Skip to content

Οι Urban Soul Project και το νέο Zeus is Loose Hostel στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Urban Soul Project, η ομάδα που ανέλαβε να αποκαταστήσει την αισθητική και την χρησιμότητα του νεανικού ξενώνα Zeus is Loose. Αντλώντας έμπνευση από την τοποθεσία και τη θέα του κτιρίου, σχεδίασε και διαμόρφωσε το μέχρι πρότινος «ψυχρό» χώρο γραφείων σε ένα σύγχρονο και φιλόξενο μέρος διαμονής κι εστίασης. Διατηρώντας και κάνοντας χρήση του χαρακτήρα της περιοχής βασίστηκε σε γραμμές, υλικά, χρώματα και κλίμακες που δεν αλλοιώνουν την ατμόσφαιρα του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε η αρχιτεκτονική του έργου προκύπτει από τον συνδυασμό τριών βασικών παραμέτρων. Αρχικά, στήθηκε σε ένα πολυόροφο κτίριο από την δεκαετία του ’70, που βρίσκεται μπροστά από το ιστορικό μνημείο της Παναγίας Χαλκέων στην Πλατεία Αριστοτέλους. Έπειτα, εξ’ ορισμού και προοπτικής, ακολουθεί τα standards ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου ξενώνα και τέλος, το concept που χρησιμοποιεί κάνει αναφορές στην κορυφή του Ολύμπου που δεσπόζει στο βάθος του Θερμαϊκού Κόλπου μιας και εκεί βρισκόταν, κατά την Ελληνική μυθολογία, η κατοικία των δώδεκα θεών.

Η παρουσία του προαναφερθέντος ιστορικού μνημείου, αλλά και η διαχρονική παρουσία της επεξεργασίας του χαλκού στην περιοχή, έδωσε την χρωματική ιδέα για την πρόσοψη του κτιρίου. Η είσοδος φανερώνει τα δομικά στοιχεία του κτιρίου, όπως αυτά «εφαρμόζονται» στην πλάκα του δαπέδου, στα δοκάρια και στις κολώνες. Η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων καλύπτει τις ανάγκες ανά τύπο δωματίου με χρήση ακόμα και κουκετών και φυσικά σε όλα περιλαμβάνονται χώροι προσωπικής υγιεινής.

Οι κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται στον έκτο και έβδομο όροφο του κτιρίου. Στον πρώτο από αυτούς είναι το σαλόνι και η κουζίνα με άνετους και βολικούς χώρους για το φαγητό, playroom, καναπέδες και αναβαθμούς που προσφέρουν μια καλύτερη θέα του περιβάλλοντος. Το ειδικό σκάλισμα στο vinyl πάτωμα σε σκιάσεις του γκρι σχετίζεται με την απεικόνιση των υψομετρικών γραμμών της κορυφής του Ολύμπου. Όσο για τις φιγούρες, οι μύθοι αναπαριστώνται δισδιάστατα και τρισδιάστατα ως γραφικές απεικονίσεις ή ως γλυπτά αντίστοιχα. Οι υπάρχοντες όροφοι του κτιρίου διατηρούν το παραδοσιακό στιλ μωσαϊκού σε αποχρώσεις του κεραμιδί, της ώχρας και του πράσινου που αποτέλεσαν μάλιστα σημείο αναφοράς για την χρωματική παλέτα των εσωτερικών χώρων, με σημαντικές επιρροές από την Βυζαντινή τέχνη.

Στον έβδομο και τελευταίο όροφο βρίσκεται το bar “Nectar Distillery“, άνετο κι ανοιχτό, με το μπαλκόνι σε περίοπτη θέση ενός κεντρικότατου σημείου της πόλης και με design που συμφωνεί σε χαρακτήρα με το υπόλοιπο του κτιρίου και με εμφανή χρήση ποικίλων μυθολογικών στοιχείων.

Την οπτική ταυτότητα του Zeus is Loose σχεδίασε το γραφιστικό γραφείο Phantom και τα γλυπτά ο γλύπτης Θεόδωρος Φρανστανλής. Το έργο που εκπονήθηκε από το Urban Soul Project αφορά μια έκταση 1850 τ.μ. συνολικά.

______________________

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Zeus is Loose!


Loading...
Locked Down: Η νέα ταινία για την εποχή του κορονοϊού έχει trailer!
Το ντοκιμαντέρ της δημιουργίας του Broken English Club.