Skip to content

Η απαραίτητη «Μαλαγουζιά-list» για την φετινή άνοιξη!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Άνοιξη: η εποχή της ανανέωσης και της ζωντάνιας. Φέρνει μαζί της την ελπίδα και μια ομορφιά που αναδύεται από κάθε γωνιά της φύσης. Είναι ο καιρός για τις πρώτες βόλτες κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο και των πρώτων πικνίκ στη φύση. Η εποχή όπου η φύση ετοιμάζεται να μας χαρίσει ένα κινηματογραφικό σκηνικό, που «μοσχοβολά» λευκά άνθη και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι!

Έτσι όπως η φύση ανακτά τον χαμένο της χρόνο, έτσι και τα κρασιά που επιλέγουμε αυτήν την περίοδο, οφείλουν να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στην ανοιξιάτικη διάθεσή μας. Αν η άνοιξη ήταν ελληνική ποικιλία κρασιού θα ήταν σίγουρα… η Μαλαγουζιά! Η καταλληλότερη ποικιλία για κρασιά με ανθικό  & φρουτένιο χαρακτήρα, που αποπνέουν φρεσκάδα και ζωντάνια. Τα κρασιά που προκύπτουν από αυτήν την ποικιλία χαρακτηρίζονται από έναν ευγενικό ανθικό και φυτικό τόνο, με έναν ανάλαφρο και ταυτόχρονα πολύπλευρο χαρακτήρα που συνδυάζονται υπέροχα με την ανοιξιάτικη αύρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον μαγικό κόσμο της Μαλαγουζιάς μέσα από 5+1 προτάσεις ετικετών για να την απολαύσεις στο έπακρον! Από λαμπερά και ανάλαφρα λευκά μέχρι απαιτητικά πορτοκαλί, αλλά και γλυκά κρασιά προερχόμενα από την μοναδική αυτή ποικιλία:

______________________

Λατύπες

Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Ένα «new entry» του βορειοελλαδίτικου οινοποιείου που ταράσσει τα νερά των έως τώρα υπαρχόντων ετικετών. Ένα «πάντρεμα» φρεσκάδας και πολυπλοκότητας που θα κάνει τους λάτρεις της ποικιλίας να το αγαπήσουν. Λευκόσαρκα ροδάκινα, εξωτικά φρούτα, μία ενδιαφέρουσα βοτανικότητα και όλα αυτά σε συνδυασμό με μία ανεπαίσθητη ορυκτότητα -τόσο στην μύτη όσο και στο στόμα- κάνουν το αποτέλεσμα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον! Οι σπιτικοί & ορφανοί(ή και όχι) λαχανοντολμάδες είναι μία ωραία ιδέα για να το συνδυάσεις!

______________________

Vre

Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα

Ίσως η πιο «ανεπιτήδευτη» ετικέτα Μαλαγουζιάς του ελληνικού αμπελώνα. Vre από το γαλλικό vrai που σημαίνει αλήθεια, δεν έχει τίποτα να κρύψει ούτε να αποδείξει σε κανένα! Βιολογική καλλιέργεια, οινοποίηση ελάχιστης παρέμβασης και αφιλτράριστη, συνθέτουν μία «αληθινή» Μαλαγουζιά! Τα αρώματα από άνθη πορτοκαλιάς, ροδάκινου και ώριμου αχλαδιού συναντούν ένα ζουμερό και πολύπλοκο στόμα, με την οξύτητα να ρυθμίζει με μαεστρία τις ισορροπίες. Για να την απολαύσεις στο μέγιστο, επέλεξε να τη συνδυάσεις με ‘ότι πιο ακατέργαστο γίνεται, όπως σεβίτσε ψαριών και θαλασσινών!

______________________

Μαλαγουζιά

Κτήμα Ιατρίδη,Λάκκωμα Χαλκιδικής

Έντονη, μυρωδάτη και δροσιστική! Τί άλλο χρειάζεται άλλωστε μία Μαλαγουζιά(;). Μεταξύ των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, το κτήμα Ιατρίδη κατάφερε να κάνει τη Μαλαγουζιά, το σήμα κατατεθέν του οινοποιείου.  Τρία νέα αδέρφια με το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα τους, παρουσιάζουν μία «new age» προσέγγιση της ποικιλίας, που μοσχοβολά γιασεμί και εσπεριδοειδή με νόστιμη οξύτητα και ιδιαιτέρως μακρά επίγευση. «Μatch-άρει» τέλεια με πρωτεϊνικές σαλάτες και ελαφρά κυρίως.

______________________

Malagouzia

Αμπελώνες Γκίκα, Αττική

Στην Μαλαγουζιά «ταιριάζει» καταπληκτικά το βαρέλι! Η δίμηνη παραμονή με τις οινολάσπες σε δρύινα βαρέλια, σε συνδυασμό με την έμπειρη και προσεγμένη δουλειά στο αμπέλι, δίνουν ένα άκρως απολαυστικό αποτέλεσμα! Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι αυτά της κερήθρας και του φρυγανισμένου ψωμιού, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα ώριμα  πυρηνόκαρπα και το αγιόκλημα. Παρά την αντιληπτή παρουσία βαρελιού, καταφέρνει να διατηρεί μία όμορφα ισορροπημένη οξύτητα και έντονη λιπαρότητα. Θα καταφέρει επάξια να σταθεί δίπλα σε «πλούσια» ριζότο με λαχανικά ή αλλαντικά. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα μακαρόνια με κιμά (ζωικό ή φυτικό)… ακόμη πιο «comfort»!

______________________

Μαλαγουζιά Orange

Κτήμα Τάτση, Γουμένισσα

Μία orange εκδοχή, που ανεβάζει την ποικιλία σε άλλο επίπεδο… Σίγουρα όχι η πιο «αέρινη» προσέγγιση της ποικιλίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνει την τυπικότητα και την φρεσκάδα της. Βιοδυναμική καλλιέργεια, αυθόρμητη ζύμωση, «χωρίς φίλτρα», ένας μήνας περίπου παραμονή με τα στέμφυλα και ωρίμαση για 18 μήνες σε παλιά δρύινα βαρέλια, θέτουν τη βάση για μια πολύ ιδιαίτερη έκφραση της Μαλαγουζιάς. Το χρώμα είναι σκούρο πορτοκαλί, προϊδεάζοντας για τις υπάρχουσες τανίνες, με αρώματα από αποξηραμένα λουλούδια και φρούτα. Μη διστάσεις ακόμη και να την φυλάξεις για να την απολαύσεις τα επόμενα 1-2 χρόνια. Mία χειροποίητη βουτυράτη τυρόπιτα, μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα της!

______________________

Μαλαγουζιά από υπερώριμα σταφύλια

Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή

Σίγουρα ο πιο εμβληματικός εκπρόσωπος της ποικιλίας, το κτήμα Γεροβασιλείου ξέρει όσο… κανείς την Μαλαγουζιά. Εκτός από την -γνωστή σε όλους- ξηρή εκδοχή της ποικιλίας, το κτήμα Γεροβασιλείου μας παρουσιάζει επίσης την ακαταμάχητη γλυκιά έκδοσή της. Όψιμος τρύγος σε υπερώριμα σταφύλια (μόνο τις χρονιές που το επιτρέπουν), οινοποίηση σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια , όπου και ωριμάζουν για τουλάχιστον τρία χρόνια και το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από απολαυστικό. Αρώματα από ώριμα πυρηνόκαρπα, βανίλια και άνθη δένουν περίτεχνα με την απρόσμενα παρούσα οξύτητα! Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ένα δείπνο μαζί με κάποιο σιροπιαστό έδεσμα. Η ιδανικότερη επίσης παρέα για ένα απογευματινό soirée στο μπαλκόνι!

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Η @surtuko μας προτείνει τις αγαπημένες της ρετσίνες για την Καθαρά Δευτέρα!
Στέφανος Κόγιας: O βασικότερος κανόνας στο συνδυασμό κρασιού- φαγητού, είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες!