Skip to content

Παναγία των Παρισίων: 8 γεγονότα που αγνοούσες!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Παναγία των Παρισίων, Notre-Dame de Paris, Our Lady of Paris. Ένα εμβληματικό θρησκευτικό μνημείο που κινδυνεύει να καταστραφεί μετά τη φωτιά της Δευτέρας 15 Απριλίου και μαζί της να πάρει 850 χρόνια ιστορίας.

Ο καθεδρικός ναός στέκεται στην καρδιά του Παρισιού, στο ενδιάμεσο της ροής του Σηκουάνα, από το 1163 (έναρξη κατασκευής, χρειάστηκαν 182 χρόνια για να ολοκληρωθεί). Εκτός από θρησκευτικό μνημείο, αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής γοτθικού ρυθμού, σύμβολο Ευρωπαϊκού πολιτισμού και ρομαντική πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία, την ποίηση, τον κινηματογράφο και τις καρδιές μας.

Παρακάτω σου συλλέξαμε 8 στοιχεία που σίγουρα δεν γνώριζες μέχρι πριν για τον εμβληματικό ναό του Παρισιού:

Ο πιο δημοφιλής πόλος έλξης του Παρισιού

Η Παναγία των Παρισίων, ένας ναός που μέχρι χθες ήταν ενεργός σε θρησκευτική λειτουργία, δεχόταν κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια επισκέπτες. Αποτελεί το πιο διάσημο μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, που αριθμητικά ξεπερνάει σε επισκέπτες ακόμη και τον πύργο του Eiffel.

Όλοι οι δρόμοι του οδηγούν εκεί

Αν την έχεις επισκεφτεί μπορεί να μην το πρόσεξες, γιατί θα βρισκόταν κάτω από τα πόδια του πλήθους των τουριστών. Έξω από τον ναό, στην είσοδό του, βρίσκεται ένας οκταγωνικός δείκτης, ενσωματωμένος στο λιθόστρωμα. Πάνω του έχει χαραγμένες τις λέξεις «Point zéro des routes de France» («Σημείο μηδέν για τους δρόμους της Γαλλίας») και είναι το σημείο από το οποίο υπολογίζονται οι αποστάσεις από το Παρίσι προς άλλες πόλεις της Γαλλίας. Τοποθετήθηκε το 1924.

Φιλοξενεί ιστορικούς θησαυρούς

Ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα του χριστιανισμού, το Αγκάθινο Στεφάνι, φυλάσσεται στο βάθος του εσωτερικού του ναού. Το στεφάνι έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα και βρίσκεται σε μια κρυστάλλινη λειψανοθήκη. Μεταφέρθηκε στο Παρίσι μετά από μεσολάβηση του Λουδοβίκο Θ’ κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ο οποίος ήθελε να εδραιώσει τη φήμη ότι η πρωτεύουσα είναι το θρησκευτικό κέντρο. Στους θησαυρούς της Παναγίας των Παρισίων, συγκαταλέγονται, ακόμη, ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό και ένα καρφί από την σταύρωση. Παράλληλα, στο ναό βρίσκεται ένα από τα διασημότερα μουσικά όργανα του κόσμου και το μεγαλύτερο στη Γαλλία. Αποτελείται από 8.000 σωλήνες, κάποιοι από τους οποίους χρονολογούνται από το 18ο αιώνα. Στην πρόσοψή του βρίσκονται στοιχεία αρχιτεκτονικής που έχουν ανακυκλωθεί.

Υπάρχουν τρεις πύλες στη δυτική πρόσοψη της Παναγίας των Παρισίων, κάθε μια με σκαλισμένα γλυπτά αγίων και ιερών σκηνών. Κάποια όμως δεν ταιριάζουν απόλυτα – η πύλη Portal Sainte-Anne για παράδειγμα έχει πολύ πιο πρώιμο στιλ από ότι οι υπόλοιπες. Οι φιγούρες που φέρει, όπως η κεντρική Παρθένος και το Παιδί, φαίνονται πιο δύσκαμπτες στις στάσεις τους και λιγότερο φυσικές όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους σε σύγκριση με τα άλλα αγάλματα. Μια σχετική έρευνα του 1969 απέδειξε ότι δεν είχε κατασκευαστεί αρχικά για αυτόν τον ναό, αλλά για μια ρωμανική εκκλησία, και είχε προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει στη γοτθική δομή.

28 βασιλιάδες έχασαν τον κεφάλι τους κατά την Γαλλική Επανάσταση

Το 1973, στη μέση της Γαλλικής Επανάσταση, 28 αγάλματα βιβλικών βασιλιάδων του ναού εκτοπίστηκαν από τη θέση τους με σκοινιά και «αποκεφαλίστηκαν» από τον οργισμένο όχλο. Η αιτία γι’ αυτό ήταν ο Βασιλιάς Λουδοβίκος XVI ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα που δέχτηκαν την οργή του λαού προς την μοναρχία και οποιαδήποτε εικονογράφησή της δεχόταν επίθεση. Οι ακρωτηριασμένοι λίθοι τελικά πετάχτηκαν σε ένα σωρό σκουπιδιών, μέχρι που ο Υπουργός Εσωτερικών παρήγγειλε να επανατοποθετηθεί το υλικό για κατασκευή. Το 1977, κατά τη διάρκεια των εργασιών στο υπόγειο της Γαλλικής Τράπεζας Εξωτερικού Εμπορίου, 21 από τους 28 βασιλιάδες ξανα-ανακαλύφθηκαν και μεταφέρθηκαν Μουσείο de Cluny.

Η σωτήρια επέμβαση του Ναπολέοντα και του Κουασιμόδου

Μετά τις καταστροφές της Γαλλικής Επανάστασης και με τον ερχομό του 19ου αιώνα, η φήμη του ναού πέρασε τα όρια της λήθης. Μέχρι που ο Ναπολέων στέφθηκε Αυτοκράτορας της Γαλλίας και προσπάθησε να επαναφέρει το ναό στο επίκεντρο του χριστιανισμού. Στην φήμη του ναού συνέβαλε καθοριστικά o Victor Hugo με το αριστούργημά του που φέρει σαν τίτλο το όνομα του ναού. Από το 1831 λοιπόν ο Κουασιμόδος έγινε ο φύλακας του ναού, και ο πρωτεργάτης για τις σημαντικές ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού που ακολούθησα.

Η οροφή του αποτελούσε ένα «δάσος»

Ο ναός κατασκευάστηκε με μερικά από τα παλιότερα ξύλινα δομικά στοιχεία για το σκελετό της.  Μάλιστα, πρόκειται για ξύλο που διασώθηκε τον 12ο αιώνα στο Παρίσι. Κάθε δοκός αποτελείται από ένα μεμονωμένο δέντρο, που στο σύνολό τους ισσαρυθμούν με 52 στρέμματα. Γι αυτό και η ιστορική αυτή ξυλοδομή αποκαλείται ως «δάσος».

Μια παλιά πόλη είναι θαμμένη από κάτω του.
Το νησάκι Île de la Cité στο οποίο βρίσκεται ο ναός, κάποτε βρισκόταν η Γαλλο-ρωμαϊκή πόλη Lutetia. Η Παναγία των Παρισίων συγκεκριμένα στέκεται πάνω από τα κατάλοιπα ενός ναού. Το 1710 ανακαλύφθηκαν κομμάτια ενός γλυπτού βωμού αφιερωμένου στον Δία και άλλες θεότητες. Πρόσθετα αρχιτεκτονικά ερείπια που βρέθηκαν στη δεκαετία του 1960 και του ’70, πολλά που χρονολογούνται από αυτήν την αρχαία εποχή, βρίσκονται στην αρχαιολογική κρύπτη που βρίσκεται κάτω από την πλατεία ακριβώς μπροστά από την Notre-Dame.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Μια τοιχογραφία με τις 25 σπουδαιότερες ομάδες του NBA!
1000 εκπρόσωποι του προγράμματος Erasmus συνεδριάζουν για πρώτη φορά στη χώρα μας!