Skip to content

Cinematic Odyssey #4: Οι ταινίες της εβδομάδας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Σε έναν κόσμο που συχνά αψηφά τη λογική, η αγάπη αναδύεται ως φάρος ελπίδας και διαύγειας. Αυτές οι τρεις ταινίες εξερευνούν την αλληλεπίδραση της αγάπης και του ορθολογισμού, αποκαλύπτοντας πώς οι ειλικρινείς δεσμοί φέρνουν νόημα και τάξη σε χαοτικές ζωές.

______________________

La Belle Époque

Στην ταινία “La Belle Époque”, ο χρόνος γίνεται μια τρυφερή ψευδαίσθηση, συνθέτοντας το παρελθόν και το παρόν σε ένα μωσαϊκό νοσταλγίας και αυτοανακάλυψης. Η ιστορία ακολουθεί τον Victor, έναν απογοητευμένο σκιτσογράφο, του οποίου η πεζή ύπαρξη αναζωογονείται όταν του προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να ξαναζήσει μια εποχή του παρελθόντος που ο ίδιος θα επιλέξει. Αυτή η ιδιόρρυθμη ευκαιρία παρέχεται από μια υπηρεσία υψηλών προδιαγραφών που αναπλάθει σχολαστικά οποιαδήποτε ιστορική περίοδο ζητηθεί με εκπληκτική λεπτομέρεια. Ο Victor επιλέγει μια ημέρα του 1974, όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον έρωτα της ζωής του, τη Μαριάν. Καθώς μπαίνει σε αυτόν τον υπέροχα κατασκευασμένο κόσμο, τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μνήμης θολώνουν και ο Victor περιβάλλεται από τον ρομαντισμό και τη ζωντάνια της νιότης του.

Η ταινία εξερευνά με λεπτότητα θέματα αγάπης, απώλειας και το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι, ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, μπορούμε να το εκτιμήσουμε και να μάθουμε από αυτό. Η ταινία αυτή είναι μια κινηματογραφική ωδή στην ομορφιά των φευγαλέων στιγμών της ζωής, μια συμφωνία συναισθημάτων που μας καλεί να αναλογιστούμε τις δικές μας ιστορίες, βρίσκοντας παρηγοριά και χαρά στις αναμνήσεις που μας διαμορφώνουν.

______________________

The One Sings, the Other Doesn’t

Το “The One Sings, the Other Doesn’t” είναι μια μοναδική εξερεύνηση της φιλίας, της ελευθερίας και της διαρκούς δύναμης των γυναικών. Σε σκηνοθεσία της Agnès Varda, αυτή η ταινία παρακολουθεί τις αλληλένδετες ζωές της Pomme και της Suzanne κατά τη διάρκεια δεκατεσσάρων σπουδαίων ετών της ζωής τους. Η Pomme, μια ζωηρή και ιδεαλιστικήτραγουδίστρια, συναντά τη Suzanne, μια στωική και προσγειωμένη μητέρα δύο παιδιών, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο δεσμός που δημιουργούν είναι άμεσος και βαθύς, προσφέροντας η μία στην άλλη παρηγοριά και υποστήριξη καθώς περιηγούνται στα ταραχώδη νερά της γυναικείας ζωής στη Γαλλία της δεκαετίας του 1970. Καθώς κυνηγούν τα ατομικά τους όνειρα και αντιμετωπίζουν τους μοναδικούς τους αγώνες, η Pomme, με τις καλλιτεχνικές της φιλοδοξίες και η Suzanne με τα βάρη της μητρότητας και τις οικονομικές δυσκολίες- η φιλία τους παραμένει ένας σταθερός φάρος ελπίδας και αλληλεγγύης. Η αφήγηση της ταινίας ρέει σαν ένα ήπιο ποτάμι, που διακόπτεται από στιγμές μουσικής παρεμβολής που απηχούν τη φωνή της Pomme, συμβολίζοντας την ελευθερία και τη χαρά που αναζητά. Η σιωπηλή ανθεκτικότητα της Suzanne, από την άλλη πλευρά, μιλάει για τη σιωπηλή δύναμη που τη στηρίζει. Μαζί, ενσαρκώνουν τις δύο όψεις του γυναικείου πνεύματος: αυτή που τραγουδάει και αυτή που δεν τραγουδάει, αλλά και οι δύο εναρμονίζονται στο κοινό τους ταξίδι προς την απελευθέρωση και την αυτογνωσία.

Το “The One Sings, the Other Doesn’t” είναι μια ποιητική μαρτυρία για τη δύναμη της φιλικής συντροφικότητας και την ανθεκτικότητα των γυναικών, ένα ηχηρό παράδειγμα από τις δοκιμασίες και τους θριάμβους της ζωής, που μας καλεί να ακούσουμε τα σιωπηλά τραγούδια της δύναμης και τις μελωδίες των ονείρων που καθορίζουν την ύπαρξή μας.

______________________

Women on the Verge of a Nervous Breakdown

Το “Women on the Verge of a Nervous Breakdown” είναι μια έντονη συμφωνία συναισθημάτων και κωμωδίας, σε σκηνοθεσία του Pedro Almodóvar. Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται η Pepa, μια ηθοποιός, της οποίας η ζωή οδηγείται σε σουρεαλιστικό χάος όταν ο εραστής της, ο Ivan, την εγκαταλείπει απροσδόκητα. Καθώς αναζητά απαντήσεις, το διαμέρισμά της γίνεται το επίκεντρο μιας δίνης εκκεντρικών χαρακτήρων και παράλογων καταστάσεων. Το ταξίδι της Pepa, γεμάτο θλίψη και αγωνία, μπλέκεται με τις ζωές της ιδιόρρυθμης κολλητής της φίλης Candela, η οποία έχει μπλέξει με τρομοκράτες, της πρώην συζύγου του Ivan, Lucia, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της δικής της ψυχικής κατάρρευσης, και του γιου του Κάρλος, μαζί με την ιδιόρρυθμη αρραβωνιαστικιά του Marisa. Αυτό το πολύχρωμο σύνολο δημιουργεί μια φρενήρη αλλά και συναρπαστική αφήγηση, όπου κάθε σκηνή ξεχειλίζει από το χαρακτηριστικό μείγμα ζωντανών εικόνων και συναισθηματικής έντασης του Αλμοδοβάρ. Μέσα στην κωμική πανδαισία, η ταινία εμβαθύνει σε θέματα αγάπης, προδοσίας και ανθεκτικότητας. Ο αγώνας της Pepa να διατηρήσει την ψυχραιμία της αντικατοπτρίζει την καθολικήπρόκληση του να διατηρείς τη λογική σου σε έναν κόσμο που συχνά μοιάζει τρελά απρόβλεπτος.

Ο Αλμοδόβαρ ισορροπεί αριστοτεχνικά μεταξύ του παράλογου και το βαθιά υπαρξιακού, καταδεικνύοντας πώς ακόμη και εν μέσω χάους, υπάρχει ένας δρόμος προς την αυτογνωσία και την ενδυνάμωση.Το “Women on the Verge of a Nervous Breakdown” είναι ένα κινηματογραφικό roller coaster , μια ζωντανή ωδή στη δύναμη και την πολυπλοκότητα των γυναικών που περιηγούνται στο ταραχώδες τοπίο της αγάπης και της ζωής. Προσκαλεί τους θεατές να γελάσουν, να συναισθανθούν και τελικά να γιορτάσουν την ανθεκτικότητα που κρύβει το ανθρώπινο πνεύμα.

______________________

AUTHOR

Ιωάννα Λογάρου

Το αγαπημένο της χρώμα είναι το κόκκινο, εξού και η προτίμηση της για τον Αλμοδοβάρ. Εμπνευσμένη από την υπαρξιακή αγωνία του Καμύ, η Ιωάννα είναι μία φοιτήτρια μοριακής βιολογίας που μέσα από τα άρθρα της εξερευνά την συσχέτιση των ταινιών με την φιλοσοφία και τις υπόλοιπες τέχνες.

Loading...
Η ηλεκτρισμένη μελαγχολία των Archive επί σκηνής…
Ξενάγηση στην Αλσατία #2: Ο απόλυτος οδηγός για παραδοσιακή κουζίνα, γλυκό και καλό κρασί!