Skip to content

Όσα μας έμαθαν 8 μεγάλοι σκηνοθέτες για τις μητροπόλεις του κόσμου!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μπήκαμε επίσημα στο φθινόπωρο, την εποχή της νοσταλγίας και των κλασσικών ταινιών. Στην ταράτσα της Λαϊδας θα ταξιδέψεις μέσα από 13 ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών σε 11 μητροπόλεις του κόσμου. Μια συναρπαστική κινηματογραφική περιπλάνηση σε ιστορικές πόλεις του 20ού αιώνα, αλλά και μερικές συγκλονιστικές εικόνες από την αθέατη όψη της Αθήνας. Με αφορμή αυτό το αφιέρωμα, θυμόμαστε τις αγαπημένες μας πόλεις και τον τρόπο που απεικονίζονται στις ταινίες μερικών από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του αιώνα.

 

Manhattan (1979) – Νέα Υόρκη
Στην ταινία Manhattan του Woody Allen, οι κοσμικοί κουλτουριάρηδες περιπλανιόνται στο Manhattan, αναζητώντας την υψηλή τέχνη και την σημασία της ζωής. Υπό τους ήχους της μουσικής του Gershwin, το ασπρόμαυρο αυτό φιλμ δίνει την εντύπωση ότι ο σκηνοθέτης θέλει να αντικατοπτρίσει την αδράνεια της χρυσής εποχής της Νέας Υόρκης. Εντούτοις, καταλήγει να απεικονίσει την εικόνα μιας πόλης που δεν κοιμάται ποτέ!

The Departed (2006) – Βοστώνη
Μπορεί ο Martin Scorsese να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Νέα Υόρκη, αλλά ίσως η πιο εμβληματική του ταινία γυρίστηκε στην Βοστώνη. Η ταινία The Departed, ελληνιστί Ο Πληροφοριοδότη,ς εμπνευσμένη από την ιστορία του γκάνγκστερ Whitey Bulger αποτελεί ωδή στην σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπό αμφισβήτηση κάτοικοι της νότιας Βοστώνης. Extra interesting point, το brutalist-style της αρχιτεκτονικής του Δημαρχείου της Βοστώνης.

Roma (1972) – Ρώμη
Ενώ η ταινία La Dolce Vita του Federico Fellini αποτέλεσε μια εκτεταμένη τοιχογραφία της ρωμαϊκής «γλυκιάς ζωής» και είναι δίκαια αναγνωρισμένη ως ένα από τα μεγαλύτερα πορτρέτα της Αιώνιας Πόλης, η ταινία Roma αποτυπώνει την Ρώμη, όπως ο Fellini την είχε φανταστεί. Έτσι, μέσα από την υποκειμενική του ματιά παρουσιάζεται τόσο η αρχαία και η μοντέρνα Ρώμη, όσο και η Ρώμη του φασισμού.

La Notte (1961) – Μιλάνο
Το δράμα του Michelangelo Antonioni σκιαγραφεί ένα δυστυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι μεγαλοαστών να «μιζεριάζει» ανάμεσα στους δρόμους, τα πάρτι και την νυχτερινή ζωή του μεταπολεμικού Μιλάνου. Μήπως είναι αυτή η έντονη και απομονωτική μοντέρνα αρχιτεκτονική της πόλης που κάνει την ύπαρξη τους τόσο θλιβερή;

Topkapi (1964) – Κωνσταντινούπολη
Το 1964 ο Jules Dassin κινηματογραφεί την ταινία Topkapi. Η ταινία γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, που για τον Dassin είναι εξωτική και μυστηριώδης. Μέσα από λεπτομέρειες, αμέτρητες εικόνες και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζεται με γλαφυρότητα η εικόνα της πόλης την δεκαετία του 1960.

Hiroshima Mon Amour (1959) – Χιροσίμα
Η αντιπολεμική ταινία του Alain Resnais περιγράφει το τέλος μιας σχέσης μεταξύ ενός Ιάπωνα αρχιτέκτονα και μιας Γαλλίδας ηθοποιού στην μεταπολεμική Χιροσίμα. Ένας διαλογισμός της μνήμης και των καταστροφών του πολέμου. Η ταινία επιμένει στις εικόνες της ανακατασκευής της πόλης, δημιουργώντας ένα καταπληκτικό πορτρέτο της νεωτερικότητας και των δυσαρεσκειών της.

Delivery (2004) – Αθήνα
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αποδείξει πως η Αθήνα είναι η κινηματογραφική του μούσα. Στο Delivery ο σκηνοθέτης επιχειρεί μια κατάβαση στον υπόκοσμο της πόλης, εκεί όπου ζουν οι άστεγοι, οι μετανάστες και ένα pizza boy που γνωρίζει τον έρωτα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος βυθίζεται στη σύγχρονη Αθήνα των άστεγων, των μεταναστών και γενικά των ανθρώπων που είναι ξεχασμένοι κι από τον ίδιο το Θεό. Η ταινία φέρνει στην επιφάνεια την αφανή όψη της πρωτεύουσας, μέσα από το γνώριμο σαρκαστικό ύφος του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αλλά και σκηνές ωμού ρεαλισμού.

Lisbon Story (1994) – Λισαβόνα
Αμβρούργο, Βερολίνο, Παρίσι, Τέξας, Μόναχο. Ο Wim Wenders είναι από τους σκηνοθέτες που αγαπούν τις πόλεις. Με κάθε ευκαιρία, τις χρησιμοποιεί ως δυναμικά κομμάτια των ταινιών του. Η συγκεκριμένη ταινία είχε ανατεθεί στον σκηνοθέτη, ως μέρος του προγράμματος εορτασμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού 1994, με αρχικά πλάνα να είναι ντοκιμαντέρ. Το αποτέλεσμα, όμως, έδωσε μια σαφή εικόνα της ζωντάνιας της πόλης, με ένα μοναδικό δημιουργικό τρόπο, μια πραγματική ταινία φαντασίας!

 

Μάθε Περισσότερα για το Αφιέρωμα εδώ!

Αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Πόλη»
12-18 Σεπτεμβριου 2019

Έντεκα εμβληματικές πόλεις με την ματιά των Γούντι Αλεν, Φεντερίκο Φελίνι, Μάρτιν Σκορσέζε και πολλών άλλων

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.
Για προπώληση απευθυνθείτε στα ταμεία της Ταινιοθήκης και στο viva.gr
Tαινιοθήκη της Ελλάδος, Θερινός Κινηματογράφος Λαϊς
Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046

To αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Πόλη» διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020

AUTHOR

Κατερίνα Τσιουρή

Μαγικός ρεαλισμός. Έχει γάτο μουστακάτο. Χρειάζεται καφέ, πολύ καφέ. Νησιώτισσα που έχει πάρει τα βουνά. Ψυχαναγκαστική από κούνια.

Loading...
Είσαι έτοιμος για τα μεγάλα live των Florence + the Machine στην Αθήνα;
Ο Darius Keeler των Archive ονειρευόταν από μικρός να παίξει με το δικό του συγκρότημα στο Ηρώδειο!