Skip to content

To Ametric 2024 μιλά στο Beater για την επερχόμενη διοργάνωση του!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο Ερμής Ανδρεάδης και το BETATER.GR, συνάντησε τον Μανώλη Παππά, συνιδρυτή της Coherent States και μέλος της ομάδας του Ametric για την επερχόμενη τέταρτη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

To lineup του Ametric Festival 2024 περιλαμβάνει για άλλη μια χρονιά μια ιδιαίτερη σύνθεση διεθνών και εγχώριων καλλιτεχνών. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ambient μουσικής, ο Αμερικανός πολυοργανίστας και sound engineer Rafael Anton Irissari, θα εμφανιστεί στο Ametric Festival 2024. Τα live sets του Irissari δημιουργούν σπάνια περιβάλλοντα πλήρους κατάδυσης που διαλύουν τα όρια του χώρου, δημιουργώντας αφηρημένα ηχοτοπία που θολώνουν τα όρια μεταξύ κοινού και venue. Η glitch cut-up intelligent techno του πολυβραβευμένου Βρετανού συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Mark Fell θα βρει χώρο δίπλα στην weird cassette music της πολύ ιδιαίτερης Ολλανδής πειραματίστριας Red Brut (Marijn Verbiesen), ενώ η borderline club μουσική του Rian Treanor θα επικοινωνήσει με τους θορυβικούς αυτοσχεδιασμούς της Σοφία Ζαφειρίου και τα harsh ηλεκτροακουστικά ηχοτοπία  της Άννα-Μαρία Ράμμου.

Περιγράψτε το Ametric σε κάποιον/α που το ακούει για πρώτη φορά;

Το Ametric είναι ένα φεστιβάλ πειραματικής μουσικής που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στον Προμαχώνα San Salvatore του Ενετικού Κάστρου των Χανίων, σε διοργάνωση του OCD Project και της δισκογραφικής εταιρίας Coherent States. Φέτος θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη φορά, και πρώτη ως τριήμερο. Φιλοξενεί ανερχόμενα και αναγνωρισμένα acts από Ελλάδα και εξωτερικό.

Έχετε επιλέξει ως κεντρικό venue, τον προμαχώνα San Salvatore στα Χανιά, τι σας οδήγησε σε αυτήν την επιλογή; 

Μας οδήγησε το κοινό συμπέρασμα (αναφέρομαι στα μέλη της ομάδας) πως πρόκειται για έναν από τους πιο ιδιαίτερους χώρους για την ανάδειξη πειραματικής μουσικής στην Ελλάδα. Συμπέρασμα στο οποίο παρατηρούμε πως καταλήγει και μεγάλο μέλος του κοινού που επισκέπτεται τον χώρο κάθε χρόνο.

Υπάρχει κάποια κεντρική ιδέα που σας κατεύθυνε κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού του φετινό line up;

Αν εννοείς κάποιο headline όνομα γύρω από το οποίο “χτίζεται” ένα lineup, σίγουρα όχι. Υπάρχει σίγουρα δημιουργική σκέψη για τις διαδράσεις, τις ηχητικές αλληλεπιδράσεις και την όποια συνεκτικότητα. Δεν θα το έλεγα κεντρική ιδέα, αλλά ζητούμενό μας είναι η εδραίωση και η διεύρυνση του festival στα επόμενα χρόνια.

Εξερευνώντας τη δισκογραφία του Rafael Anton Irisarri (US), ακούσαμε τον δίσκο του Peripeteia. Γνωρίζετε αν έχει κάποια σύνδεση με την Ελλάδα; Είναι η πρώτη εμφάνισή του στη χώρα;

 Από όσο θυμάμαι, ο Rafael Anton Irisarri έχει εμφανιστεί άλλη μια φορά στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του 2008 στο Kinky Kong στην Αθήνα. Μια εποχή που είχε βγάλει μόλις ένα album, το εξαιρετικό “Daydreaming” στην Miasmah του Erik Skodvin. Νομίζω πως δεν έχει κάποια σύνδεση με τη χώρα. Με την αυθαίρετη λογική πως αν είχε, όλο και κάπου θα είχε εμφανιστεί ζωντανά μέσα σε αυτά τα 16 χρόνια που μεσολάβησαν. Δεν έχω ιδέα τι ακριβώς θα παρουσιάσει στο Ametric, πράγμα που με κάνει να ανυπομονώ ιδιαιτέρως για το set του. Στο μυαλό μου φαντάζομαι τους αντίλαλους των “The Unintentional Sea” και “Α Fragile Geometry” να αντηχούν στα τείχη του Salvatore κλείνοντας μεγαλοπρεπώς το Ametric 2024.

Ποιες στιγμές, θα ορίζατε ως τα προσωπικά σας highlights από τις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις;

Νομίζω πως ο τρόπος με τον οποίο οι :Zoviet*France: εκμεταλλεύτηκαν σε τέτοιο βάθος την ακουστική του Ενετικού Κάστρου καθώς και η ένταση των δευτερολέπτων με τα οποία επέλεξαν να κλείσουν το set τους, είναι πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Ανατρίχιαζα τη στιγμή που συνέβαιναν, ανατριχιάζω κάθε φορά που τα θυμάμαι, ανατριχιάζω τώρα που γράφω αυτήν την πρόταση. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερός και μόνο που τους είδα σε αυτό το περιβάλλον. Δεν πρόκειται μόνο για την τύχη του να βλέπεις ζωντανά τους :Zoviet*France: γενικά (γεγονός πολύ σπάνιο), ούτε πως ήταν η πρώτη τους φορά σε ελληνικό έδαφος. Ήταν η εμφάνιση τους η ίδια. Σύμφωνα με τους ίδιους, η εμφάνισή τους στο Ametric ήταν μέσα στις πέντε καλύτερες συναυλίες που έχουν δώσει ποτέ. Σε σχεδόν σαρανταπέντε χρόνια πορείας.

Tο κοινό του φεστιβάλ έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια;

Αυτό είναι κάπως δύσκολο να απαντηθεί γιατί και το ίδιο το festival έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια. Το σίγουρο είναι πως το κοινό κάθε χρόνο αυξάνεται, οπότε έχουμε τη χαρά να γνωρίζουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους με κοινές ανησυχίες.

Υπάρχει η σκέψη, το Ametric να ταξιδέψει ως θεσμός και σε άλλες ελληνικές πόλεις, πέρα από τα Χανιά;

Η σκέψη της πραγματοποίησης του Ametric Festival στην Αθήνα είναι κάτι που έχει αναπόφευκτα πάρει μορφή, δεδομένης της κάπως δύσκολης συνθήκης μετακίνησης πολλών φίλων και γνωστών σε μια high season Κρήτη τον Σεπτέμβριο. Έχει πάρει μορφή ως σκέψη και μόνο. Δεν έχει μετρηθεί, δεν είναι ακόμα ιδέα. Δεν ξέρω αν θα φτάσει ποτέ στο σημείο να συζητηθεί κανονικά. Δεν είμαι σίγουρος πως μπορεί να δημιουργηθεί στην Αθήνα η συνθήκη που κάνει το Ametric τόσο ιδιαίτερο, είμαι σχεδόν βέβαιος πως δε μπορεί. Αλλά δεν έχω και διάθεση να το αποκλείσω.

______________________

AMETRIC FESTIVAL 2024:

12 – 13 – 14 Σεπτεμβρίου 2024
Προμαχώνας San Salvatore, Παλιά Πόλη Χανίων 
Εισιτήρια: εδώ
 


AUTHOR

Beater.gr

Loading...
To Hobby Festival 2024 είναι γεγονός!
«ΜΙΞΕΡ»: To λαϊκό μιούζικαλ τσέπης στη Θεσσαλονίκη!