Skip to content

5η Μπιενάλε Υδατογραφίας Θεσσαλονίκη: Ο εικαστικός Γιώργος Πολίτης εξηγεί τα βασικά της σημεία!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Ελένη Σκάρπου

Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η τέχνη προσπαθεί να βρει τον τρόπο να ακουμπήσει την καθημερινότητα μας και να μας συναντήσει έξω από όρια, απαγορεύσεις και καραντίνες, η Watercolor International 5 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Μια ακόμη Μπιενάλε Υδατογραφίας με διεθνείς συμμετοχές που φτάνουν τις 150, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, υπό την επιμέλεια του εικαστικού Γιώργου Πολίτη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εκτός από το Σ/Κ, ενώ την Τρίτη 28/9 και την Τετάρτη 29/9 θα είναι ανοιχτή στο κοινό με σεμινάρια και παρουσιάσεις ακουαρέλας.

Ο εικαστικός Γιώργος Πολίτης που την επιμελείται δηλώνει ενθουσιασμένος μετά από τέτοια δυσκολία στις τέχνες και την ευρύτερη πολιτιστική δράση. «Είμαι πραγματικά χαρούμενος, καθώς αυτή η έκθεση καθιερώνεται ως μία από τις καλύτερες παγκοσμίως και προσπαθούμε να μεγαλώνει και να γίνεται ακόμα καλύτερη, χρόνο με τον χρόνο».

Οι καλλιτέχνες και τα έργα τους!

Εξαιρετικοί καλλιτέχνες της υδατογραφίας έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν. Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε το κοινό να γνωρίσει τους καλύτερους, τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους υδατογράφους από όλο τον κόσμο. Θα εκτεθούν διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, ακόμη και διαφορετικά υδατομέσα σε χαρτί, οπότε αυτή η έκθεση παρουσιάζει ένα «μωσαϊκό» τεχνικών και απόψεων της σύγχρονης υδατογραφίας. «Οι καλλιτέχνες μας στέλνουν τα έργα τους από περισσότερες από σαράντα χώρες! Πρόκειται για μια επιλογή των πιο γνωστών καλλιτεχνών από όλη τη Γη, των πιο καταξιωμένων. Άλλων πιο κλασσικών στις προσεγγίσεις τους στην υδατογραφία, κι άλλων πιο πρωτοπόρων και πειραματικών στη δουλειά τους. Πάντως, το κυρίαρχο κριτήριο ήταν να φέρουμε τους καλύτερους ακουαρελίστες, για ακόμη μια φορά στην πόλη μας, ώστε να έρθει σε επαφή το κοινό με ό,τι καλύτερο πρεσβεύει η σύγχρονη υδατογραφία» επισημαίνει ο ίδιος.


«Ο συνεκτικός κρίκος είναι το μέσο: το νερό»


Όσο για την θεματολογία της φετινής μπιενάλε υδατογραφίας και τον τρόπο που αποτυπώνεται από τους διάφορους καλλιτέχνες. «Δεν υπάρχει κάποιο θέμα, οι καλλιτέχνες ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν το θέμα του έργου τους. Ο συνεκτικός κρίκος είναι το μέσο: το νερό. Κοινό στοιχείο η διαφάνεια της υδατογραφίας, που δίνει μια άλλη καλλιτεχνική διάσταση ακόμη και σε έργα φωτορεαλιστικά» εξηγεί ο εικαστικός, ενώ παράλληλα μοιράζεται με το Beater.gr όλα εκείνα που στερήθηκε η τέχνη περισσότερο μέσα στην πανδημία. «Θα έλεγα ότι η τέχνη πλήττεται από την πανδημία. Οι εκθέσεις μειώθηκαν, οι επισκέψεις και οι ανταλλαγές ήταν αδύνατες. Ό,τι γινόταν «δια ζώσης» ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε. Ωστόσο, για τη ζωγραφική αυτό ελευθέρωσε χρόνο για παραπάνω δημιουργίες, πειραματισμούς… Επίσης, «άνθισαν» και αναπτύχθηκαν εναλλακτικοί τρόποι εκθέσεων και ανταλλαγών μέσα από το internet. Σίγουρα χάσαμε πολλά, αλλά επίσης σίγουρα κερδίσαμε και πολλά, που θα καλλιεργήσουμε τα επόμενα χρόνια». Κι αν η τέχνη φαίνεται πως βρίσκει τον τρόπο να ξαναγεννηθεί από τις «στάχτες» της πανδημίας, η προσπάθεια εξακολουθεί να παραμένει βασικός στόχος για τους καλλιτέχνες.

Μετά από 5 διοργανώσεις, ο στόχος για την Watercolor International είναι συγκεκριμένος: «Να μείνει στην κορυφή. Αυτή τη στιγμή θεωρείται μια από τις καλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως. Οι καλλιτέχνες την εμπιστεύονται και την αγκαλιάζουν -και αυτό δεν ήταν αυτονόητο ή απλό, ούτε είναι δεδομένο, να είστε βέβαιοι. Θέλουμε να είναι ένα σημείο αναφοράς για την υδατογραφία, μια παγκόσμια συνάντηση καλλιτεχνών. Και με αυτόν τον τρόπο, να προβληθεί ακόμη περισσότερο και να καταξιωθεί η υδατογραφία.»

______________________

Watercolor International 5

Εγκαίνια: 27/9/21 | 18.30
Διάρκεια Έκθεσης: 27/9 – 8/10

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 14

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευ.-Τετ.: 11:00 – 20:30
Πεμ.-Παρ.: 11:00 – 16:00
Σάββατο και Κυριακή: Κλειστά

*Τρίτη 28/9 & Τετάρτη 29/9 ανοιχτά στο κοινό για σεμινάρια και παρουσιάσεις ακουαρέλας.

Watercolor International ξεκίνησε το 2012 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος ήταν να γίνει η υδατογραφία πιο γνωστή στο ευρύ κοινό. Η πρώτη έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία και έδωσε το έναυσμα για τη συνέχεια. Τότε, συμμετείχαν 30 καλλιτέχνες από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Ακολούθησαν άλλες τρεις εκθέσεις (2014, 2016, 2018) με ολοένα περισσότερους εικαστικούς από όλον τον κόσμο. Το 2015 και 2017 διοργανώθηκαν και δύο ακόμη εκθέσεις με τίτλο Watercolor Salon. Οι εκθέτες επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά, ώστε να συγκεντρωθούν έργα από τους πλέον γνωστούς και επιτυχημένους υδατογράφους παγκοσμίως. Η Θεσσαλονίκη βρισκόταν πλέον στο επίκεντρο των δράσεων και εκθέσεων της Υδατογραφίας στον κόσμο.

Loading...
Theodore & Transparent Man μαζί στη σκηνή του Block 33 Garden!
Dionysus in ‘21: 14 φωτογράφοι αποτυπώνουν το φετινό καλοκαίρι!