Skip to content

Κυριακάτικο Brunch με τον Δημήτρη Φακίνο στο Garden Bar!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Ο Δημήτρης Φακίνος έχει ως βάση την Αθήνα. Δηλώνει Designers’ Facilitator και Creative Procrastinator, ενώ από το 1998 είναι ένας από τους βασικότερους κήρυκες και υποστηρικτές του ελληνικού design. Μια ηλιόλουστη Κυριακή, εμείς είχαμε σχέδια από νωρίς. Συναντήσαμε τον Δημήτρη στο The Garden Bar, δοκιμάσαμε μαζί τα best sellers brunch πιάτα και μιλήσαμε για τις δραστηριότητές του στο design. Εντάξει, μάθαμε και κάτι παραπάνω για το επερχόμενο Design Athens.


Design Athens, βραβεία ΕΒΓΕ, European Design Festival, +DESIGN. Η λίστα είναι ατελείωτη. Πως βρέθηκες να ασχολείσαι με όλα αυτά;

Ο πατέρας μου είχε μια μικρή εκδοτική εταιρεία. Οπότε, από παιδάκι έβλεπα τους γραφίστες να δουλεύουν. Τι ωραίο, τι δημιουργικό και τι όμορφο. Σκεφτόμουν μήπως ασχοληθώ μ’ αυτό. Τελικά όμως ως ατάλαντος, είπα ή θα γίνω ένας μέτριος γραφίστας ή θα κάνω κάτι άλλο. Σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων κι αποφάσισα να φτιάξω ένα περιοδικό που απευθύνεται σε γραφίστες. Κάπως έτσι, ξεκίνησαν όλα.

Τι ακριβώς κάνεις;

Ξεκίνησα με το +DESIGN. Αρχικά ονομάστηκε ΔD (Δημιουργία και Design), έφυγε μετά το Δ έμεινε το και (+) design μόνο. Κάποια στιγμή ξεκινήσαμε να οργανώνουμε μικρά συνέδρια, ημερίδες και το 2002 ξεκινήσαμε με τα πρώτα ΕΒΓΕ, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής Εικονογράφησης. Πλέον, το περιοδικό δεν βγαίνει σε έντυπη μορφή, συνεχίζει όμως δυναμικά στο διαδίκτυο ως www.designmag.gr. Διοργανώνουμε 4 συνέδρια το χρόνο, που καλύπτουν όλη την γκάμα του design, από interior, αρχιτεκτονική, industrial, digital και γραφιστική. Δίπλα σε όλα αυτά, κάνω κι άλλα πράγματα. Είμαι ο διευθυντής του European Design Festival, που ταξιδεύει σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο. Φέτος, ήμασταν στο Πόρτο και του χρόνου πάμε στο Όσλο. Είμαι στην συμβουλευτική επιτροπή της biennale Design του Πόρτο. Επίσης, στη διοργάνωση του συνεδρίου DesignAthens και στο Design Υπό Στέγη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ό,τι έχει σχέση, δηλαδή, με τον designer, από δίπλα κι εγώ.

0I4A3669

Γιατί κάποιος να παρακολουθήσει ένα από αυτά τα events;

Όταν έρχονται σε επαφή δημιουργικοί άνθρωποι γίνονται όμορφα πράγματα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να παρέχουμε κάθε φορά τις αφορμές και να δημιουργούμε το ιδανικότερο κλίμα και το περιβάλλον. Προκύπτουν όντως πράγματα, συνεργασίες, συνέργιες και τα λοιπά.

Υπάρχει εξωστρέφεια στο ελληνικό design;

Ναι. Είναι κάτι το οποίο χαίρομαι να λέω, γνωρίζοντας πως έχουμε βάλει το λιθαράκι μας. Όταν ξεκινήσαμε, το περιοδικό δεν υπήρχε κάποιο βήμα για τους Έλληνες σχεδιαστές να προβληθούν και βέβαια, δεν υπήρχε κανένα παράδειγμα εξαγωγής ελληνικού design. Το κλίμα στο οποίο κι εμείς συμβάλαμε – κομβικό σημείο ήταν τα ΕΒΓΕ – έχτισε μια αυτοπεποίθηση στην Ελληνική κοινότητα, η οποία άρχισε σιγά-σιγά να συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς. Σήμερα, δεν υπάρχει μεγάλος διεθνής διαγωνισμός στον οποίο να μην υπάρχουν ελληνικές διακρίσεις. Έτσι, και με τη βοήθεια και του internet, πελάτες του εξωτερικού απευθύνονται σε Έλληνες σχεδιαστές για συνεργασία.

Μέσω του +DESIGN σίγουρα θα έχεις μια πιο σαφή εικόνα για την ανταπόκριση του κοινού στο design.

Το ενδιαφέρον δυναμώνει συνεχώς. Παλιά δήλωνες γραφίστας και σου απαντούσαν «Τι κάνεις; Γράφεις; Δακτυλογραφείς;» Τώρα πια, βλέπεις περιοδικά lifestyle να μιλούν για γραφίστες, σχεδόν σαν να είναι μικρό-διασημότητες. Πρόσφατα, υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τις συσκευασίες, όπως του ελαιόλαδου. Τώρα, η έμφαση έχει πέσει στον πολιτισμό. Βλέπεις αφιερώματα σε αφίσες της Κρατικής Ορχήστρας ή του Ιδρύματος Ωνάση.

0I4A3627

Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Με τον γιο μου. Με την μουσική, ως ακροατής. Εσχάτως, έχω ανακαλύψει τη φωτογραφία. Εντελώς ερασιτεχνικά. Σήμερα το πρωί που είχε ωραίο ήλιο, για παράδειγμα, έκανα μια βόλτα και πήρα λήψεις από πινακίδες και ταμπέλες, όπως κάθε σοβαρός τουρίστας.

Κάποια σχεδιαστική δουλειά που θυμάσαι γιατί σε εντυπωσίασε τον τελευταίο καιρό;

Είμαι από τους ανθρώπους που προσέχουν το παραμικρό. Σε ένα εστιατόριο για παράδειγμα, ανοίγω το μενού και δεν κοιτάω τιμές, κοιτάω γραμματοσειρές. Χαζεύω παντού. Βλέπω τα πράγματα αυτομάτως από διαφορετική γωνία. Αυτό που έχει ξεχωρίσει και συζητηθεί πολύ αυτόν τον καιρό είναι η ταυτότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Μάλιστα, η ομάδα που την έχει κάνει είναι κυρίως από την Θεσσαλονίκη.

0I4A3672Δοκιμάσαμε στιβαγμένα pancakes με αυγό μάτι και τραγανά μπέικον, πασπαλισμένα με πολύχρωμο πιπέρι. Η πλειοψηφία – και το πιάτο που άδεισαν – συμφώνησαν ότι ήταν νοστιμότατο!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;

Το σκούρο πράσινο. Και το σκούρο μπλε μ΄ αρέσει.

Τι πιστεύεις για το design της Θεσσαλονίκης;

Κορυφαίο. Πολλές και καλές ομάδες. Για πολλά χρόνια ήταν κυρίαρχη η Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα όμως σας έφτασε!

Αξίζει κάποιος να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς σχεδιασμού;

Από προσωπική άποψη, εν μέρει, είμαι κατά των ανοιχτών διαγωνισμών. Υπάρχουν, όμως, πολλών ειδών διαγωνισμοί. Για παράδειγμα, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς κοινωνικής προσφοράς, δίνεις κάτι χρήσιμο. Ακόμη και χωρίς καμία αμοιβή, εννοείται. Τα βραβεία από την άλλη, μια ξεχωριστή βιομηχανία, πολύ μεγάλη, έχουν άλλη σημασία. Είναι η προσπάθεια των γραφείων να ξεχωρίσουν. Να πουν αντικειμενικά εμείς είμαστε καλοί. Ως αποτέλεσμα, έχουν ξεπηδήσει ένα σωρό βραβεία διεθνώς. Το 90% αυτών, είναι αστείοι και κοστίζουν. Στην ουσία, πληρώνεις και παίρνεις βραβείο.

Και τι θα δούμε στο επόμενο Design Athens;

Πολλά και διάφορα. Θα συζητήσουμε για τον πολιτισμό και το εμπόριο. Θα έχουμε μέχρι και έναν κάτοχο βραβείου Grammy. Και βέβαια, και την περίπτωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που λέγαμε πιο πριν.


 

Η τέταρτη διοργάνωση του DesignAthens που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 13 έως 21 Ιανουαρίου, σε διάφορα σημεία της πόλης, έρχεται να εξετάσει τo δίπτυχο εμπόριο-πολιτισμός που πολλοί θεωρούν ότι διχοτομεί το αντικείμενο του χώρου της οπτικής επικοινωνίας, Ιδιαίτερα, στο διήμερο συνέδριο που θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο στο ACS, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τους δύο αυτούς τομείς, που όχι μόνο θα εμπνεύσουν, αλλά θα ενημερώσουν και θα απαντήσουν στο πώς και στο γιατί, θα ρίξουν φως σε τρόπους και διαδικασίες.

4o Design Athens
13 – 21 Ιανουαρίου 2018
facebook.com/designathens
www.designathens.com
Διοργάνωση: Graphopress

The Garden Bar
Αγίου Μηνά 16, Θεσσαλονίκη
Every weekend brunch: 10.30 – 16.00
Every Day lunch: 13.00 -16:30
Every Nights Drinks
facebook.com/thegardenbar.gr
www.colorshotel.gr/en/the-garden-cocktail-bar

AUTHOR

Σοφία Τόπη

Ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο για να φτάσει στο design, το κείμενο και το negroni. Σκορπιός.

Loading...
Ευκαιρία να δεις τις ταινίες του Roy Anderson!
Ένα ταξίδι στον κόσμο των τραπεζών!