Skip to content

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 12 πρόσωπα μιλούν για το τελευταίο βιβλίο που διάβασαν!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Γιώτα Κοροβίνη

Στις 23 Απριλίου του 1616, έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με βάση τα δύο αυτά γεγονότα, η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Αν λοιπόν με αφορμή τη σημερινή μέρα ξεκινήσεις το διάβασμα, εμείς σου έχουμε μερικές προτάσεις. Ξεχυθήκαμε και ρωτήσαμε 12 άτομα για το τελευταίο βιβλίο που διάβασαν, μιας και -μερικές φορές- η καλύτερη κριτική για ένα βιβλίο μεταφέρεται από στόμα σε στόμα και είναι απαραίτητη, πριν αποφασίσεις να το ξεκινήσεις.

 

Βασίλης Βαρδάκας | Συνιδρυτής της Key Books

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

«Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη.

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Έχω τη χαρά να είμαι ο εκδότης του βιβλίου!

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Είναι η τρίτη φορά που διαβάζω «Το Δώρο» τον τελευταίο χρόνο. Σε κάθε ανάγνωση ανακαλύπτω και κάτι διαφορετικό. Περιλαμβάνει μια σειρά από καθημερινές ιστορίες που συμβαίνουν στη ζωή του συγγραφέα, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνουν σε όλους μας. Μπορείς να ανοίξεις το βιβλίο στην τύχη σε μια σελίδα, να διαβάσεις μια ιστορία, και να σου ανοίξει την καρδιά ή το μυαλό. Είναι ένα βιβλίο-κρεμμύδι, όπως λέω, έχει πολλά επίπεδα.

Η αγαπημένη μου ατάκα από «Το Δώρο» είναι η εξής: «Η ζωή σου είναι αυτό που κάνεις όταν είσαι μόνος. Όταν κανείς δεν βλέπει».


Σάντρα Ελευθερίου | Συγγραφέας

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

«Ένας ξαφνικός θάνατος», της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Ήταν το χριστουγεννιάτικο δώρο από αδερφή μου.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Μια διαφορετική όψη της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, που με ξάφνιασε ευχάριστα.


Ιωάννης Εργελετζής | Graphic Designer

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

«Δεν είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε καλλιτέχνες. Μας δόθηκε ταλέντο, μας δόθηκε και η ευθύνη του».

«Ο Γούντι Άλεν για τον Γούντι Άλεν» σε επιμέλεια του Σουηδού δημοσιογράφου Στιγκ Μπιέρκμαν

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Αυτό έγινε κάπως… συνειρμικά! Η αλήθεια είναι ότι στο γραφείο την ώρα της δημιουργίας-εργασίας ακούω συχνά τζαζ μουσική. Είναι γνωστό το πάθος και η στενή σχέση του Γούντι Άλεν με τη τζαζ, οπότε το ένα έφερε το άλλο και κάπως έτσι, κατέληξα να μελετώ το βιβλίο του!

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Είναι γεγονός ότι μαθαίνουμε τον κόσμο μέσα από την πραγματική ζωή, τους ανθρώπους, την προσωπικότητα και την κοσμοθεωρία τους. Από αυτή την άποψη, ο Γούντι Άλεν είναι από μόνος του μια αποκάλυψη, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε δημιουργικό επίπεδο.
Το συγκεκριμένο βιβλίο-συνέντευξη συνοδεύεται από φιλμογραφία και ένα χρονολόγιο της ζωής του. Θα το σύστηνα, λοιπόν, επειδή αποτελεί ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο & συναρπαστικό «αναγνωστικό βίωμα» από πολλές πλευρές!


Μαρίνα Καρπόζηλου | Δημοσιογράφος

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Αυτήν την περίοδο διαβάζω το 4321 του Πολ Όστερ και μου φαίνεται πραγματικά συναρπαστικό. Πρόκειται βέβαια για έναν μικρό ογκόλιθο 1224 σελίδων -και εγώ βρίσκομαι ακόμα στο 1/3. Αφού λοιπόν δεν πρόκειται να προλάβω να το τελειώσω πριν το deadline που μου έδωσε η ομάδα του Beater.gr θα σας μιλήσω για το «Η Έλινορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά», της GaliHoneyman. Εδώ, θα ανοίξω μια νοερή παρένθεση και θα γκρινιάξω λίγο: τον τελευταίο καιρό δυσκολευόμουν να βρω ένα βιβλίο που δεν θα θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου και για ‘μένα δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να διαβάζω κάτι που δεν με έχει συνεπάρει. Αν είναι δηλαδή να διαβάζω και ανά 3 σελίδες να τσεκάρω το Instagram, ή να αναρωτιέμαι ποιος θα πάρει τον θρόνο στο Game of Thrones (ή μήπως δεν θα υπάρχει θρόνος στο τέλος;) ε, έτσι δεν γίνεται δουλίτσα. Η παρένθεση γκρίνιας κλείνει με την αγαπημένη μου, ελαφρώς απροσάρμοστη, άθελα της εκκεντρική, ολομόναχη και υπέροχη Έλινορ. Η Έλινορ λοιπόν είναι 30 χρονών και θεωρεί ως επιτομή της διασκέδασης το να πίνει μόνη της βότκα, να τρώει πίτσα και να λύνει σταυρόλεξα. Στη δουλειά της δέχεται bullying, ακούει ακόμα ραδιοφωνικές σαπουνόπερες και δεν θέλετε να σας περιγράψω το ντύσιμό της. Όλα αυτά βέβαια αλλάζουν όταν ερωτεύεται έναν τραγουδιστή, ο οποίος αγνοεί ολοκληρωτικά την ύπαρξή της.

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Δεν ξέρω πώς και αγόρασα το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν είχα ακούσει κάτι γι’ αυτό και νομίζω είναι το 1ο βιβλίο που αγοράζω από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος -που πλέον βέβαια τις έχω στο ραντάρ μου. Αρχικά, με τράβηξε ο τίτλος -πόσες φορές έχουμε δηλώσει πως είμαστε απολύτως καλά ενώ όλα πάνε κατά διαόλου; Ανοίγοντας το και διαβάζοντας στα πεταχτά, μπροστά από το ράφι του βιβλιοπωλείου, κάποιο απόσπασμα κατάλαβα πως είναι το βιβλίο που δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου με αφηρημένες έννοιες, μακρόσυρτες περιγραφές και λαβύρινθους σκέψεων ή μονολόγων.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Είναι σύγχρονο με ωραίο και γρήγορο ρυθμό, όπως σύγχρονο είναι και το θέμα που πραγματεύεται. Πού στεκόμαστε σε σχέση με τους άλλους; Πόσο έτοιμοι είμαστε τελικά να αγκαλιάσουμε το διαφορετικό; Ζούμε τελικά μόνοι μας και αν ναι, με τι ποσοστό επιτυχίας ή δυσκολίας; Την Έλινορ Όλιφαντ την διάβασα σε μία μέρα. Ήταν το βιβλίο που έψαχνα και δεν ήθελα να την αφήσω πριν βεβαιωθώ πως είναι πράγματι απολύτως καλά.


Κέλλυ Κιτσιούλη | Κινηματογραφίστρια, Filmmaker

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα, δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβάζω. Είναι ένα βιβλίο που επισκέπτομαι συχνά, γιατί κάθε φορά μου λέει όλο και παραπάνω πράγματα: «Το θείο Βρέφος», του Πασκάλ Μπρυκνερ.

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Την πρώτη φορά που έφτασε στα χέρια μου ήταν μετά από μια συζήτηση που είχαν οι 2 παιδικοί μου φίλοι που ανταλλάσσουν συχνά βιβλία, για το πόσο ιδιαίτερο είναι. Ζήτησα να το διαβάσω κι εγώ. Από τότε, το έχω ξαναδιαβάσει και το έχω δωρίσει και σε άλλους.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Είναι ό,τι πιο σκανδαλώδες και γαργαλιστικό έχω διαβάσει. Είναι ένα βιβλίο που σπρώχνει τα όρια κάθε ανθρώπου σε ψυχαναλυτικό, κοινωνιολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο. Επίσης, είναι μόνο 200 σελίδες και κάτι, αλλά το βάθος του είναι αντιστρόφως ανάλογο των σελίδων του.


Γιάννης Κυζιρόπουλος | Συγγραφέας

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

«Ο Άρχοντας των Μυγών», του νομπελίστα Γουίλιαμ Γκόλντινγκ.

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Τυχαία. Ήθελα από χρόνια να το διαβάσω, όμως έπεσε στα χέρια μου προσφάτως, έπειτα από την επιδρομή στη βιβλιοθήκη ενός φίλου.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Θα το πρότεινα σε οποιονδήποτε προβληματίζεται από το ζήτημα της διττής φύσης του ανθρώπου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Γκόλντινγκ αποδίδει με τον πιο άρτιο τρόπο τη δυσχερή συνύπαρξη και τη διαρκή πάλη ανάμεσα στα εγγενή ζωώδη ένστικτα και τα πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά του ατόμου. Επιστρατεύει, μάλιστα, ως όχημα για την προβληματική του, την αθωότητα μιας παρέας σχολιαρόπαιδων, μεγαλωμένων στο πολιτισμένο βρετανικό κοινωνικό περιβάλλον του 20ού αιώνα.

Όταν το αεροπλάνο τους θα συντριβεί σε ένα έρημο νησί του ειρηνικού, θα αναγκαστούν να φροντίσουν τα ίδια για την επιβίωσή τους, και ως συνέπεια της ελλείψεως δυνατότητας εφαρμογής των υπαρχόντων νόμων και κοινωνικών κανόνων -ή έστω, της επίβλεψης κάποιου ενηλίκου-, θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντες, αλλά και τρομαχτικοί, κοινωνικοί συσχετισμοί. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα βιβλίο που πέρα από το μυστήριο και τη δράση που προσφέρει, κορένει την ανάγκη του αναγνώστη για εμβάθυνση στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, ξετυλίγοντας και αποκαλύπτοντας με μαεστρία αρχαιοελληνικής τραγωδίας τη ζοφερή και αποκρουστική ακατέργαστη όψη της.


Γιώργος Μαντζουρανίδης | Copywriter/Urban Walker

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

γραμμένο. Επιπλέον, διαπραγματεύεται ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία, και όμως η οπτική του αποκαλύπτει πολλά, αποδομεί περισσότερα και εξηγεί ακόμα πιο πολλά. Plus, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον o κεντρικός χαρακτήρας, ο Δρ. Theo Morell. Προσωπικός γιατρός του Χίτλερ, πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του, και ίσως ο μόνος που τον έβλεπε καθημερινά -ως το τέλος του. Σκέψου τι είδε και τι κατέγραψε αυτός ο άνθρωπος…
«Η Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Γ’ Ράιχ» του Norman Ohler (Μεταίχμιο). Ο Ohler είναι Γερμανός δημοσιογράφος που κουβαλάει μέσα του τόσο το σαράκι της έρευνας όσο και τη μούσα της γραφής. Παράξενες παρέες και συνδυασμοί, θα μου πεις. Έτσι όμως καταφέρνεις και γράφεις ένα βιβλίο που μιλάει για κάτι που έχουν χυθεί τόνοι μελάνι (όπως ο Β’ Παγκόσμιος) από μια μοναδική γωνία.

Πώς βρέθηκε στα χέρια σου;

Σχεδόν όλα πλέον ξεκινάνε από ένα κλικ. Διπλό, για την ακρίβεια. Οι Ιάπωνες καμικάζι και η μεθαμφεταμίνη ενός longread κειμένου online, με έκαναν μέσα από απανωτές παραπομπές να βλέπω την πρώτη σεζόν του «Babylon Berlin». Μεσοπόλεμος, Δημοκρατία της Βαϊμάρης, Γερμανία, Pervitin, σε μια εξαιρετική σειρά -ε, και κάπου εκεί εμφανίστηκε και η Υπερδιέγερση.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Αρχικά, γιατί είναι πολύ καλογραμμένο. Επιπλέον, διαπραγματεύεται ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία, και όμως η οπτική του αποκαλύπτει πολλά, αποδομεί περισσότερα και εξηγεί ακόμα πιο πολλά. Plus, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον o κεντρικός χαρακτήρας, ο Δρ. Theo Morell. Προσωπικός γιατρός του Χίτλερ, πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του, και ίσως ο μόνος που τον έβλεπε καθημερινά -ως το τέλος του. Σκέψου τι είδε και τι κατέγραψε αυτός ο άνθρωπος…


Άκης Μπαρούτας | Μουσικός

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

«Ο Έλληνας Γιατρός» της Καρολίνας Μέρμηγκα. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, πρόκειται για την προσωπική ιστορία ενός γιατρού και αφορά την περίοδο 1874-1941. Αν και μυθιστόρημα, το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις και ο βασικός πρωταγωνιστής, Κωνσταντίνος Μέρμηγκας, υπήρξε επιφανής γιατρός και πολιτικός της εποχής εκείνης αλλά και παππούς της συγγραφέως.

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Το απέκτησα πριν από μερικούς μήνες, όταν ψάχνοντας στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, «έπεσα» πάνω του και διαβάζοντας το οπισθόφυλλο, σε συνδυασμό με την ωραία αισθητική της έκδοσης, μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Νομίζω ότι αξίζει να μπει κανείς στον κόπο να το διαβάσει, διότι πέρα από το γεγονός ότι είναι καλογραμμένο και πέρα από την ενδιαφέρουσα ιστορία που αφηγείται, προσφέρει στον αναγνώστη σημαντικές ιστορικές πληροφορίες κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου, για μια χρονική περίοδο της οποίας αγνοούμε αρκετές πτυχές.


Ευθύμιος Σαββάκης | Δημοσιογράφος -Υποψ. Διδάκτωρ

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

«Η Ξηρασία» της JaneHarper από τις «Εκδόσεις Μεταίχμιο» σε εξαιρετική μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου.

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Οι «Εκδόσεις Μεταίχμιο» κάνουν συχνά noir συναντήσεις δημοσιογράφων στο πατάρι του καταστήματός τους στα Εξάρχεια. Συναντήσεις που είναι από τις αγαπημένες μου εξόδους από τότε που μετακόμισα στην Αθήνα. Στην τελευταία, μάλιστα, μας παρουσίασαν -μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο- τα εξώφυλλα των επόμενων αστυνομικών τους μυθιστορημάτων, ενώ η αναμνηστική τσάντα της συνάντησης είχε δώρο μερικά από αυτά, προτού κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Γιατί πρόκειται για ένα κείμενο με νεύρο από την πρώτη σελίδα, που δεν εστιάζει απλά στην εξιχνίαση μιας δολοφονίας αλλά σκιαγραφεί έντεχνα και το κοινωνικό-οικογενειακό πλαίσιο που μπορεί να την «προκαλέσει». Πιστεύω ότι η αγορά της Αυστραλίας θα είναι το επόμενο κυρίαρχο ρεύμα στην παγκόσμια αστυνομική λογοτεχνία.


Βασίλης Σερβετάς | Δημοσιογράφος

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν το «Γελοίοι Έρωτες», μια σειρά 7 ιστοριών έρωτα και (αυτο)καταστροφής με την χαρακτηριστική, άγρια και υπέροχη πένα του Μίλαν Κούντερα.

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Το βρήκα να σκονίζεται στη βιβλιοθήκη των γονιών μου με τις σελίδες του κιτρινισμένες. Το είχαν, κάποτε, αγοράσει για 300 δραχμές.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Δε μπορώ να σας προτείνω να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Μπορώ μονάχα να σας παρακαλέσω να διαβάζετε αυτό που θέλετε, και όχι αυτό που νομίζετε ότι κάποιοι άλλοι θα ήθελαν. Το διάβασμα το αγαπώ όσο λίγα πράγματα κι έχασα πολύ χρόνο διαβάζοντας «αυτά που πρέπει». Επιλέξτε προσεκτικά τις παραγράφους σας -δεν έχουμε χρόνο για όλες.


Ελένη Σκάρπου / Δημοσιογράφος

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Το μυθιστόρημα “Τάλγκο” του Βασίλη Αλεξάκη από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο”.

Πως βρέθηκε στα χέρια σου;

Έφτασε μια όμορφη μέρα με κούριερ στο σπίτι, από δύο αγαπημένα μου άτομα, την Άννα και τον Ανδρέα, που ξέρουν πόσο αγαπώ τα βιβλία.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Θα το πρότεινα -χωρίς κανέναν ενδοιασμό- σε άλλους λάτρεις του βιβλίου ή ακόμη και σε εκείνους που δεν τα πάνε πολύ καλά με τις λέξεις, αλλά έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά το συναίσθημα. Στο «Τάλγκο» ο συγγραφέας δανείζεται την φωνή μιας γυναίκας και αντιμετωπίζει τον έρωτα όπως ακριβώς τον έχουμε ζήσει εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Πριν ερωτευτείς, πριν ξαναερωτευτείς κι αφού σε έχει «γδάρει» ο έρωτας, αυτό το βιβλίο έχει θέση στην βιβλιοθήκη σου και πρωτίστως στην καρδιά σου. Έχω και αγαπημένο σημείο, που πολύ θα ‘θελα να έχω γράψει εγώ.
«Συνήθως οι άνθρωποι είναι κρυμμένοι κάπου βαθιά στο σώμα τους, καλά προστατευμένοι από ένα σωρό σάρκες και οστά. Εσύ βρισκόσουν ακριβώς κάτω από το δέρμα σου, δεν μας χώριζε σχεδόν τίποτε».


Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη | Συγγραφέας, Παιδαγωγός Προσχολικής ηλικίας Msc

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν το: «Ταξίδι στο Φεγγάρι», της κυρίας Ειρήνης Πουλάκου.

Πώς βρέθηκε στα χέρια σου;

Είχα την χαρά και την τιμή να μου το δώσει η ίδια η συγγραφέας σε μία συνάντησή μας.

Γιατί θα το πρότεινες σε κάποιον άλλον;

Ο λόγος που θα το πρότεινα, είναι γιατί πραγματικά σε ταξιδεύει σε έναν μαγικό κόσμο, γεμάτο φως κι αγάπη στον οποίο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Γιατί η αγάπη μπορεί να καταφέρει τα πάντα… γιατί η αγάπη είναι απλά μαγική!

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
Τα πιο καλοσχεδιασμένα bar και εστιατόρια του Tel Aviv!
The Shed: Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο στο Μανχάταν!