Skip to content

In Edit Festival: Ημέρα 2η | Μια μέρα γεμάτη ζωντανούς θρύλους | #inedit2016

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Προβολές, διαχρονικές μουσικές, συζητήσεις για την εργασιομανία, αλλά και την ιδιοφυία του James Brown, ανακαλύψεις για τη σχέση του ιερού τριγώνου της μουσικής,  κουβέντες για τον Bowie, τον Iggy και τον Lou, όλα αυτά συμπεριλήφθηκαν στην δεύτερη ημέρα του «In Edit Festival». Στην κινηματογραφική αίθουσα του «Ολύμπιον», την δεύτερη ημέρα ειπώθηκαν ιστορίες για τους μουσικούς του Μάλι, τον Mr.Dynamite, το τρίπτυχο που άφησε ιστορία, και το δίδυμο με τις μάσκες.

Mr. Dynamite: The Rise of James Brown

Η καθαρόαιμη soul, αλλά και η πρωτάκουστη funk μουσική του δυναμίτη James Brown, κατέκλυσαν την αίθουσα του «Ολύμπιον». Ένα ντοκιμαντέρ, γεμάτο μουσική, πρωτοποριακές τεχνικές, funk και boogie ρυθμούς, μας αφηγήθηκε τη ζωή και την άνοδο  του James Brown. Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια, μέχρι και την πρώτη του επαφή με το τραγούδι, η ζωή του james Brown δε σταμάτησε να περιέχει μουσικές. Ο ίδιος θαύμαζε αρκετούς προγενέστερούς του, όμως αυτό που κατάφερε να κάνει αυτός, δεν το είχε κάνει κανείς μέχρι τότε. Η πορεία του βασιλιά της σόουλ, που σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της μαύρης μουσικής, ήταν πολυτάραχη. Από τον “παραλίγο” θάνατό του μετά τη γέννα, το ρατσισμό, τη φτώχια, την κριτική, την επιρροή του στη μαύρη κοινότητα, το μοναδικό χορό του, τις ανεπανάληπτες ψηλές του νότες, την απαιτούμενη πειθαρχία της ορχήστρας του, τη σκληρή συμπεριφορά του, μέχρι και την κληρονομιά που άφησε στη σύγχρονη χιπ χοπ. Μέσα από τα λόγια και τις αφηγήσεις μεγάλων ονομάτων, φωτίστηκαν όλες οι πτυχές της ζωής, αλλά και του χαρακτήρα του μουσικού που δούλευε περισσότερο απ’ όλους και υποστήριζε πως μπορείς να κάνεις αυθεντική soul μουσική, μόνο αν έχεις βιώσει το “can’t”.

IMG_9711

The Sacred Triangle; Bowie, Iggy & Lou 1971-1973

Συγκαταλέγεται ο David Bowie στους μουσικούς που, ακούγοντας τον underground ήχο των Velvet Underground, θέλησαν να δημιουργήσουν μια μπάντα; Οφείλεται ο καλύτερος δίσκος του Lou Reed, στον Bowie και τον Ronson; Τελικά, το Raw Power έχει τη δική του αξία; Η Αγία Τριάδα της μουσικής, για τρία χρόνια, είχε παράλληλες πορείες, δίνοντας στον κόσμο, έναν εκρηκτικό Iggy Pop, έναν εξωπραγματικό Ziggy Stardust και έναν αναγεννημένο Lou Reed. Οι ιστορίες που περιβάλλουν αυτό τον αέναο κύκλο επιδράσεων μιλούν για τη ζωή των τριών ιδιοφυών, προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχή αυτών των αλληλεπιδράσεων, ενώ παράλληλα, δίνουν και το στίγμα της εποχής. Παλιές φιλίες και χαμένα σημεία αναφοράς, παρουσιάζονται για να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα πως η σύμπραξη αυτή ήταν τόσο αναπόφευκτη, όσο και αναγκαία. Αποκαλύπτονται όλα τα μυστικά για την «Αγία Τριάδα», το μύθο για την αμφισεξουαλικότητα του Bowie, τη γοητεία της καταστροφικής πλευράς του Iggy και την προσπάθεια του Lou Reed, να τα καταφέρει χωρίς του VU.

Η τρίτη ημέρα του «In Edit» αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα. Ξεκινώντας με το “Alive Inside” και το “Paco de Lucia. La Busqueda” να ακολουθεί, φτάνουμε στο «Ο φίλος μου Ο Larry Gus”, όπου θα παρευρεθούν ο σκηνοθέτης και οι συντελεστές. Έπειτα, περνάμε σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα, με το πολυαναμενόμενο “Cobain:Montage Of Heck”, συνεχίζουμε με το  “Theory of Obscurity: A film about the Residents” και καταλήγουμε στο εμβληματικό “Lemmy”.

Από τις 7 μέχρι και τις 13 Απριλίου, στο «Ολύμπιον», η μουσική και το σινεμά συναντιούνται στην πιο ειλικρινή τους μορφή: το ντοκιμαντέρ. Μουσική για τα μάτια σας!


Η μπίρα SOL, ή πρώτη μεξικάνική μπύρα από το 1899, φροντίζει να κάνει αυτή την εβδομάδα όσο πιο ευχάριστη γίνεται! Έτσι, παραγγέλνοντας μια μπίρα SOL σε ένα από τα παρακάτω μαγαζιά κερδίζετε μία πρόσκληση για το φεστιβάλ, παρακολουθείτε μία προβολή και έπειτα, παραγγέλνοντας μία SOL και δείχνοντας ξανά το απόκομά, παίρνετε δώρο άλλη μία μπίρα!

Rover Bar, Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα
Cocktail Bar, Πολυτεχνέιου 17α
Muzik,  Π. Π. Γερμανού 21
L’Autre Cafe, Γρηγορίου Παλαμά 8
Hemingway, Αλεξάνδρου Σβώλου 19
Μυστιλλη, Φράγκων 2-4
Art House, Βεροίας 3

Find SOL Beer on Facebook!
http://www.sol.com/gr

IMG_0154

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Ο Beater.gr και η SOL σας πάνε στο In Edit Festival Thessaloniki Edition!
In Edit Festival: Ημέρα 1η | The Amazing Nina Simone | #inedit2016