Skip to content

Οι Urban Soul Project, η «φύση» των κοσμημάτων KAKURU και η χωρική ανάδειξη ενός ακόμη έργου.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Kimberley Powell

Η αρχιτεκτονική ερμηνεία της σχεδιαστικής προσέγγισης των κοσμημάτων KAKURU και η μεταφορά τους σε τρισδιάστατο χώρο αποτελούν το κεντρικό concept του κοσμηματοπωλείου.

Έμπνευση από τη φύση, υλικότητα, καμπύλες που ακολουθούν τη γραμμή της σχεδιάστριας με μια οργανικότητα που αψηφά τη βαρύτητα αναδεικνύοντας τις δημιουργίες, όχι μέσω αντίθεσης, αλλά μέσω συνοχής και συνεκτικότητας με το περιβάλλον που τις φιλοξενεί. Την ίδια στιγμή το contrast, σαν σχεδιαστικό εργαλείο, περιορίζεται στις τονικότητες των χρωμάτων και στους χειρισμούς των υλικών σε μικρότερη κλίμακα, στις προθήκες δηλαδή όπου φιλοξενούνται τα κοσμήματα.

Ο χώρος του καταστήματος έχει πολύ μικρό εμβαδό στο ισόγειο και ακόμα μικρότερο στο πατάρι, όπου φιλοξενείται το εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πετράκη -έναν δρόμο με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα- και έχει ταυτόχρονα όψη προς τη στοά που τέμνει τον πεζόδρομο. Ο πεζόδρομος της Πετράκη είναι αρκετά επικλινής, καθώς η στοά είναι σε μεγαλύτερο ύψος και χαμηλώνει με σκαλοπάτια μετά τη μέση της βιτρίνας του καταστήματος. Υπάρχουν λοιπόν προθήκες στις βιτρίνες–οριζόντιες και κατακόρυφες- σε διάφορα ύψη ώστε να είναι προσαρμοσμένες στο επίπεδο του ματιού, ανάλογα με την κατεύθυνση που κάποιος προσεγγίζει το κατάστημα.

Ξύλο ελιάς, μπρούντζος και πράσινο μάρμαρο είναι τα βασικά υλικά των κοσμημάτων. Στον χώρο κυριαρχεί ένα έντονο πράσινο, κυρίως στις μεταλλικές επιφάνειες και σε λεπτομέρειες, αντικατοπτρίζοντας την κυρίαρχη θέση του μαρμάρου στις δημιουργίες. Επιπλέον, στο μωσαϊκό, που είναι διαχωρισμένο με μπρούτζινες λωρίδες σε καμπύλα τμήματα, έχουν προστεθεί πράσινες πέτρες στη μίξη του.

Ξύλο βερνικωμένο σε φυσικό χρωματισμό, δίνει τον απαραίτητο τόνο φυσικότητας, ενώ το λευκό μάρμαρο και το γκρι-καφέ ύφασμα των προθηκών δημιουργούν εξαιρετική αντίθεση με τα υπόλοιπα χρώματα και τα υλικά των κοσμημάτων. Ψηλοί καθρέφτες –σταθεροί, κρεμαστοί, περιστρεφόμενοι- δίνουν βάθος στο χώρο, φωτίζουν απροσδόκητες οπτικές του εσωτερικού σχεδιασμού και ολοκληρώνουν αυτή τη χωρική απόδοση των δημιουργιών KAKURU.

______________________

Τίτλος έργου: KAKURU
Σχεδιασμός: Urban Soul Project
Τοποθεσία: Aθήνα, Ελλάδα
Έτος κατασκευής: 2018

Loading...
Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι, Ocean Vuong.
Το video για το πρώτο ελληνόφωνο κομμάτι των Mechanimal!