Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε στον «Χάρτη των Γεύσεων»!
Όπως κάθε χρόνο, επισκέφτηκα και φέτος το Βελλίδειο κέντρο για τον Χάρτη των Γεύσεων. Κατά την προσφιλή μου συνήθεια, την πρώτη μέρα ξεκίνησα με τις αγαπημένες μου «Σαντορίνες», συνέχισα με τα λευκά εισαγωγής, τα Chardonnay και μετά στα υπόλοιπα. Δυστυχώς μια ανυπόφορη ημικρανία την δεύτερη μέρα δεν μου επέτρεψε να δοκιμάσω όλα τα ερυθρά που ήθελα, με αποτέλεσμα να περιοριστώ σε ένα μικρό εύρος δοκιμών που σίγουρα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό. Ακόμα και έτσι όμως, θεωρώ πως πρέπει να αναφερθώ σε όσα ερυθρά ξεχώρισα για τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Blanc de blanc Brut, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα. Αφρώδες από 100% Βιδιανό από ένα αμπελώνα 800 μέτρων, με αρώματα brioche και ζύμης, αχλαδιού και πράσινου μήλου, επίμονο κρεμώδη αφρισμό με γεύσεις από brioche, πράσινα φρούτα και επίμονη διάρκεια. Ίσως το καλύτερο αφρώδες στη χώρα.
Ammonite 2022, GAIA Wines: η τρίτη σοδειά του Αμμωνίτη παρουσιάζεται όπως ακριβώς και οι προηγούμενες: ντροπαλός στη μύτη, mineral, συμπυκνωμένος με υψηλή ενσωματωμένη οξύτητα και «ατσάλινος». Η επίγευση τελειώνει με μια ωραία αλμυρή αίσθηση. Με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης, ακόμα πολύ νεαρός.
2 Κόσμοι 2022, Κτήμα Γκότση: το άγνωστο σε εμένα μέχρι πρότινος κτήμα από την Μεσσηνία φτιάχνει ένα πολύ ωραίο Ασύρτικο το οποίο μοιάζει πιο πολύ στα αδερφάκια του από την Σαντορίνη παρά από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Με ανθικά αρώματα και ώριμα εσπεριδοειδή, ώριμο γιαρμά και έντονη ορυκτότητα, ένα ισορροπημένο Ασύρτικο με καλή διάρκεια, πολύ φρούτο, κοφτερή οξύτητα και ορυκτή επίγευση.
Kotyle Chardonnay 2022, Navarino Vineyards: το πρωτοεμφανιζόμενο Chardonnay από το νεοσύστατο σχετικά κτήμα του Costa Navarino σε μια παλαιοκοσμίτικη προσέγγιση της ποικιλίας. Έντονα αρώματα λεμονιού, τροπικές νύξεις, καπνός και βούτυρο, σε ένα ισορροπημένο πληθωρικό κρασί με μέτρια οξύτητα και ωραία ισορροπία μεταξύ φρούτου και δρυός στο στόμα.
Πυρίτης 2022, Οινοποιείο Καραμολέγκου: Mineral, ροδάκινο, αλμύρα και λεμόνι σε μύτη και στόμα, με υψηλή οξύτητα. Γεμάτο αλλά ταυτόχρονα κομψό και στρογγυλό καθώς έχει περάσει 1 χρόνο σε οινολάσπες, με μεγάλη διάρκεια, ένα εξαιρετικό Ασύρτικο από υπεραιωνόβια αμπέλια που θα παλαιώσει για πολλά χρόνια.
(Ρ)αμπελιά 2022, Οινοποιείο Χατζηδάκη: η δεύτερη σοδειά του premium αυτού single vineyard παρουσιάζεται με αρώματα ορυκτότητας, ώριμων εσπεριδοειδών, ροδάκινου και καπνού. Γεμάτο με υψηλή οξύτητα, έντονο φρούτο και μακρά διάρκεια με ωραία επίγευση και αίσθηση αλμύρας.
Domaine Vincent Bachelet, St-Aubin 1er cru Sentier Du Clou 2022: ένα Chardonnay από το St-Aubin νότια του Mersault που εισάγει η εταιρεία Wine Bou με αρώματα ώριμου λεμονιού και γιαρμά, βουτύρου, ζυμών, μπαχαρικών και καπνού. Ισορροπημένο με κοφτερή οξύτητα, σχεδόν γεμάτο σώμα και έντονη γεύση από ώριμα φρούτα και αρώματα δρυός, με μακρά διάρκεια. Εξαιρετικό.
Ekho Wines 2022: ο ελληνικός αμπελώνας είναι ένα ατέρμονο ταξίδι συνεχούς αναζήτησης διαμαντιών. Πάνω σε ένα τέτοιο έπεσα δοκιμάζοντας το νεαρό αυτό οινοποιείο από την Νάξο με την αναβίωση γηγενών και σπάνιων ποικιλιών φέρνει στα ποτήρια μας ένα κρασί από Ποταμίσι, Αηδάνι και Χαραιμπραίμη (όπως το αναφέρουν οι ντόπιοι). Από 2 αμπελοτεμάχια με υψόμετρο ως 700 μέτρα, το κρασί έχει έντονα αρώματα από ζουμερό λεμόνι, ώριμο βερύκοκο, δενδρολίβανο και θυμάρι. Με κοφτερή οξύτητα, μέτριο σώμα, κομψό, με ωραία γεύση έντονου φρούτου και αλμύρας και ικανοποιητική επίγευση.
Πρόποδες 2022, Κτήμα Ζαφειράκη: σχεδόν μόλις κυκλοφόρησε η τρέχουσα σοδειά. Βουργουνδικό στυλ που φέρνει αρκετά σε Montagny και Maconnais, με αρώματα κίτρινων και πυρηνόκαρπων φρούτων, βουτύρου και καπνού, ισορροπημένο και πλούσιο, με επίγευση που διαρκεί. Σε μεγάλη φόρμα, θα γίνει καλύτερο με το πέρασμα του χρόνου.
Chardonnay 2022, Οινοποιείο Γκιρλέμη: με έντονα αρώματα λεμονιού και ροδάκινου αλλά και τροπικές νύξεις, με μια αίσθηση ορυκτότητας, καπνού και βανίλιας, το γεμάτο και καλοδομημένο αυτό Chardonnay είναι ισορροπημένο χάρη στην κοφτερή του οξύτητα και με μακρά διάρκεια. Πανέτοιμο για κατανάλωση αλλά θα παλαιώσει εύκολα για άλλα 8 χρονάκια.
Μαντίνεια 2020, Οινοποιείο Μορόπουλου: με τέσσερα χρονάκια στη πλάτη το κρασί έχει απωλέσει τον ανθικό του χαρακτήρα, αναδεικνύοντας μια άλλη διάσταση της ποικιλίας, μακριά από τα αρωματικά δείγματα που έχουμε συνηθίσει: λεμόνι και άγουρα πυρηνόκαρπα, βοτανικότητα και έντονο το ορυκτό στοιχείο. Πολύ γαστρονομικό και χωρίς ίχνος κούρασης, καλοδομημένο με αισθητή οξύτητα, στρογγυλό, με την ίδια αρωματική αυστηρότητα να συνεχίζεται και στο στόμα και με ορυκτή επίγευση.
Le Parc 2019, Fournier-Longchamp Domaine FL: από την περιοχή Savennières του Λίγηρα, ένα 100% Chenin Blanc που περνάει 1 χρόνο σε βαρέλι και εισάγει η εταιρεία Wine Bou. Αρώματα ώριμου λεμονιού και κυδωνόπαστας με έντονη την τσακμακόπετρα και αρώματα καπνού. Υψηλή οξύτητα που ξεδιπλώνεται όμορφα, πληθωρικό σώμα και ισορροπημένο ανάμεσα σε κίτρινο φρούτο ,έντονη γεύση καπνού και τσακμακόπετρας και μακρύ τελείωμα. Από τα καλύτερα Chenin Blanc που έχω δοκιμάσει.
Xinomavro nature 2022, Αμπελώνες Θυμιόπουλου: το ρουστίκ old schoοl αυτό Ξινόμαυρο με γκρενά ανταύγειες, το οποίο ομολογώ πως είχα χρόνια να δοκιμάσω, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πιο προβεβλημένα αδερφάκια του στο κτήμα. Λιαστό ντοματάκι, πελτές ελιάς, δαφνόφυλλα και πράσινο τσάι μαζί με ώριμα κόκκινα φρούτα στη μύτη, με ταννίνες έντονες αλλά λείες και ενσωματωμένες, ισορροπημένο γεμάτο σώμα και ωραία βοτανική και φρουτένια γεύση με ικανοποιητική διάρκεια.
Ήδυσμα Δρυός Xi 2020, Κτήμα Τέχνη Οίνου: εντυπωσιακά ωραίο και νόστιμο Ξινόμαυρο από τη Δράμα. Ναι από τη Δράμα! Μέτριο πορφυρό χρώμα με γκρενά ανταύγειες, μαρμελάδα ντομάτας, ώριμες φράουλες και κεράσια, μούρα και δέρμα στη μύτη, γεμάτο σώμα, ταννίνες έντονες αλλά λείες σαν να τις μασάς, έντονο αλκοόλ και με οξύτητα Ξινόμαυρου που έρχεται να ισορροπήσει την κατάσταση. Έντονο αλλά αιθέριο και κομψό ταυτόχρονα. Μακρά διάρκεια από ένα εξαιρετικό κρασί από την αγαπημένη μου ποικιλία.
Μούχταρο 2020, Κτήμα Κατριτσιώτη: στο stand της Wine Gallery έπεσα πάνω σε ένα κρασί από ένα κτήμα που δεν γνώριζα. Αρώματα από ρόδι, ώριμο μαύρο δαμάσκηνο, ώριμο μούρο, καπνό και νότες σοκολάτα. Ζουμερό και πλούσιο με υψηλή οξύτητα, χοντρές αλλά μαλακές και καθόλου ενοχλητικές ταννίνες, με ωραία διάρκεια.
Ίχνος 2022, Κτήμα Παλυβού: το κτήμα από τη Νεμέα παράγει ένα ιδιαίτερο Merlot από υπερώριμο τρύγο που φέρνει αρκετά σε Amarone. Πυκνά έντονα αρώματα από σταφίδα, μαύρο αποξηραμένο δαμάσκηνο, μαρμελάδα βύσσινο, αποξηραμένα βότανα, κανέλα και μοσχοκάρυδο, βανίλια και μαύρη σοκολάτα. Στο στόμα στιβαρό, πληθωρικό με ταννίνες έντονες αλλά σμιλεμένες, γεμάτο σώμα με έντονο υπερώριμο μαύρο φρούτο, μοσχοκάρυδο και σοκολάτα. Η οξύτητα ισορροπεί το έντονο αλκοόλ. Εξαιρετικό κρασί που δικαιωματικά καταλαμβάνει μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα εγχώρια Merlot.
Tinata 2020, Tenuta Monteverro: εντυπωσιακό superTuscan που εισάγει η εταιρεία Wine Bou, από 70% Syrah και 30% Grenache. Έντονα αρώματα από λευκό και μαύρο πιπέρι, βιολέτες, ώριμα κεράσια και βύσσινα, αποξηραμένο θυμάρι, ρίγανη και βανίλια. Στο στόμα γεμάτο, πλούσιο και πληθωρικό με έντονο φρούτο, πιπέρι και βανίλια, τις αγαπημένες ζουμερές ταννίνες του Syrah και με μακρά επίγευση.
Τα λέμε σύντομα, stay tuned!