Skip to content

Χρονολογίες σταθμοί στην ιστορία του Αφγανιστάν

DATE

SHARE THIS ARTICLE

1933

Ο Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ γίνεται βασιλιάς. Θα κυβερνήσει για 30 χρόνια φέρνοντας σταθερότητα στο Αφγανιστάν

1953

Ο Μοχάμεντ Νταούντ Χαν γίνεται Πρωθυπουργός και στρέφεται προς την Σοβιετική Ένωση για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.

1957

Ο Νταούντ προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων στις οποίες οι γυναίκες επιτρέπεται να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο και να δουλέψουν.

1973

Νταούντ Χαν παίρνει την εξουσία με πραξικόπημα. Το Αφγανιστάν περνάει από την μοναρχία σε δημοκρατικό πολίτευμα με πρόεδρο τον Χαν.

1978

Ο Χαν δολοφονείται σε πραξικόπημα. Ο Ταρακί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κομμουνιστικού κόμματος του Αφγανιστάν γίνεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή, Ισλαμιστές που δεν συμφωνούσαν με τις μεταρρυθμίσεις του Χαν δημιουργούν επαναστατικές οπλισμένες ομάδες με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Οι επαναστάτες αυτοί θα έμεναν στην ιστορία ως «Μουτζαχεντίν», που σημαίνει  οι στρατιώτες του Θεού. Είναι αυτοί που εκτελούν τη τζιχάντ, τον «ιερό πόλεμο».

1979

Ο Ταρακί δεν μπορεί να σταματήσει την επανάσταση και ζητάει την βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Σοβιετικοί εισβάλλουν στο Αφγανιστάν.

1986

Οι ΗΠΑ και ο δυτικός κόσμος δεν βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις της Σοβιετικής Ένωσης με τον φόβο ότι θα ελέγξουν τις πετρελαιοπηγές του Περσικού Κόλπου. Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στους Μουτζαχεντίν μέσω του Πακιστάν. 3 χρόνια αργότερα οι Σοβιετικοί εγκαταλείπουν την χώρα σε έναν πόλεμο που δεν μπορούσαν να κερδίσουν.

1992

Οι Μουτζαχεντίν μπαίνουν στην Καμπούλ και παίρνουν την εξουσία.

1995

Οι Ταλιμπάν ένα νεοσύστατο ένοπλο θρησκευτικό κίνημα ανεβαίνουν στην εξουσία με υποσχέσεις για ειρήνη. Πάνω από 5 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν φύγει από την χώρα εξαιτίας των συνεχόμενων πολεμικών συγκρούσεων.

Οι Ταλιμπάν καταπιάστηκαν την καλλιέργεια και διακίνηση οπίου και γύρισαν το Αφγανιστάν σε μια εποχή σκοταδισμού και άκρατου ισλαμικού φανατισμού. Οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να φορούν μονίμως το λεγόμενο τσαντόρ ή μπούργκα, ένα χιτώνα που καλύπτει τη γυναίκα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια.

Απαγορεύτηκε, για τις γυναίκες, η κυκλοφορία χωρίς τη συνοδεία κάποιου αρσενικού, μέλους της οικογένειας, πατέρα, συζύγου ή γιου. Τα παράθυρα των σπιτιών που μένουν γυναίκες πρέπει να είναι ανάλογα καλυμμένα.

Απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται, να πηγαίνουν σχολείο και πανεπιστήμιο και να συναναστρέφονται με άντρες.

Παράλληλα απαγόρευσαν την μουσική, την τηλεόραση και άλλες μορφές διασκέδασης με την αιτιολογία ότι αποσπούν τα νέα αγόρια από τις θρησκευτικές τους δραστηριότητες.

2001

Αεροπειρατές ρίχνουν 4 αεροπλάνα στις ΗΠΑ. Πίσω από τις επιθέσεις είναι ο Οσάμα Μπιν Λαντεν ο οποίος κρύβεται στο Αφγανιστάν και εκπαιδεύει Τζιχαντιστές και Ταλιμπάν με τα ίδια όπλα που οι ΗΠΑ και ο δυτικός κόσμος είχαν δώσει στους Μουτζαχεντίν.

Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγούσε στην επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001 και στην εκκίνηση του πολέμου κατά τις τρομοκρατίας από τις πρώτες.

Για την ιστορία, οι δυνάμεις των ΗΠΑ παραμένουν εκεί- για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

2004

Πραγματοποιούνται προεδρικές εκλογές. Με βάση το νέο σύνταγμα διακηρύσσει και πάλι μεταρρυθμίσεις για την ισότητα των γυναικών.

2011

Ο αρχηγός της Αλ-Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν δολοφονείται. ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους επενδύουν δισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Αφγανικής κυβέρνησης.

2021

Τον Μάιο οι ΗΠΑ ξεκινούν την απομάκρυνση όλων των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. 15 Αυγούστου οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ, ο Πρόεδρος εγκαταλείπει την χώρα.

Ήδη οι Ταλιμπάν σε όλες τις περιοχές που έχουν καταλάβει έχουν κλείσει όλα τα σχολεία θηλέων ενώ δεν επιτρέπουν στις φοιτήτριες να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο. Παράλληλα τα αγόρια εξαναγκάζονται να ενταχθούν στην οργάνωση.


Πηγές:

  1. www.pbs.org
  2. eu.usatoday.com
  3. eu.usatoday.com
  4. huffingtonpost.gr
  5. maxmag.gr

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Η νέα συλλογή Dior Cruise 2022 είναι εμπνευσμένη από την Ελλάδα.
Αποκλειστικό: Ακούστε το High Priest των Argy και AND.ID για το The Interior Journey!