Skip to content

Η νέα συλλογή Dior Cruise 2022 είναι εμπνευσμένη από την Ελλάδα.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Σύμφωνα με τα λόγια της σχεδιάστριας Maria Grazia Chiuri, κάθε συλλογή δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ των αρχών της δημιουργικότητας, της γνώσης, της καινοτομίας και του savoir-faire. Μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον «γόνιμο», όπως ένα τεράστιο ατελιέ, μέσα στο οποίο η μελέτη των μεθόδων, των υλικών και των τεχνικών κατασκευής παίζουν αναπόσπαστο ρόλο.

Στη φετινή συλλογή, τη σειρά Dior Cruise 2022, που παρουσιάστηκε στη μέση του Παναθηναϊκού Σταδίου στην Αθήνα -Η σχεδιάστρια Maria Grazia Chiuri δημιουργεί έναν ανοιχτό διάλογο με τοπικούς σχεδιαστές και τεχνίτες, με σκοπό να αποκαλύψει και να διαδώσει τις παραδόσεις που είναι στενά συνδεδεμένες με τον τόπο και τις οικογένειες.

Η Chiuri ξεκινά την ανταλλαγή απόψεων, δίνοντας έμφαση στη διαδικασία της συλλογικής παραγωγής, η οποία βρίσκεται στο σημείο τομής του πολιτισμού και της μνήμης που μεταβιβάζεται στην επόμενη γενιά. Φυσικά, όσο κι αν αγαπάτε τη μόδα και τα ψώνια, μπορείτε πάντα να κάνετε ένα διάλειμμα και να απολαύσετε ένα παιχνίδι στο καζινο NetBet.

Ο χώρος που επιλέχθηκε για την παρουσίαση ήταν το Παναθηναϊκό Στάδιο, που ονομάζεται και Καλλιμάρμαρο. Εκεί, σε παλαιότερες εποχές διεξάγονταν αγώνες προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Το στάδιο κάποτε χωρούσε έως και 70.000 άτομα, ενώ σήμερα είναι το σπίτι όλων των Αθηναίων. Αποτελεί ένα essential land ενοποιητικό στοιχείο της πολιτιστικής σκηνής της Αθήνας. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, αλλά βυθίστηκε για αιώνες πριν ξαναχτιστεί στο δεύτερο τέταρτο κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε, δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ πολιτισμού και αθλητισμού καθώς και της κληρονομιάς της Αρχαιότητας και της σημερινής γενιάς. Είναι ένα ισχυρό σύμβολο για τη σχεδιάστρια Maria Grazia Chiuri, όχι μόνο λόγω της σύνδεσής της με το σώμα και την ελευθερία της κίνησης που αγαπά και τιμά, αλλά και λόγω των σχεδίων που καθορίζουν τη συλλογή καθώς και το αθλητικό πνεύμα της.

Το εμβληματικό μνημείο των υπέροχων όγκων τιμάται και διατηρείται στην αρχική του επιβλητική κατάσταση, αφού ο οίκος Dior συνεργάστηκε με δεκάδες Έλληνες αρχαιολόγους προκειμένου να εγγυηθεί την πλήρη και απρόσκοπτη διατήρηση του μνημείου καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης.

Ο Αριστείδης Τζονεβράκης είναι ράφτης και κεντητής. Μια ξενάγηση της Maria Grazia Chiuri στο εργαστήριό του κοντά στο Άργος, στην περιοχή της Πελοποννήσου και το νότιο τμήμα της Ελλάδας,  έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα μάτια της Maria Grazia Chiuri, η οποία του ζήτησε να κεντήσει το σακάκι της καθώς και ένα Dior Book Tote χρησιμοποιώντας τη μοναδική τεχνική του να δημιουργεί και να στολίζει παραδοασιακά φορέματα καθώς και αξεσουάρ.

Η Silk Line είναι ένα εργοστάσιο που βρίσκεται στο Σουφλί, μια πόλη που φημίζεται για τη βιομηχανία μεταξιού. Μια παραγωγή που υπάρχει εδώ και αιώνες και βρίσκεται μέσα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνεχίζει την παράδοση της ελληνικής διαδικασίας ύφανσης μεταξιού χρησιμοποιώντας έναν αργαλειό τύπου ζακάρ. Ο Dior ζήτησε από τη Silk Line να υφάνουν τα εμβληματικά σχέδια του οίκου, συμπεριλαμβανομένων των ριγών και του κυνηγετικού δοντιού. Σχέδια στα οποία χρησιμοποίησαν την αρχαία τέχνη της ύφανσης.

Το 1936, μια εταιρεία ιδρύθηκε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα, το Atelier Tsalavoutas παράγει το εμβληματικό καπέλο του ψαρά που έχει μείνει μόνιμα χαραγμένο στη μνήμη των ανθρώπων. Ο δημιουργός του, ο οποίος έχει καπέλα που φορούν οι ψαράδες από νησιά όπως αυτό της Ύδρα; από τα μέσα του 19ου αιώνα -συνδυάζει τις παραδοσιακές τεχνικές χειροτεχνίας με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να εξασφαλίσει τη μαζική κατασκευή αυτού του αγαπημένου αξεσουάρ. Είναι ο μόνος κατασκευαστής που μπορεί να φέρει γι’ αυτό το συγκεκριμένο δημιούργημα το σήμα της «Ελληνικής Χειροποίητης Αυθεντικότητα». Η Maria Grazia Chiuri θέλησε να επαναπροσδιορίσει αυτό το καπέλο για την επίδειξη Cruise 2022 του οίκου Dior, περικλείοντάς το με μια πλεξούδα που δημιουργήθηκε από το NE.M.A., ένα ατελιέ αφιερωμένο στη μετάδοση των παραδοσιακών τεχνικών passementerie.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Lake Mode Festival: Ένα διήμερο αφιερωμένο στην εγχώρια hip-hop!
Χρονολογίες σταθμοί στην ιστορία του Αφγανιστάν