Skip to content

Ξενάγηση στην Αλσατία #2: Ο απόλυτος οδηγός για παραδοσιακή κουζίνα, γλυκό και καλό κρασί!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πιάσανε για τα καλά οι ζέστες με τις θερμοκρασίες να είναι ανυπόφορες. Η εποχή είναι εξαιρετική για όποιον θέλει να επισκεφτεί την περιοχή της Αλσατίας, το πανέμορφο Στρασβούργο, το γραφικό Κολμάρ και την γύρω περιοχή καθώς εκεί η υγρασία είναι αισθητά λιγότερη και οι θερμοκρασίες χαμηλότερες Για όποιον λοιπόν το σκέφτεται ή το έχει σχεδιάσει, του έχω τις καλύτερες προτάσεις για παραδοσιακή κουζίνα, γλυκά, αγορά τοπικών προϊόντων γαστρονομίας και εννοείται wine bar και κάβες.

Ασφαλώς πρώτο στη λίστα με τις επιλογές είναι το Στρασβούργο.  Πρώτη μας επιλογή για τοπική κουζίνα είναι το Saint –Sépulcre στην rue d’ Orfévres. Καλά κρυμμένο στην καρδιά της «μικρής Γαλλίας», αλλά αξίζει τον κόπο. Βγαλμένο από μια άλλη εποχή, με καρό τραπεζομάντιλα. Η λίστα περιλαμβάνει μόνο κρασιά της περιοχής αλλά έχει επιλογές για όλα τα βαλάντια. Δεύτερη επιλογή το LaCorde à Linge στο πιο κεντρικό σημείο της πλατείας Benjamin Zix. Extra tip: προτιμήστε το τις ώρες του ηλιοβασιλέματος για να απολαύσετε και τα χρώματα του ουρανού όπως καθρεφτίζονται στο νερό.

Από wine-bar, πρώτη πρόταση στην Grand Rue, είναι το L’ ÉpicierGrandCru. Με δεκάδες επιλογές ντόπιων και όχι μόνο τυριών αλλά και κρασιών από όλη τη χώρα τα οποία μπορείς να αγοράσεις και για το σπίτι. Άλλη πρόταση είναι το LéoBar, στην rue du Fossé des Tanneurs. Με μια ωραία σκιερή αυλή στην οποία μπορείς να απολαύσεις δεκάδες ετικέτες σε ποτήρι, από σαμπάνια vintage μέχρι Priorat σε ποτήρι, σε τιμές που σε προκαλούν να πάρεις ακόμα και 2 φιάλες.  Extra tip: προτιμήστε τις μεσημεριανές ώρες όπου έχει προσφορά πιατέλα με στρείδια για την απολαύσετε με μια από τις πολλές σαμπάνιες που έχει.  

Αν είστε φαν των  macarons, μην χάσετε το Macarons et Inspiration by Elisabeth Biscarrat, στην rue de la Vignette.  Μιλάμε για ένα γλυκό όργιο γεύσεων με δεκάδες προτάσεις από διαφορετικά macarons.

Επόμενη απαραίτητη στάση για macarons το MaisonAlsaciennedeBiscuiterieστον ίδιο δρόμο. Αρώματα ζεστής ζύμης, κακάο και ινδοκάρυδου ξεχειλίζουν από τις βιτρίνες και απλώνονται σε όλο το κέντρο, προκαλώντας σε να δοκιμάσεις. Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε macarons με κακάο και ινδοκάρυδο και μαρένγκα με φιλέ αμυγδάλου!

Εξαιρετική κάβα είναι το Le Comptoir des Vignerons Alsaciens στην Place Gutenberg. Χωρισμένο θεματικά στις ζώνες της Αλσατίας και με ταξινομημένα τα grand cru, αποτελεί έναν οινικό παράδεισο για όποιον θέλει να βρει είτε σπάνιες και παλαιωμένες επιλογές, είτε να εντρυφήσει στα κρασιά της περιοχής.

Αν κάνετε ημερήσια εκδρομή στο Colmar, τότε θα πρέπει να φάτε οπωσδήποτε στο Restaurant Bartholdi, στην rue des Boulangers.  Αποτελεί διαχρονική πρόταση τοπικής γαστρονομίας, με σταθερούς τους ντόπιους πελάτες και με αξιόλογες προτάσεις τόσο από ψάρι όσο και κρέας.  Με μικρή αλλά πλήρως αντιπροσωπευτική λίστα από κρασιά από όλη τη Γαλλία.

Η είσοδος στην κάβα La Sommeliere στην rue des Tourneurs προκαλεί ίλιγγο! Ασυναγώνιστη συλλογή από κάθε οινοπαραγωγική ζώνη της Γαλλίας με αμέτρητες επιλογές είτε φρέσκες είτε παλαιωμένες! Αρκετά κρασιά διατίθενται και προς δοκιμή και το προσωπικό πάρα πολύ καταρτισμένο. Πριν αποχώρησετε, επισκεφτείτε την Marché Couvert, την σκεπαστή αγορά για τοπικά τυριά και αλλαντικά!

Επιστρέφοντας, η μικρή πόλη Ribeauvillé προσφέρεται για μια πολύ ωραία βόλτα στον δρόμο προς Στρασβούργο. Εάν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την καλύτερη quiche lorraine που έχω φάει στη ζωή μου από το Boulangerie – PâtisserieVogel στην Grand Rue. Και αν δεν σας φτάσει το αλμυρό, λίγο πιο ψηλά, στο PâtisserieVilmain, επιβάλλεται να δοκιμάσετε framboisine και mousse chocolate. Η πρώτη είναι μια τάρτα με αφράτη κρέμα και με γέμιση από σμέουρα, ενώ η δεύτερη είναι χωρίς υπερβολή η καλύτερη σοκολατένια mousse που έχω γευτεί ποτέ με ανάλαφρη σοκολάτα που δεν σε λιγώνει ενώ παράλληλα αφήνει μια πλήρη μοναδική εθιστική γεύση.

Have fun!

AUTHOR

Γιώργος Καρακούσης

Ο Γιώργος Καρακούσης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Ανάλυση, κάτοχος πιστοποιητικού σύγχρονης οινοτεχνίας και κατάρτισης στην γευσιγνωσία από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ και επίσης κάτοχος του WSET Level 3 in Wines.
Είναι οινόφιλος και αγαπάει το καλό φαγητό και του αρέσει να κάνει πειράματα με τους συνδυασμούς τους. Πιστεύει πως το κρασί είναι εκλεπτυσμένο αλλά δεν για τους λίγους. Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει παραμύθια με τα Τρία Γουρουνάκια ή βλέπει Στρουμφάκια με τα κορίτσια του. Αγαπάει το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο ενώ λατρεύει το Nebbiolo και τα Chardonnay από το Chablis, τα οποία και αποθηκεύει ως προίκα για τα κορίτσια του. Πιστεύει πως το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σου αρέσει και επιλέγεις να συνδυάσεις τις πιο ευτυχισμένες, όμορφες και ιδιαίτερες στιγμές σου.

Loading...
Cinematic Odyssey #4: Οι ταινίες της εβδομάδας!
Έκθεση Φωτογραφίας: ”All the Colours in One” // Σοφία Δαρμουσλή!