Skip to content

Τατού Δεδέ: « Ο αγώνας και η αποφασιστικότητα της Αντιγόνης αποτελούν σημείο έμπνευσης για την σύγχρονη γυναίκα».

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Εικονογράφηιση: Μπάμπης Ποτζίδης

Γνωρίζοντας την θα νιώσεις την θετική αύρα της να σε κατακλύζει από παντού. Έχει σπουδάσει μουσική, χορό και θέατρο. Η Τατού Δεδέ ζει και αναπνέει μέσω της δημιουργίας. Αισιόδοξη και μαχητική είναι από εκείνους τους νέους ανθρώπους, που δεν παραιτούνται εύκολα. Μένει, επιμένει και πετυχαίνει. Δημιουργός, σκηνοθέτης και performer της παράστασης Anti gone, την συναντήσαμε σε ένα από τα πιο όμορφα καφέ της πόλης, χαρίζοντας μας μια ενδιαφέρουσα και απολαυστική συνέντευξη.

 

Προφανώς θα σε έχουν ρωτήσει πολλοί αλλά πώς προέκυψε το Τατού;

Το Τατού προέκυψε από όταν ήμουν παιδί. Στην ηλικία του ενός έτους, μιας και είχα αρχίσει να μιλάω πολύ νωρίς, έλεγα συλλαβές με το «Τ». Είχα «βαφτίσει» τον εαυτό μου Τατού και έτσι όποιος με ρωτούσε το όνομα μου έλεγα διαρκώς Τατού… Τατού. Αφού λοιπόν επέμενα, η οικογένεια μου άρχισε να με φωνάζει Τατού. Με βάφτισαν βέβαια Αγγελική, αλλά το Τατού είχε ήδη καταχωρηθεί.

Πώς μπήκαν η μουσική, ο χορός και η υποκριτική στη ζωή σου;

Πρώτα μπήκε η μουσική, μιας και από τα έξι μου, ξεκίνησα να παίζω αρμόνιο και έπειτα πιάνο. Στη συνέχεια, ενώ τελείωνα το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ξεκίνησα χορό στην Επαγγελματική Σχολή Ραλλού Μάνου στην Αθήνα. Έπειτα και ολοκληρώνοντας την σχολή χορού, συνάντησα το θέατρο. Πέρασα λοιπόν μέσα από τις δραματικές σχολές, τις οποίες τελείωσα πέρσι.

Τι είναι για σένα δημιουργία; Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων ή στην βελτίωση τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο;

Δημιουργία για μένα είναι τρόπος ζωής. Προσωπικά θα έλεγα πως δεν μπορώ να ζήσω διαφορετικά παρά μόνο μέσω της δημιουργίας. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δημιουργώ, εφευρίσκω πράγματα. Παίζω, τραγουδώ και χορεύω. Σήμερα, έχοντας μεγαλώσει δεν μπορώ να αφαιρέσω από την ζωή μου την έννοια του δημιουργού. Θεωρώ ότι τα πάντα είναι δημιουργία. Έτσι, ουσιαστικά οξυγονώνομαι με την δημιουργία και δεν θα μπορούσα να με φανταστώ διαφορετικά. Πιστεύω ότι η δημιουργία δεν αφορά μόνο τις τέχνες αλλά την ίδια την ζωή. Μια κοινωνία πρέπει να δημιουργεί ώστε να εξελίσσεται, πόσο μάλλον ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος το έχει και ανάγκη. Η δημιουργία λοιπόν είναι βασικό στοιχείο μέσα στην κοινωνία, ειδικά μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Πώς είναι να τρέχεις σε ένα διαρκή και παράλληλο μαραθώνιο δημιουργίας;

Είναι μια μαγευτική εμπειρία αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα δύσκολη, διότι έχω παλέψει για όλα αυτά που έχω «αποκτήσει» τόσο σε επίπεδο γνώσης, όσο και σε επίπεδο εμπειριών. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να ακολουθεί αυτό που νιώθει, να οδηγείτε από το ένστικτό του. Ο δρόμος μου λοιπόν ήταν αυτός, περνούσα από το ένα στο άλλο, κυρίως από προσωπική ανάγκη και όχι λόγω κάποιας οικογενειακής βλέψης ή μιας μανίας συλλογής πτυχίων. Το σίγουρο είναι, ότι ολοκληρώθηκα όταν συνάντησα το θέατρο, που όπως γνωρίζουμε όλοι «παντρεύει» όλες τις τέχνες. Νιώθω τυχερή που μπόρεσα και κατάφερα όλα αυτά και είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία.

Πως προέκυψε η ιδέα της παράστασης Anti gone; 

Η ιδέα πρόεκυψε από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την οποία γνώρισα στην πρώτη μου παράσταση με τίτλο «Λίλιθ», σε σκηνοθεσία του Μανώλη Ιωνά και συγκεκριμένα μέσα από τον μονόλογο, πριν πάει στην σπηλιά. Θεωρώ ότι ταυτίστηκα με την Αντιγόνη και θέλησα να εκφράσω αυτή την ταύτιση μέσω μιας παράστασης. Παρόλα αυτά, γνώριζα ότι είναι δύσκολο να αναλάβει κανείς να παραστήσει το αυθεντικό έργο του Σοφοκλή, καθώς είναι μεγάλη ευθύνη και χρειάζεται τεράστια εμπειρία. Έτσι, μου ήρθε η ιδέα, ως ένας άνθρωπος που αφουγκράζεται το σήμερα, να χωρίσω τον τίτλο. Στην αγγλική γλώσσα είναι Antigone και το μετέτρεψα σε Anti gone. Η Αντιγόνη είναι ακριβώς αυτό. Αντί να φύγω (Anti gone) μένω και παλεύω. Αντί να φύγει και να αποποιηθεί την ευθύνη των πράξεων της, η Αντιγόνη επέμεινε στην επιλογή της. Σε αυτό λοιπόν το δίπολο, προέκυψε η ιδέα μου και έρχεται να τοποθετηθεί στο σήμερα, μέσω της ανάγκης να μείνω και να παλέψω σε πολύ δύσκολες συνθήκες στην χώρα μου, έναντι της επιθυμίας μου να φύγω.

Με ποιο τρόπο η ιστορία της τραγικής ηρωίδας Αντιγόνης συσχετίζεται με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα;

Η Αντιγόνη έρχεται στο σήμερα γιατί έχει αρκετά κοινά σημεία με την σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα. Η Αντιγόνη ούσα γυναίκα, προβαίνει σε αυτή την πράξη σε μια εποχή που ήταν αδιανόητο οι γυναίκες να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Αυτό ακριβώς μας φέρνει στο σήμερα και κρούει τον κώδωνα για τις σημερινές γυναίκες, οι οποίες έχουν μπλεχτεί σε μια ταυτότητα, η οποία έχει φορεθεί από την κοινωνία και κατά αυτό τον τρόπο, έχει κρυφτεί ο πραγματικός τους εαυτός. Με το Anti gone προτείνω, ουσιαστικά, στη σύγχρονη γυναίκα να επιμείνει στην πραγματική της ταυτότητα, να μην εξοστρακιστεί από αυτό, αλλά να μείνει και να παλέψει μέσα σε αυτές τις αντιξοότητες. Η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα της Αντιγόνης είναι τα στοιχεία που φέρνουν την Αντιγόνη του Σοφοκλή στο σήμερα, δημιουργώντας ένα σημείο έμπνευσης για την γυναίκα.

ΤατούPng1

Στην performance γίνεται χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας του video art και video mapping. Πιστεύεις ότι το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με τέτοιου είδους παραστάσεις;

Το ελληνικό κοινό δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένο, αλλά θα πρέπει να αρχίσει να οικειοποιείται με τέτοιου είδους παραστάσεις και ειδικότερα τα άτομα μια πιο νεαρής ηλικίας. Στο εξωτερικό, θεωρούνται δεδομένα. Μάλιστα με την συνεργάτης μου, Melanie Thewlis, γνωριστήκαμε σε ένα φεστιβάλ, το οποίο εξειδικεύεται στο συνδυασμό των video τεχνών με τις υπόλοιπες τέχνες. Θα ήθελα το ελληνικό κοινό να αντιληφθεί ότι η χρήση τεχνολογίας σε μια οποιαδήποτε παράσταση, κατέχει ίση θέση με τον performer, το κείμενο, την μουσική και δεν αποτελεί όπως παλαιότερα background. Για μένα λοιπόν, η video τέχνη είναι κομμάτι της σύγχρονης τέχνης καθώς βρισκόμαστε στην εποχή της εικόνας και της τεχνολογίας και είναι λάθος να την αποποιούμαστε.

Πώς ήταν η εμπειρία σου στο πρώτο δημιουργικό ταξίδι της Anti gone στο φεστιβάλ Playground of Ideas Schmiede στο Hallein της Αυστρίας το Σεπτέμβριο του 2014; 

Εκεί ξεκίνησαν όλα. Η ιδέα ήταν στο μυαλό μου και αφού γνώρισα την Melanie, ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε μέσα σε 10 μέρες, προκειμένου να προβάλλουμε την δουλειά μας στο workshop στο τέλος του φεστιβάλ. Μαζί με την Melanie και τον φίλο της τον Paul, που έκανε την μουσική σε ένα δωμάτιο όπου το μικρόφωνο είχε στηριχθεί σε μια ξύλινη σκάλα δεμένο με σπάγκους, έχοντας κρεμάσει πανιά και έχοντας φτιάξει μόνη μου ρούχα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, καταφέραμε μέσα σε πέντε μέρες να το «στήσουμε» και παράλληλα, να δημιουργήσουμε και τα πρώτα πέντε λεπτά της παράστασης. Μέσα, λοιπόν, από την χειροποίητη τέχνη δημιουργήσαμε τα πρώτο λιθαράκι της Anti gone. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία και προσφέρεται για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν νέες τεχνολογίες και να τις ενσωματώσουν ανάλογα με το αντικείμενο του ενδιαφέροντος τους.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Το μέλλον αν και φαίνεται δυσοίωνο, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την εκλογή του Donald Trump στην Αμερική. Προσωπικά επιθυμώ να ταξιδέψω ρεαλιστικά και υπερρεαλιστικά. Εύχομαι να ταξιδεύουμε, να ονειρευόμαστε και να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στους ανθρώπους, στους θεούς γιατί η πίστη μας δίνει δύναμη.

______________________

Συντελεστές
Ιδέα/Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Τατού Δέδε
Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου
Χορογραφία: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη
Σκηνογραφία: Melanie Thewlis
Κοστούμια: Αθηνά Κυριακάκου
Πρωτότυπη μουσική/ σύνθεση: Μηνάς Εμμανουήλ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Video art and interactive programming: Melanie Thewlis
Βοηθός Σκηνογράφου: Αθηνά Κυριακάκου
Σχεδιασμός Αφίσας/Γραφιστικά: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Παραγωγή: ΤΑΤΟUmdt / www.tatou.gr
Facebook page/ Press: Johnny K. studio / www.johnnyk.gr

Ερμηνεία
Ροδούλα Γκουλιαμπέρη, Τατού Δέδε

Παραστάσεις
16, 17, 18, 19 Φεβρουαρίου 2017
Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Πέμπτη – Σάββατο 21:00 και Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια: Κανονικό 12,00€, Φοιτητικό, ανέργων 8,00€
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Reload, Media Markt Seven Spots, 11876, και στο ταμείο του θεάτρου Αμαλία
Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Τρίτη 10:30-13:30, Τετάρτη έως και Κυριακή 17:30-21:00

Φεστιβάλ “playground of ideas “Schmiede” | Ανοιχτή Πλατφόρμα του Εθνικού Θεάτρου τον Μάιο του 2015 στην σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» | Facebook page της παράστασης

Πληροφορίες & Κρατήσεις
ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ
Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου
Τ: 2310 888894
E: [email protected]
F: Θέατρο Αμαλία

AUTHOR

Κατερίνα Τσιουρή

Μαγικός ρεαλισμός. Έχει γάτο μουστακάτο. Χρειάζεται καφέ, πολύ καφέ. Νησιώτισσα που έχει πάρει τα βουνά. Ψυχαναγκαστική από κούνια.

Loading...
Ποιοι θα είναι οι νικητές των επόμενων βραβείων Όσκαρ τελικά;
UnknownArtist. Σκέψεις λέξεις και εικόνες κρατώντας το νέο του δίσκο.