Skip to content

Στέφανος Κόγιας: O βασικότερος κανόνας στο συνδυασμό κρασιού- φαγητού, είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Λίγα λόγια για τον Στέφανο Κόγια:

Ο Στέφανος Κόγιας σπούδασε στο Χημικό του ΑΠΘ. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική ως dj. Ωστόσο, τα τελευταία 17 χρόνια έχει αφιερωθεί επαγγελματικά στον κόσμο του κρασιού. Το 2018 αποφοίτησε από το Επίπεδο 4 του WSPC, κατακτώντας το WSET Diploma. Κατέχει πιστοποιητικό ατάρτισης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στον τομέα “Αμπελοκαλλιέργεια και Σύγχρονοι Μέθοδοι Οινοποίησης”, ενώ πρόσφατα κατέκτησε και το τρίτο επίπεδο των αποσταγμάτων του WSET.

Δημιούργησε και διευθύνει την εταιρεία Wine Style, το project “Food & Wine Experience” καθώς και το “Τhessaloniki Wine Show” – μια από τις σημαντικότερες έκθεσεις κρασιών στη Θεσσαλονίκη.Από το 2019 είναι εισηγητής στη σχολή Wine & Spirit Professional Center (WSPC), τον επίσημο φορέα στην Ελλάδα του Wine & Spirit Education Trust (WSET), που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία.Τα τελευταία 15 χρόνια αρθρογραφεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα όπως στον Οινοχόο, Klik.gr, στο Krasia.gr, στο D-Files magazine, στο περιοδικό Οινολογία και στο Positivelife.gr.

Πέρα από το πλούσιο βιογραφικό και τις πολλές κατακτήσεις στον οινικό χώρο, ο κ. Κόγιας δεν είναι απλώς μία ακόμη “αυθεντία του κρασιού”…  Σκέφτεται έξω από το κουτί, παντρεύει τη γνώση με την απόλαυση και μας παρουσιάζει μια “new age” πλευρά κρασιού! Έτσι, τον συναντήσαμε και συζητήσαμε μαζί του τα πάντα για το κρασί:

Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω αρχικά τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με το κρασί;

Η πρώτη επαφή μου με τον κόσμο του κρασιού προήλθε κυρίως μέσα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, αλλά και μέσα από τις σπουδές μου ως Χημικός. Από την αρχή, η γοητεία του κρασιού με κατέπληξε, και για αυτό αποφάσισα να εμβαθύνω τις γνώσεις μου σε αυτόν τον τομέα. Αρχικά, ολοκλήρωσα τα τρία επίπεδα του WSPC και των Αποσταγμάτων. Στη συνέχεια, παρακολούθησα σεμινάρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με εστίαση στην Οινολογία και την Αμπελουργία. Φυσικά, ολοκλήρωσα και το επίπεδο 4 του WSPC, ενώ παράλληλα ξεκίνησα να διοργανώνω διάφορα σεμινάρια και ειδικές γευσιγνωσίες εστιάζοντας στις ελληνικές ποικιλίες. Με τον ίδιο πάθος, ασχολήθηκα με τη συγγραφή για το κρασί και στη συνέχεια ανέλαβα τον ρόλο του εισηγητή στο WSPC.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον οινικό ταξίδι που έχετε κάνει;

Η Βουργουνδία. Αν είσαι λάτρης του κρασιού, οι αμπελώνες της Βουργουνδίας θα σε μαγέψουν με την εκπληκτική τους ομορφιά, τα υπέροχα κρασιά που παράγουν, καθώς και η αφοσίωση των κατοίκων προς τον τόπο και την τέχνη της οινοποίησης και της αμπελουργίας. Είναι μία περιοχή στη Γαλλία που ξεχωρίζει για την αγάπη που εκφράζεται προς το κρασί, ακόμα και από κατοίκους που, παρά την ευημερούσα οικονομική τους κατάσταση, εμπλέκονται ενεργά στην αμπελουργία και την οινοποίηση. Η Βουργουνδία αναδεικνύεται ως ένας πραγματικός θησαυρός για τους λάτρεις του κρασιού, παραμένοντας παράλληλα ένας αυθεντικός τόπος, απομακρυσμένος από τον τυπικό οινοτουριστικό προορισμό.

Αντιθέτως, ποιο είναι το οινικό ταξίδι που δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα αλλά θα θέλατε πολύ να κάνετε;

Κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Από τη στιγμή που δοκίμασα τα κρασιά από αυτή την περιοχή, εντυπωσιάστηκα. Σε αντίθεση με τη Βουργουνδία, η Νάπα είναι παγκοσμίως γνωστός οινοτουριστικός προορισμός και μάλιστα θεωρείται πρωτοπόρος στη σύγχρονη εκδοχή του οινοτουρισμού, με κέντρα γευσιγνωσίας και εμπειρίες κρασιού που αποτελούν σήμερα το επίκεντρο της περιοχής για οινόφιλους αλλά και μη.

Πίνουν οι «ξένοι» ελληνικό κρασί;

Καταρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι η ποιότητα του ελληνικού κρασιού έχει εκτοξευθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Ένα μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι οι γηγενείς ποικιλίες, οι οποίες αναδεικνύονται ως κινητήρια δύναμη για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν σοβαρά τον κόσμο του κρασιού, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους. Επιπλέον, ο τουρισμός στη χώρα μας ενισχύει τη διάδοση του ελληνικού κρασιού και της γαστρονομίας μας σε όλο τον κόσμο. Τα ελληνικά κρασιά έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν λάβει την αναγνώριση από περιοδικά και ειδικούς, ενισχύοντας έτσι τη φήμη και την αξιοπιστία τους παγκοσμίως.

Ποια περιοχή της Ελλάδας πρόκειται να μας απασχολήσει οινικά στο μέλλον;

Η Τήνος αναδεικνύεται ως μια από τις ανερχόμενες οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας. Με τον αγιοπελαγίτικο αμπελώνα της, τα άγρια εδάφη και τις δύσκολες συνθήκες για το αμπέλι, παρουσιάζει ιδανικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών. Το δύσκολο περιβάλλον μπορεί να θεωρηθεί ως το πλεονέκτημα που συμβάλλει στη δημιουργία πρωτότυπων και αξιοσημείωτων οίνων. Αντίστοιχα, η Νάξος προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών οινοποιών, διαθέτοντας πολλούς παλαιούς αμπελώνες με Φωκιανό. Βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών σπουδαίων οινοποιών, καθώς η περιοχή αυτή μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα κρασιά, αναδεικνύοντας τον πλούτο των γευστικών επιλογών που προσφέρει.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική και διεθνής ποικιλία;

Η αγαπημένη μου ελληνική ποικιλία είναι η Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο, ενώ από διεθνείς προτιμώ το Pinot Noir και το Riesling. Ωστόσο, με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το Βλάχικο, μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη ποικιλία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει μεγάλη παραγωγή.

Ποια στοιχεία κάνουν ένα κρασί μοναδικό;

Ένα κρασί πρέπει να είναι ισορροπημένο, με την οξύτητα να συνδυάζεται αρμονικά με το φρούτο και το αλκοόλ. Η επαφή με το βαρέλι πρέπει να προσφέρει αρμονία και πλούσια πολυπλοκότητα στο άρωμα και τη γεύση του. Ένα κρασί πρέπει να διαθέτει χαρακτήρα και να αποτυπώνει με πιστότητα τον τόπο προέλευσής του, καθώς και τις διαδικασίες καλλιέργειας και οινοποίησης που ακολουθούνται. Να είναι συμπυκνωμένο, με πλούσια αρώματα τα οποία θα ενισχύσουν τη δυνατότητά του να παλαιώσει αλλά και να απολαμβάνεται φρέσκο.

Ποιος είναι ο ιδανικός κανόνας food pairing- κρασί;

Η αντίληψη για τον ιδανικό συνδυασμό κρασιού και φαγητού είναι ιδιαίτερα υποκειμενική. Γενικά, υπάρχει ένας βασικός κανόνας: ότι πολλά κρασιά συνδυάζονται ευχάριστα με πολλά φαγητά για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο βασικότερος όμως κανόνας που υπάρχει στο συνδυασμό κρασιού- φαγητού, είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες!

Η νέα γενιά στην Ελλάδα πίνει κρασί;

Η γενιά Z (GEN Z) εξακολουθεί να εξερευνάται όσον αφορά τη συμπεριφορά της στο κρασί, τα αλκοολούχα ποτά, τα αποστάγματα χωρίς αλκοόλ και τις αλκοολούχες παραλλαγές. Υπάρχουν διαφορετικές τάσεις που παρατηρούνται. Σε ορισμένες χώρες, το κρασί ήταν παραδοσιακά μέρος της καθημερινής συνήθειας και η νεότερη γενιά αντιδρά αρνητικά σε αυτή την τάση, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και τη Γαλλία. Αντίθετα, στην Ελλάδα, το κρασί έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση από τους νέους και παρουσιάζει αυξητική τάση.

Τί να περιμένουμένουμε από την πρώτη “Cellier Wine Fair” στη Θεσσαλονίκη;

H έκθεση Οίνου και Αποσταγμάτων “Cellier Wine Fair” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στην Αποθήκη Γ’ από τις 17:00 έως τις 22:00, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της GENKA 1877. Αυτή η έκθεση διοργανώνεται εδώ και 16 χρόνια στην Αθήνα, και φέτος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Θα παρουσιαστούν οίκοι από το εξωτερικό, που θα παρουσιάσουν τα κρασιά τους προς το ελληνικό κοινό, δημιουργώντας έτσι μια ευκαιρία για επαφή και ανταλλαγή εμπειριών. Παράλληλα θα τρέξουν μοναδικά masterclasses, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν μία ολοκληρωμένη οινική εμπειρία! Επίσης, στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου, στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη έκθεση “Θεσσαλονίκη Wine Show”, με κυρίως εκπροσώπους από ελληνικά οινοποιεία.

______________________

Cellier Wine Fair:

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου

17:00- 22:00

Αποθήκη Γ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Εισητήρια: εδώ

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Η απαραίτητη «Μαλαγουζιά-list» για την φετινή άνοιξη!
FineBeing experience: ΄Ενα γαστρονομικό ταξίδι με Japanese Wagyu A5 και νότες Umami!