Skip to content

The Rundays: Κάθε κομμάτι είναι μία ιστορία και οφείλουμε να την πούμε σωστά!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Διόνυ Σταθοπούλου

Μια καινούρια λέξη, ένας νέος δίσκος, μια επικείμενη συναυλία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ένα συγκρότημα που εμπνέεται από οργουελικές κοινωνίες στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους. Οι Rundays κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο “Psycall” δημιουργώντας μια νέα λέξη μέσω της οποίας κατάφεραν να αποτυπώσουν κονσεπτικά τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Με αφορμή την παρουσίαση του album τους στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, ο Beater.gr συνομίλησε μαζί τους για την ιστορία τους, την μετάβαση από το “Hellcat” στο “Psycall”, την έμπνευση και την εξερεύνηση μέσω της μουσικής.


Πώς, που και πότε ξεκινά η ιστορία των
Rundays;

Η ιστορία ξεκινάει από τα χρόνια του γυμνασίου. Εγώ (Γιώργος) μαζί με τον Αλέξη δημιουργήσαμε τη ροκ μπάντα του σχολείου με πρώτο live στην τελετή αποφοίτησης. Εκείνη τη μέρα καταλάβαμε ότι αυτό είναι κάτι που θα το κάνουμε για αρκετό καιρό ακόμη! Περάσαμε και οι δύο σε σχολές της Θεσσαλονίκης οπότε ξεκινήσαμε το “ψάξιμο” για band members ώστε να δημιουργήσουμε κάτι πιο δυνατό. Οικογενειακός φίλος με τον Αλέξη, ο Σταύρος ήρθε μία μέρα για jam σε ένα στούντιο στην Καλαμαριά. Ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή. Μία όμως ακόμη κιθάρα έλειπε από το σύνολο. Ο Θανάσης λοιπόν, φίλος του Σταύρου, προστέθηκε στην ομάδα και από το 2012 είμαστε αχώριστοι, μουσικά και μη.

Εν αρχή ην η μουσική… Οι μουσικές σας προτιμήσεις συνυπάρχουν;  Με τι μουσική μεγαλώσετε και ποια μουσική αγαπήσατε;

Κοινή βάση η ροκ μουσική. Παρακλάδια όμως πολλά και διάφορα για τον καθένα. Όπως λέμε και στο bio μας είμαστε επηρεασμένοι από psychedelic, garage, post-punk, neo-punk, blues rock, indie rock, brit pop. Μπάντες που είτε μεγαλώσαμε μαζί, είτε μας έχουν «στοιχειώσει» τώρα, είναι οι Arctic Monkeys, All Them Witches, Joy Division, King Gizzard and the Lizard Wizard, Ty Segall, Beatles, Queens of the Stone Age, Oasis, Black Rebel Motorcycle Club, Royal Blood, Black Keys, IDLES, Fontaines D.C., Parquet Courts, Foals.

Με δύο albums στο ενεργητικό σας… τι μεσολάβησε, τι άλλαξε και τι παρέμεινε ίδιο από το Hellcat στο Psycall

Το Hellcat αντικατοπτρίζει φουλ τη φάση που περνούσαμε τα πρώτα χρόνια. Bright tunes, πιο groovy ρυθμοί, τσαχπίνικα κιθαριστικά riffs. Με τον καιρό όμως αλλάξαμε μουσικά όπως αλλάξαμε και ως άτομα. Αυτά πάντα πάνε μαζί.  Νέες εμπειρίες, αλλαγή ζωής, φρέσκιες εικόνες και καινούριοι στόχοι. Το Psycall μας οδηγεί σε έναν κόσμο λίγο πιο σκοτεινό. Οι στίχοι πιο ώριμοι ίσως, μιλούν για θέματα κοινωνικά, δυστοπικά και προσωπικά. Με τον δίσκο αυτό όλοι μας εξερευνήσαμε λίγο παραπάνω τους εαυτούς μας. Σαν τα πολυάριθμα φτερά-μάτια ενός παγωνιού που υπάρχει και στο εξώφυλλό μας, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές της ψυχής μας που δεν τις είχαμε «γνωρίσει» έως τώρα.

Η σύνθεση των τραγουδιών σας θα λέγατε πως είναι μια «συνεργατική διαδικασία», στην οποία ο καθένας προσφέρει κάτι διαφορετικό;

Δεν θα μπορούσες να το θέσεις καλύτερα. Προσπαθούμε να είμαστε «δημοκρατική» μπάντα. Σε πολλά συγκροτήματα αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Με εμάς όμως έδειξε ο χρόνος ότι μας πηγαίνει. Ο καθένας ξέρει πότε θα κάνει πίσω ή θα μπει μπροστά κατά τη διάρκεια της σύνθεσης. Συνήθως υπάρχει κάποιος που θα έχει μία βασική ιδέα, αλλά μετά αυτή η ιδέα θα γίνει τραγούδι με τη βοήθεια όλων μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής σας; Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει μια νέα δημιουργική διαδικασία για εσάς;

Η κοινωνία και οι προσωπικές μας εμπειρίες μέσα σε αυτήν αποτελούν τις κύριες πηγές έμπνευσης. Ζούμε σε καιρούς δυστοπικούς που αμφισβητούνται και επαναπροσδιορίζονται έννοιες όπως ελευθερία, δημοκρατία, αγάπη, αλήθεια. Με τη βοήθεια των Social Media έχει δημιουργηθεί επίσης ένας δεύτερος κόσμος τον οποίο πολλές φορές εύκολα τον μπερδεύεις με τον πραγματικό και όλα εκεί κάπου σκοτεινιάζουν. Κομμάτια όπως το Paranoia ασχολούνται με αυτή τη θεματολογία (επηρεασμένα κι από Orwell (1984)).

Psycall… Τι σηματοδοτεί αυτός ο δίσκος για εσάς και τι αντιπροσωπεύει;

Λέξη “Psycall” στην αγγλική γλώσσα δεν υπάρχει. Τη δημιουργήσαμε εμείς στην προσπάθειά μας να αποτυπώσουμε τα συναισθήματα των τελευταίων χρόνων. Είναι μία σύνθετη έννοια που μπορεί να μεταφραστεί ως κάλεσμα ψυχής (psyche, call). Με λίγα λόγια μαζεύτηκαν πολλά μέσα μας τα χρόνια από το 2016 μέχρι 2018 που έπρεπε με κάποιο τρόπο να αποτυπωθούν μέσω της μουσικής μας. Έτσι, δημιουργήθηκε ο δίσκος.

Στο άκουσμα του Psycall φαίνεται πως σας αρέσει να συνδυάζετε και να εναρμονίζετε στοιχεία από διάφορα μουσικά είδη, διατηρώντας όμως την ταυτότητά σας. Ποια είναι η σχέση σας με τις «μουσικές» ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις;

Είναι αλήθεια ότι ο καθένας έχει διαφορετικά ακούσματα κι επιρροές. Αυτό λοιπόν αποτυπώνεται και στη μουσική που δημιουργούμε. Ο δίσκος “Psycall” ας πούμε, είναι επηρεασμένος από psychedelic, garage, blues rock στοιχεία. Επομένως μπορεί να πει κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι ταμπέλες. Έχουν γίνει και πολλές τελευταία! Όταν μας ρωτάνε, λέμε ότι παίζουμε ροκ και ξέρουμε ότι λέμε αλήθεια.

Στην μουσική προτιμάτε το ψηφιακό ή αναλογικό;

Ως ρομαντικά αγόρια που είμαστε όλοι η αλήθεια, η αυθεντικότητα, η νοσταλγία σε κόσμους πιο original, και οι τέλειες ατέλειες της αναλογικής μουσικής μας αρέσουν λίγο παραπάνω. Ο δίσκος μας “Psycall” έχει ηχογραφηθεί αναλογικά στο στούντιο Arkadikon. Εκεί τα παιδιά μας μύησαν στον κόσμο του αναλογικού ήχου. Εννοείται όμως πως και ο ψηφιακός κόσμος έχει πολλά θετικά στοιχεία. Διαλέγεις και παίρνεις ανάλογα με το τι θες ανά στιγμή.

Η παρουσίαση του Psycall στη Θεσσαλονίκη πλησιάζει. Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτό το live;

Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου μας “Psycall” πλησιάζει και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό. Να περιμένετε guest stars, μουσική από local σχήματα που τα σπάνε όπως οι Big Beast No Head και One Way Ticket, και νέο merch υλικό (πρόσφατα παραλάβαμε όλα τα CD limited edition “Psycall”, καθώς και t-shirts που θα είναι διαθέσιμα εκείνη την ημέρα). Δεν κάνω άλλο spoiler, να έρθετε να δείτε το show μας από κοντά.

Αγαπημένο στοιχείο των συναυλιών… Τι είναι αυτό που σας κάνει να ανυπομονείτε να βγείτε στη σκηνή;

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την έκφραση των συναισθημάτων μας on stage. Είναι λίγο σαν ψυχοθεραπεία. Αυτόματα αυτό περνάει και στο κοινό. Κάθε κομμάτι είναι μία ιστορία και οφείλουμε να την πούμε σωστά. Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε σε κάθε live με τα παιδιά. Να ειπωθεί σωστά η ιστορία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός σας τους επόμενους μήνες;

Αυτή τη στιγμή κλείνουμε τις live εμφανίσεις μας για την ερχόμενη χρονιά. Ήδη έχουν κλείσει κάποιες. Γράφουμε επίσης νέο υλικό. Μερικά κομμάτια από την καινούρια φάση μας (SPOILER ALERT) θα τα ακούσετε και live στο 8ball στις 5 Ιανουαρίου.  Γενικώς, θέλουμε να βγούμε στον δρόμο και να προωθήσουμε τον δίσκο και γενικότερα τη μουσική μας.

______________________
The Rundays, Big Beast No Head, One Way Ticket Live

Eightball Club | 05/01/2020

Είσοδος: 6€

Πίνδου 1, Λαδάδικα

Loading...
Αυτά είναι τα καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε φέτος!
Οι συντάκτες του Beater.gr διαλέγουν τα καλύτερα της δεκαετίας που φεύγει!