Skip to content

Αυτά είναι τα καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε φέτος!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Λίγο πριν φύγει το 2019, διαλέγω τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος και τα συγκεντρώνω σε ένα άρθρο-οδηγό. Στη λίστα αυτή θα βρεις μερικά βιβλία που εκδόθηκαν το 2019 και μου κέντρισαν αρκετά την περιέργεια, άλλα που βρέθηκαν τυχαία στα χέρια μου και άλλα που διάλεξα από τη μακριά μου λίστα “to read” βιβλία. Αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω είναι πολύ υποκειμενικό και στην ουσία πρόκειται για ένα άκρως αναλυτικό απολογισμό της αναγνωστικής μου χρονιάς που πέρασε.

 

Μορφωμένη, Tara Westover

To έχω πει και θα το ξαναπώ!  Η «Μορφωμένη» της Westover από τις εκδόσεις Ίκαρος είναι ένα βιβλίο που πραγματικά απόλαυσα την ανάγνωση του, μια αυθεντική ιστορία που αγγίζει τόσο ευαίσθητα θέματα και δεν παύει να είναι page-turner. Παρότι είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως και στην πραγματικότητα πρόκειται για αυτοβιογραφία, δεν χάνει στιγμή τη λογοτεχνικότητα του.


Η Αφηγήτρια Ταινιών, Hernan Rivera Letelier

Πρόκειται για ένα μικρό κόσμημα των εκδόσεων Αντίποδες με πρωταγωνίστρια, όπως προδίδει και ο τίτλος, μια «Αφηγήτρια Ταινιών». Πέρα από το μνημειώδες επίμετρο του Παύλο Νερούδα, η Ισπανική χροιά του συγγραφέα προσδίδει στην πικρή ιστορία αυτής την μικρής κοπέλας που ζει σε κάποιο χωριό στη Χιλή όλη εκείνη τη χάρη που μπορεί να μεταδώσει η λογοτεχνία.


Εκεί που Τραγουδούν οι Καραβίδες, Delia Owens

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν θυμίζει και τόσο ένα απλό αστυνομικό μυθιστόρημα, αφού δεν στερείται κομψής λογοτεχνικότητας και μιας βαθιάς ψυχογράφησης των χαρακτήρων. Ένα βιβλίο που επικεντρώνεται περισσότερο στον άνθρωπο, ένα alter-ego της συγγραφέως που μεγαλώνει ολομόναχη σε έναν βαλτώδη υδρότοπο. Αυτό το βιβλίο είναι για όποιον θέλει να ξεφύγει από επιθεωρητές και κυνηγητά.


Το Τρίτο Στεφάνι, Κώστας Ταχτσής

Κάθε χρόνο διαβάζω τουλάχιστον ένα βιβλίο από αυτά που θεωρούμε σύγχρονή ή/και κλασική ελληνική λογοτεχνία και σχεδόν ποτέ δεν απογοητεύομαι. Φέτος, διάβασα -ξέρω, θα έπρεπε να το έχω κάνει νωρίτερα- το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή σε χαρτόδετη έκδοση του Γαβριηλίδη. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης λογοτεχνικής αξίας που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου, ενώ στην πραγματικότητα εξελίσσεται μόνο από το διάλογο-αφήγηση δυο γυναικών. Ένα βιβλίο που θέλει να διεισδύσει στην ελληνική κοινωνία, κάνοντας βουτιά στην ιστορία, αλλά χωρίς ποτέ να ξεφεύγει από τον στενό κλοιό της οικογένειας.


Η Κασσάνδρα και ο Λύκος, Μαργαρίτα Καραπάνου

Η πρώτη μου επαφή με τη Μαργαρίτα Καραπάνου έμελλε να γίνει με αφορμή τις συλλεκτικές εκδόσεις των εκδόσεων Καστανιώτη. Η «Κασσάνδρα και ο Λύκος» είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο που δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτή τη λίστα, ένα βιβλίο για το οποίο έχω ξαναγράψει, ένα βιβλίο που κουβαλάω μαζί μου έκτοτε. Δεν έχω ξανασυναντήσει σε άλλο βιβλίο ένα παιδί να μιλάει με τον ειλικρινή και σχεδόν βίαιο, αφοπλιστικό τρόπο που στην πραγματικότητα μόνο τα παιδιά μπορούν να εκφράζονται, χωρίς να φιλτράρουν ή να ελέγχουν τίποτα. Κι αυτό το καταφέρνει εδώ η Καραπάνου εξαιρετικά.


Τραγούδα Άταφο Πουλί, Jesmyn Ward

Αυτό που κατάφερε να κάνει σε εμένα η Jesmyn Ward είναι να συγκρίνω αυτό το βιβλίο με το κλασικό αριστούργημα της Harper Lee και τα κοτσύφια της («Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια»). Είναι σαν να πήρε τη γνωστή ιστορία, να άλλαξε τον αφηγητή και την οπτική γωνία του, να του έδωσε μεταφυσικό χαρακτήρα, προσθέτοντας στην ιστορία ένα παιδί-φάντασμα, να τριγυρνάει στις όχθες του Μισισιπή και να ψάχνει την απάντηση στη μεταθανάτια ζωή. Τέσσερα αστεράκια, ασυζητητί.


Μ Train, Patti Smith

Μια ακόμα αυτοβιογραφία της Patti Smith που αποδεικνύει ότι μπορεί να παίξει με τις λέξεις και να βγάλει ένα απίστευτης λογοτεχνικής αξίας βιβλίο. Η τέχνη πηγάζει από αυτή τη γυναίκα με κάθε τρόπο, είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Ό,τι καλύτερο διάλεξα για να κλείσω την αναγνωστική αυτή χρονιά.


Θα κλείσω αυτή την λίστα με μια ευχή, στην νέα χρονιά που μπαίνει – και μαζί της στη νέα δεκαετία – τα καλύτερα βιβλία που θα διαβάσουμε ας μην χωράνε σε μια μόνο λίστα!

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
Μια εορταστική συναυλία του Μάνου Μυλωνάκη στο MOMus!
The Rundays: Κάθε κομμάτι είναι μία ιστορία και οφείλουμε να την πούμε σωστά!