Skip to content

O chef Βασίλης Χατζόπουλος μοιράζεται τα μυστικά του για το γεύμα των φετινών Χριστουγέννων!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Έχεις αναλάβει το φετινό ρεβεγιόν. Έχεις καλέσει φίλους για εορταστικό γεύμα. Ή έχεις υποσχεθεί στη μαμά σου να βοηθήσεις φέτος στην προετοιμασία του φαγητού. Σίγουρα ετοιμάζεσαι για μια ηρωική μάχη με την άχνη και τα ξηροκάρπια στην κουζίνα. Πριν κατεβάσεις όλα τα μαγειρικά σου σκεύη από την ντουλάπα και πριν ανοίξεις τους παλιούς τσελεμεντέδες και τις σημειώσεις της μαμάς, σου έχουμε μια διαφορετική πρόταση για το μενού των φετινών Χριστουγέννων. Μπορείς να το κάνεις, γιατί έχεις για μέντορα όχι έναν απλό chef, αλλά έναν Master Chef!

Ζητήσαμε, λοιπόν, για χάρη σου από τον Βασίλη Χατζόπουλο μια απλή και πρωτότυπη λύση για να πάνε όλα καλά!



Χριστούγεννα λοιπόν. Τι γεύσεις σου ξυπνάνε;
Σίγουρα τα cranberries – τα κράνα. Σαν εικόνα, μου ‘ρχονται τα έλατα, τα χιόνια, η Βόρεια Ελλάδα και λίγο η Σουηδία, γιατί έχω ένα κόλλημα. Η πρώτη μου σκέψη, πάντως, είναι το φαγητό, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και όλα αυτά που από παιδιά περιμένουμε.

Team μελομακάρονο ή κουραμπιές;
Πιστεύω ότι αν το μελομακάρονο έχει λιγότερο καρύδι, θα πάω προς το μελομακάρονο.

Τι σκέφτεσαι όταν βρίσκεις μελομακάρονο μόνο σιροπιασμένο και όχι μελωμένο;
Δεν με πειράζει!

Με ενδιαφέρει η χροιά και η βαβούρα των ανθρώπων που θα επιλέξω να μοιραστώ το γεύμα.

Ποια είναι η αγαπημένη σου εορταστική παραδοσιακή ελληνική συνταγή;
Από πάντα μου άρεζε η γέμιση γαλοπούλας που έκανε η γιαγιά μου. Είχε ρύζι, δεντρολίβανο, κουκουνάρι και cranberries. Το έκανε πάρα πολύ γευστικό και αρωματικό. Επίσης, θυμάμαι έντονα και μια άλλη σαλάτα που έκανε η ίδια γιαγιά. Με καρότο, ξινόμηλο και παντζάρι. Τα έτριβε όλα μαζί με αλάτι για να δέσουν τα ζουμιά τους. Γιαγιάδες, τι να πεις;

Έχεις κάποιο μυστικό για το τέλειο εορταστικό πιάτο;
Σίγουρα έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τις γιορτές και πως επιλέγει να προσφέρει με τον τρόπο του το φαγητό του στους άλλους. Παρ’ όλα αυτά, έχω κάτι στο μυαλό μου. Θα το πω στην πορεία!

Στο εορταστικό τραπέζι βρισκόμαστε ανάμεσα σε μουσικές, παρέες και ποτά, εκτός από το φαγητό. Με τι θα συνόδευες το δικό σου τέλειο εορταστικό πιάτο;
Τα Χριστούγεννα για μένα, όπως και για τους περισσότερους φαντάζομαι, παραπέμπουν σε οικογένεια, φίλους, αγαπητά πρόσωπα. Το κατάλληλο δείπνο συνοδεύεται από την κατάλληλη παρέα. Η μουσική δεν με αφορά σε αυτή τη φάση τόσο πολύ, με ενδιαφέρει η χροιά και η βαβούρα των ανθρώπων που θα επιλέξω να μοιραστώ το γεύμα. Καλή παρέα δηλαδή, και όλα τα άλλα βρίσκονται!

Η υψηλή γαστρονομία είναι πολυτέλεια ή κάτι που μπορούμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας;
Η γαστρονομία πλέον έχει πάρει μια τέτοια τροπή, που πάρα πολλοί μάγειρες – γιατί μάγειρες είμαστε – προσπαθούμε να πειραματιστούμε και να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ξεφεύγουμε από τις βάσεις για να δούμε τι θα γίνει. Κάποιοι από επιλογή είναι “dinner”, επενδύουν στο να δοκιμάσουν νέα πιάτα από μάγειρες. Βέβαια, είναι μεγάλος παράγοντας το κόστος, το να δώσεις πχ ένα μεγάλο ποσό για να φας 3 πιάτα, που απλά θα σου ανοίξουν λίγο το μυαλό και θα δεις πως σκέφτεται ο άνθρωπος που έφτιαξε αυτό το φαγητό.

Μια συμβουλή πριν μπούμε στην κουζίνα για την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού;
Ας βάλουμε αγάπη σε αυτό που κάνουμε, γιατί είναι για εμάς και για τους ανθρώπους μας.

Μια συμβουλή πριν πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό;
Να μην βιαζόμαστε; Δεν ξέρω! Στις γιορτές όλοι παίρνουμε λίγα κιλά, δεν πειράζει, ας φάμε και λίγο παραπάνω!

Μοιράσου μαζί μας μια μυστική χριστουγεννιάτικη συνταγή!
Σας έχω ετοιμάσει ένα μενού, με κυρίως πιάτο, σαλάτα και επιδόρπιο. Επίσης, σας έχω μια έξτρα συνταγή έκπληξη!

Σολομός με κρούστα μυρωδικών, λαχανάκια Βρυξελλών και Ολαντέζ με κρόκο Κοζάνης

Ένα φιλέτο σολομό
100γρ Φυστίκι Αιγίνης
Μαϊντανό
Κόλιανδρο
Ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη
Ξύσμα από ένα λάιμ
Αλάτι – πιπέρι
20γρ βούτυρο λιωμένο
4 λαχανάκια Βρυξελλών

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τα λαχανάκια για 8 λεπτά και μεταφέρουμε κατευθείαν σε κρύο νερό. Με αυτό τον τρόπο “ξυπνάμε” την χλωροφύλλη και πρασινίζουν τα λαχανάκια μας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το σολομό, αλατοπιπερώνουμε και τον βάζουμε στους 165C° σε προθερμασμένο φούρνο. Λίγο πριν τον βγάλουμε τελείως, ανακατεύουμε τα υλικά μας αφού έχουμε ψιλοκόψει τον μαϊντανό και το κόλιανδρο, βγάζουμε το σολομό και τοποθετούμε στην επιφάνεια την κρούστα μυρωδικών όσο πιο “ευγενικά” γίνεται χωρίς να πιέζουμε πολύ για να μην διαλύσουμε το ψάρι, επιστρέφουμε στο φούρνο 1-2 λεπτά. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουμε να κρατήσουμε το χρώμα και να μην ψήσουμε την κρούστα, συν ότι δίνει μια απίστευτη φρεσκάδα. Λιώνουμε λίγο βούτυρο και σωτάρουμε τα λαχανάκια, αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με λίγο λεμονάκι και σερβίρουμε

Για την Ολαντέζ
2 κρόκοι από μεγάλα αυγά
220γρ βούτυρο λιωμένο σε μέτρια φωτιά
1κγ νερό χλιαρό
Χυμό από μισό λάιμ
Αλάτι – πιπέρι
Κρόκος Κοζάνης 

Χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ τα αυγά με το αλάτι και το πιπέρι, το χυμό και νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, και προσθέτουμε το βούτυρο σιγά – σιγά. Προσθέτουμε 0,3 γρ κρόκο, χτυπάμε ελαφρώς και σερβίρουμε δίπλα από το ψάρι. Δεν το βάζουμε από πάνω, θέλουμε να κρατήσουμε το χρώμα του. 

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

3 μήλα Στάρκιν
2- 3κγ ελαιόλαδο
Ένα πακέτο Mesclun (διάφορα φύλλα για σαλάτα, μπορούμε να το βρούμε έτοιμο σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
100γρ κατσικίσιο τυρί
7-8 πέκανς

Για το dressing
2κγ μηλόξυδο
2κγ ελαιόλαδο
1κγ σφένδαμο
1κγ μουστάρδα ΕΚΜΑ
Αλάτι – πιπέρι 

Σε αλουμινόχαρτο τυλίγουμε τα μήλα μαζί με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200C° για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Για το dressing,  ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, ψιλοκόβουμε τα πέκανς, κόβουμε τα μήλα σε ακανόνιστα κομμάτια, βάζουμε τα φύλλα στο ίδιο μπολ ανακατεύουμε ελαφρά, σερβίρουμε το τυρί σπασμένο με τα χέρια από πάνω.

Ωμοφαγικοί vegan gluten free κουραμπιέδες

180 γρ πούδρα αμυγδάλου
180 γρ καρύδα τριμμένη
3,5 κγ σιρόπι αγαύης ή maple syrup
3κγ βούτυρο καρύδα λιωμένο
2-3 σταγόνες βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 κσ γάλα καρύδας
20 ωμά αμύγδαλα 

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ για να μια ζυμωθούν, σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, πλάθουμε, γεμίζουμε με ενα αμύγδαλο και πανάρουμε είτε σε άχνη είτε σε καρύδα. Είναι μια εναλλακτική vegan, ελεύθερη γλουτένης συνταγή. Και πανεύκολη επίσης. 

Leftover turkey (για την γαλοπούλα που έμεινε) 

3κσ ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
4κσ μαγιονέζα
1κσ γιαούρτι
Ξύσμα από λάιμ
Κράνα
100γρ σελινόριζα ωμή και κομμένη μπαστουνάκια
1 πράσινο μήλο κομμένο μπαστουνάκια
Το άσπρο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμύδι
Μπαγκέτα 

Κόβουμε την μπαγκέτα όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται, ραντίζουμε με το λάδι αλατοπιπερώνουμε, και ψήνουμε στους 180C° για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην αρπάξουν. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά, με την σειρά, ψιλοκόβουμε τα κράνα και το κρεμμύδι ενσωματώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πάνω στα μπρουσκετάκια.

Αυτή τη στιγμή, ο Βασίλης βρίσκεται στο Ypsilon, μαγειρεύει και μανατζάρει την κουζίνα. Για τους θαμώνες του μαγαζιού και για τα iδιωτικά meetings που οργανώνονται στον πάνω όροφο. Είναι συνεργάτης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Ασχολείται με το street food και με events γύρω από αυτό, σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα. Εντός του 2019 ετοιμάζει με την ομάδα του κάτι πολύ καλό σε σχέση με το street food, σε διάφορες πόλεις.

AUTHOR

Σοφία Τόπη

Ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο για να φτάσει στο design, το κείμενο και το negroni. Σκορπιός.

Loading...
«Black Mirror: Bandersnatch», η πρώτη ταινία της σειράς έρχεται στο Netflix!
6 πρωταγωνιστές από το Stranger Things και ενας τόνος από χαρτί περιτυλίγματος.