, πόλης κ.α.), παρουσιάζονται από πολίτες της πόλης, συλλέκτες και μη, καταστηματάρχες και αθλητές ποδηλασίας. Η έκθεση συνοδεύεται από παλαιές ποδηλατικές φωτογραφίες εποχής, από το αρχείο της bikeart και φωτογραφίες από το λεύκωμα Το Ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2102.

Ακόμη, θα παρουσιάσουμε μια μοναδική έκθεση ποδηλατικών προϊόντων από το εξωτερικό, με διεθνείς διακρίσεις, ενώ ταυτόχρονα οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν, σε χώρο της έκθεσης, μια σειρά από ιδιαίτερα ποδήλατα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ηλεκτρικά, ξύλινα, bamboo, παιδικά ποδήλατα ισορροπίας κ.α.).

Φυσικά, αξιοσημείωτη είναι η προβολή της ταινίας Bike vs Cars και άλλων ποδηλατικών ταινιών μικρού μήκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Τέλος, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα μπορούν να συμμετέχουν σε κληρώσεις και διαγωνισμούς προϊόντων, είτε μέσω του facebook (fb/saf & fb/bikeart.gr), είτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη γραμματεία της έκθεσης.

13247907_1014999638596803_5418970180103284265_oΠιστεύετε ότι η τέχνη μπορεί βοηθήσει τους πολίτες να έρθουν πιο κοντά στο ποδήλατο;

Βέβαια, και για αυτό υλοποιούμε αυτές τις δράσεις, που μέχρι στιγμής έχουν μεγάλη ανταπόκριση. Η τέχνη μπορεί να σπρώξει, με μια εικόνα, παιδικές σου αναμνήσεις να ξαναθυμηθείς το ποδήλατο, να το ξαναγαπήσεις και να το ξαναχρησιμοποιήσεις, ενώ στους μικρούς θα τους δοθεί μια αφορμή να το γνωρίσουν. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουμε δημιουργήσει ένα σημείο ξεκούρασης για τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, όπου θα μπορούν και να ζωγραφίζουν για το ποδήλατο, εκφράζοντας τις ιδέες – σκέψεις τους για την πόλη, το ποδήλατο κ.α.

Πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος έργα ή προϊόντα από την έκθεση;

Τα πόστερ έργα πωλούνται και είναι η προσφορά των καλλιτεχνών στην ομάδα μας και τους ευχαριστούμε. Όπως προαναφέραμε, θα ενισχύσουν το πρόγραμμα τοιχογραφιών που υλοποιούμε στα σχολεία της πόλης. Για τα περισσότερα ποδηλατικά προϊόντα που εμφανίζονται στην έκθεση, λόγω του ότι είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν αντιπρόσωποι στην Ελλάδα, το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί μέσω των ιστοσελίδων που αναγράφονται στην περιγραφή που αναρτούμε για κάθε προϊόν.

2 (33)Τι μπορεί να περιμένει η πόλη της Θεσσαλονίκης από εσάς στο μέλλον;

Η ομάδα μας θα συνεχίζει να βομβαρδίζει την πόλη με τοιχογραφίες και ποδηλατικά έργα τέχνης, προσθέτοντας κομμάτι κομμάτι στο παζλ, για μια πιο όμορφη πόλη, με ελεύθερους δημόσιους χώρους και δημιουργικούς και συμμετοχικούς πολίτες.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
urbanact.gr
facebook.com/zografizontasxolikaktiria

bikeart.gr
facebook.com/BIKEART.gr/

**Για πρώτη φορά από φέτος, το SAF φιλοξενεί και στηρίζει την Urban Act και την Bikeart.gr οι οποίοι δημιουργούν έναν ποδηλατικό πυλώνα, με μια σειρά δράσεων, εκθέσεων, κληρώσεων και συμμετοχή του κοινού με επίκεντρο το ποδήλατο. Στο Περίπτερο 16 οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και να συμμετάσχουν στα κάτωθι:

* POSTER BIKEART.gr EXHIBITION: 100 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από το “χώρο” του graffiti, graphic design, comics και tattoo, δημιουργούν πρωτότυπα εικαστικά πόστερ έργα, με θεματική το ποδήλατο.

Τα πόστερ πωλούνται σε συμβολική τιμή και τα έσοδα στηρίζουν το πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών της Urbanact.

Συμμετέχουν από Ελλάδα:
BARDAKOS JOHN, BOOHAHA, BRIC A BRAC, CHATZELAS DIMITRIS, DAMOS STAVROS, DOLPHINS, DYLSECTIC, EVAGELOU DIMITRIS, GEORGIOU MARIA, GRIVAS VASILLIS, GOGTZILAS VASSILIS, HOLAK ANNA, JOLA, KAPAROS KOSTAS, KEZ, KIRTSOYDI EFI, KONTAXIS TEO, LIVE2, MANOLOPOULOS THEODOROS, MARAGOS TASOS, MILIARAKI KATERINA, NADE, NASTWO, PAPADATOS ALEKOS, PAPADOPOULOU MELINA, PAPAEFTSATHIOY MARIA, PAUL HECTOR THEOFANOUS, RAINDOG J., SAME84, SIVE, STRITSIDIS SAKIS, STUPID GREG, THE BRAINSTORM DESIGN, THEOXARIS COSTAS,TOMEK GIOVANIS & XAIDALIS KOSTAS

Και από το εξωτερικό:
AHMED, ANA LANGEHELDT aka Lahe178, ARTHUR DUARTE, BABYCROW, BOB MOTOWN, BURAK ŞENTÜRK, CALEB, CHOCOTOY, DAVID LOZEAU, DAVID PINTOR, DANIEL SEEX, DANIEL CHASTINET, DIEGO NUTO, DMITRI ASKE, DOPIE, EILERT JANßEN, EKATERINA KOROLEVA, EVGENI TOMOW,FORTRESS, FRANK  HOPPMANN, FREDERICK STRASCHE, GIBRANOS a.k.a WOOF JAKARTA, GREGORY UGALDE,GUSTAVO PERGOLI, GUY ALLEN, JERAL TIDWELL, JERRY WAESE, JON JONES, JUAN USECHE,JULIEN SCHLEIFFER, IRENA ZABLOTSKA aka JOULU, KLAAS LAGEWEG, KOSUKE MASUDA, LOGAN, LUCAS NINE, MALAKKAI, MCITY, METZICAN, MICHAEL HSIUNG, MICHAEL VALENTI, MIKE GIANT,MIKE STILKEY, MIKHAIL KALININ, ORNELA, PANFILIA IANNARONE, PATSWERK, PAT PERRY, PAUL NAGEL, PERRO PRIETO, REDAK ANDERSON, REMEDIOS, RENE GAGNON, RUBENS CANTUNI, RICCARDO GUASCO, RICARDO CAVOLO, SANTI LISSARRAGUE- TURKEY STUDIO, SEBASTIAN PAGE, STEVE SCOTT, STEVIE GEE, TAJ TENFOLD, TALIAH LEMPERT, TERRI SAUL, THOMAS YANG, TIMOTHY DOYLE, TOMI LAHDESMAKI, TOM REDFERN, TONIA KWIATEK AND MARTA KWIATEK -KWIACIARNIA GRAFIKI, VALERY VIRAG-KWIACIARNIA GRAFIKI, YURIY SKOROHOD, VIKTOR KOEN & WANYONE

VINTAGE BIKE EXHIBITION: Ποδήλατα -χρονολογίας πριν το 1985- όλων των κατηγοριών (κούρσες, παιδικά, πόλης κα.α), παρουσιάζονται από πολίτες της πόλης, συλλέκτες και μη, καταστηματάρχες και αθλητές ποδηλασίας.  Η έκθεση συνοδεύεται από παλαιές ποδηλατικές φωτογραφίες εποχής από το αρχείο της bikeart και φωτογραφίες από το λεύκωμα “Το Ποδήλατο στην Ελλάδα 1880-2102”.

CREATIVE – INNOVATIVE BIKE PRODUCTS AND GUDGETS: Μια μοναδική έκθεση ποδηλατικών προϊόντων από το εξωτερικό, με διεθνείς διακρίσεις:
BOOKMAN, CLOSCA, COPENHAGENPARTS, FANTOME, FELVARROM, HINTERHER, LAUFFORKS, LIGHT SKIN + QUAD IMPORTS.gr, LOOPWHEELS, OVERADE, REARVIZ, RUBBEE, SEATYLOCK- FOLDYLOCK VELOSOCK, WING LIGHTS, WOODYSFENDERS,

AMAZING BIKES: Μια σειρά από ιδιαίτερα ποδήλατα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ηλεκτρικά, ξύλινα,bamboo, παιδικά ποδήλατα ισορροπίας κ.α.).

ELEKTRONION, BROOKLYNESS, BAMBOOBEE, REPELLO SANDWICH BIKE, SCOOL.DE

Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν μερικά από τα προαναφερθέντα ποδήλατα.

BIKE FILM: Προβολή της ταινίας “BIKE vs CARS” και ποδηλατικών ταινιών μικρού μήκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

BIKEART-STANDBY: Ένα σημείο ξεκούρασης για τους επισκέπτες όπου θα μπορούν να ζωγραφίζουν για το ποδήλατο να εκφράζουν τις ιδέες – σκέψεις τους για την πόλη και το ποδήλατο κ.α.

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Ο Andy Smith είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα σκαλωτικά κομμάτια των Portishead!
Γνωρίστε τα γοητευτικά κορίτσια της Νάσιας!