Skip to content

Αργυρώ Μπαράτα & Αναστάσιος Διόλατζης: Το Reworks Agora δίνει φωνή σε όλους μας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Οικονομίδης

Από την πρώτη φορά που βρέθηκα στο Reworks Festival πριν από 8 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά. Από την κυβέρνηση, μέχρι τα καλύτερα μέρη που μπορείς να πιεις cocktail στην πόλη, επειδή σου το πρότεινε ο Beater.gr. Ένα πράγμα όμως που έχει μείνει το ίδιο, είναι η αγάπη μας γι’ αυτό το φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται με σταθερά βήματα και παρουσιάζει συνεχώς νέα και ενδιαφέροντα πράγματα. Το Reworks Agora είναι ένα από αυτά. Έκανε το ντεμπούτο του τον περσινό Σεπτέμβρη, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και φέτος, επιστρέφει ξανά, μαζί με την 13η εκδοχή του φεστιβάλ, για να μας υπενθυμίσει πως το μέλλον προβλέπεται σίγουρα καλό. Με αφορμή αυτό, μιλήσαμε με την Αργυρώ Μπαράτα και τον Αναστάστιο Διόλατζη, που είναι δύο από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω απ’ όλα όσα θα δούμε στην επόμενη διοργάνωση.

 

2o Reworks Agora: Ποιες είναι οι προσδοκίες σας, ως διοργανωτές, από μία τέτοια κίνηση;

Α.Δ.: Το Reworks Agora είναι πολύ ένα καινούργιο εγχείρημα για να το καθοδηγήσουμε με ορισμένα πλαίσια  αλλά η διάθεσή μας είναι, όπως και στο μουσικό κομμάτι του Reworks, το Agora να συστήσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης πρωτοπόρες ιδέες που γίνονται στο χώρο της μουσικής, της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας.

Α.Μ.: Επίσης, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα, θέλουμε η δική μας Αγορά να είναι ένας χώρος φιλόξενος σε κάθε φωνή για να εκφράσει το μελλοντικό του όραμα για τον πολιτισμό στην πόλη μας και να μπορέσουμε μέσα από δομημένο και πολιτισμένο διάλογο να συζητούμε για όλα όσα μας προβληματίζουν και να ανακαλύπτουμε λύσεις και προτάσεις.

Γιατί να επισκευθεί κάποιος το φετινό Reworks Agora;

Α.Μ.: Να έρθει για να είναι παρών στις εξελίξεις, στη συζήτηση και να εμπνευστεί. Φέτος, έχουμε τον τίτλο «2030: οραματισμοί για τον πολιτισμό στην πόλη του αύριο», όπου ουσιαστικά επιχειρούμε να βάλουμε το κοινό στην κουβέντα για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Η σχέση καθενός από εμάς με το μέλλον, δεν είναι πλέον μια διεργασία που θα οριστεί από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά αντίθετα, εμείς θα χτίσουμε και θα θέσουμε τις βάσεις. Γι’ αυτό δεν πρέπει ν’ απουσιάζει η φωνή κανενός από αυτήν συζήτηση και παρουσίαση πετυχημένων ιδέων και μοντέλων του εξωτερικού.

IMG_1062

Τι θα φέρει η συνεργασία σας με το re:publica Thesssaloniki;

Α.Δ.: Από τα πρώτα χρόνια του Reworks, έχουμε αναπτύξει αλλά και καλλιεργήσει συστηματικά τις διεθνείς συνεργασίες μας, ώστε να ενδυναμώσουμε τη διεθνή προβολή της πόλης μας μέσω εκδηλώσεων μουσικής και πολιτισμού. Επομένως, με χαρά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του re:publica για συνεργασία, όπου στα πρακτικά, κάναμε συνέργειες για την ανάπτυξη του κοινού τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνή επίπεδο και συνεπιμεληθήκαμε μερικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των δύο φόρουμ, του re:publica Thessaloniki και Reworks Agora

Έχετε σκεφτεί να συμπεριλάβετε κάποιο μουσικό workshop ίσως στο μέλλον;

ΑΔ: Θα είναι σίγουρα ένα από τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του Reworks Agora στο μέλλον. Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκινήσει διερευνητικά τη συζήτηση με τη μουσική κοινότητα της χορευτικής μουσικής στην Ελλάδα για πιθανά workshops που θα τους ενδιέφεραν να διοργανώσουμε στο πλαίσιο του Reworks Agora. Θεωρούμε σημαντικό να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ίδιων των δημιουργών και όχι δεικτικά, να τους ορίσουμε τι έχουν ανάγκη.  

Διαβάστε ακόμη: Reworks Festival: Ο Ελληνικός φεστιβαλικός θεσμός ήρθε και εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες!

Τι είναι αυτό που σας ιντριγκάρει περισσότερο στη διοργάνωση του Reworks Agora:

Α.Μ.: Νομίζω πως περισσότερο είναι το γεγονός πως το Agora ανοίγει το φεστιβάλ και πως θα ζεστάνουμε το κοινό μας, χτίζοντας την εμπειρία που θα ζήσει όλο το πενθήμερο, μέχρι την κορύφωσή του μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η συναυλία του συγκλονιστικού πιανίστα, Hauschka, που πέρυσι ήταν προτεινόμενος για Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής με την ταινία Lion, προσφέρει αυτή τη σύνδεση και είναι ο ιδανικός καλλιτέχνης για να μας εισάγει στον κόσμο του Reworks.

Το κοινό πως αντιμετώπισε την προσθήκη του Reworks Agora; Πιστεύετε ότι καταλαβαίνει και δέχεται περισσότερα πλέον, απ’ ότι το 2005 που έγινε η πρώτη διοργάνωση;

Α.Δ.: Το Reworks Festival, ειναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, εξελίσσεται μέσα στα χρόνια και έχει και την εσωτερική ανάγκη να το κάνει. Σε κάθε βήμα μας, οι Θεσσαλονικείς ήταν δίπλα μας στηρίζοντας το φεστιβάλ, δίνοντας του ώθηση για τη διεθνή του πλέον καθιέρωση. Έτσι και στο Agora από την περσινή ανταπόκριση της πόλης, που ήταν μεγαλύτερη από όσο αναμέναμε, βγάζουμε το συμπέρασμα πως, όχι απλά δέχεται και καταλαβαίνει, αλλά θεωρεί το φεστιβάλ μας, ως μια σύγχρονη πλατφόρμα, ιδανικό μπροστάρη για να φιλοξενήσει ένα φόρουμ ιδεών για ζητήματα που αφορούν εμάς, φυσικά γύρω από τη μουσική και τον πολιτισμό.

Α.Μ.: Το φόρουμ προέκυψε ως ανακλαστική φωνή στις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται σε όλο τον κόσμο και νιώθουμε την ανάγκη να ρωτήσουμε την γνώμη και να συζητήσουμε με την κοινότητα μας που διαρκώς μεγαλώνει για θέματα όπως: πως θα είναι ο ήχος και η μουσική παραγωγή στο μέλλον, ποιος είναι ο σύγχρονος ρόλος των δημιουργών και των φεστιβάλ στον ακτιβισμό και την πολιτιστική διπλωματία, τι λύσεις υπάρχουν για την κρίση των ψευδών ειδήσεων, πως θα διεκδικήσουμε περισσότερη δημοκρατία στον σχεδιασμό των πόλεων μας, ώστε να γίνουν πιο βιώσιμες και εμείς πιο ευτυχισμένοι μέσα σ’ αυτές.

IMG_1145-2

Ο Brian Eno σε μια πρόσφατη συνέντευξη του είχε πει πως ζούμε σε μια εποχή που αποκαλεί “The Tropics of Music”, τόσα πολλά νέα είδη μουσικής που εντυπωσιάζεται σε κάθε τους άκουσμα, υπάρχει χώρος για νέα μουσική στην ελληνική μουσική και δραστηριότητες στο Θεσσαλονικιώτικο κοινό;

Α.Δ.: Πάντα υπάρχει χώρος για νέα μουσική, και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλη απόδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν το project Resound, που στήσαμε φέτος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προβολής της Θεσσαλονίκης, όπου σκοπό είχε να φτιάξει το soundtrack της πόλης. Ξεκινήσαμε μόλις την άνοιξη με το project, στο οποίο κάναμε κάλεσμα σε DJs να φτιάξουν τις δικές του παραγωγές χρησιμοποιώντας φυσικούς ήχους της πόλης, που καταγράψαμε εμείς. Μέσα σε λίγο διάστημα που κράτησε το open call, λάβαμε 150 συμμετοχές και ενώ είχαμε σκοπό να παρουσιάσουμε έναν DJ μέσα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, το υλικό ήταν τόσο καλό που καταλήξαμε να αφιερώσουμε 2 stages μέσα στο φεστιβάλ, ένα την Παρασκευή στην κλασική ανοιχτή σκηνή στη Ζευξιδος και μια το Σάββατο, στην κεντρική ημέρα του φεστιβάλ στο Fix.

Πώς εξελίσσεται η πορεία της ιδέας του “We are Europe” στη φετινή διοργάνωση, αλλά και στη συνέχεια αυτού του project; Ποια είναι τα φεστιβάλ που θα φιλοξενηθούν φέτος στο Reworks Festival;

Α.Μ.: Φέτος φιλοξενούμε το Insomnia Festival από το μακρινό Tromso στο βόρειο άκρο της Νορβηγίας, την περιοχή που αναγέννησε την ηλεκτρονική μουσική σκηνή της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, το Nuits Sonores από την Λυών της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιδραστικά φεστιβάλ, όπου κάθε χρόνο συρρέουν περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας για να ανακαλύψουν και να χορέψουν στους ρυθμούς της ανεξάρτητης ηλεκτρονικής μουσικής.

Α.Δ.: Το πρόγραμμα κυλάει εξαιρετικά και στις 8 διοργανώσεις που συμμετέχουν και ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την επέκταση του προγράμματος. Κάτω από την ομπρέλα, «Οι ιδέες του σήμερα για τον πολιτισμό του αύριο», καταφέραμε την πρώτη χρονιά συνολικά να φιλοξενήσουμε στα φεστιβάλ μας 300.000 άτομα, 8.000 επαγγελματίες, 500 καλλιτέχνες, 300 ομιλητές και το «We are Europe» να γίνει μια σύγχρονη πλατφόρμα που δίνει βήμα στις ηχηρές φωνές του αύριο. Χαιρόμαστε πολύ που είμαστε κομμάτι αυτής της διεργασίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και την πόλη της Θεσσαλονίκης.   Εισιτήρια – Προπώληση

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας on line!

Τιμές εισιτηρίων:
Early Bird εισιτήριο τριημέρου (15,16 & 17.9.2017): 60.00 ευρώ – SOLD OUT

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου – 15:00 | Reworks Agora | Μέγαρο μουσικής
17,00 € Reworks Agora+ (Συζητήσεις / Προβολές / Συναυλία Hauschka)
10,00 € Reworks Agora (Συζητήσεις / Προβολές)
5,00 € Reworks Agora Μειωμένο -φοιτητές, μαθητές, κάρτα ανέργων- (Συζητήσεις / Προβολές)
40,00 € Reworks Agora+ και re:publica Thessaloniki (Συζητήσεις / Προβολές / Συναυλία Hauschka & re:publica Thessaloniki 11-13 Σεπτ.)

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου – 23:00
One Day Pass – Block33 – 20.00 € Γενικής εισόδου

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου – 22:00
One Day Pass – FIX – 27.00 € Γενικής εισόδου

2ήμερο | 15 & 16 Σεπτεμβρίου | Παρασκευή & Σάββατο
2Day Pass | Block33 & FIX –
 45,00 €

Περισσότερες πληροφορίες στο www.reworks.gr

IMG_1030

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
O Nicolas Jaar επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη!
Reworks Festival: Ο Ελληνικός φεστιβαλικός θεσμός ήρθε και εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες!