Οι ελληνικές ταινίες του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στο 61ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή 15 ταινίες. Από αυτές, τρεις συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Πρόκειται για τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, το “KalaAzar” της Τζάνις Ραφαηλίδου και το “Digger” του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Επίσης, αυξάνονται οι ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα “Meet the Neighbors” από δύο σε τρεις. Πρόκειται για τις ταινίες “Daniel ’16” του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, “All the prett
Τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ήταν οι: Ρηνιώ Δραγασάκη (σκηνοθέτις), Κωνστα
Ειδικότερα φέτος, το Φεστιβάλ, τόσο μέσα από το πρόγραμμα, όσο και μέσα από τις δράσεις της Αγοράς, στηρίζει με συγκεκριμένες ενέργειες, προγράμματα και βραβεία την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα που έχει πληγεί από την παρατεταμένη και ρευστή κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας. Το Φεστιβάλ δίνει φέτος screening fee σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, συνεχίζει τη στήριξη στις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας 3.000 ευρώ ανά ταινία, σε δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν, IDFA, Hot Docs, Nyon). Πρόσφατο παράδειγμα η ταινία Μήλα του Χρήστου Νίκου που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Το Φεστιβάλ προσφέρει, επίσης, μια πολύτιμη ευκαιρία στους Έλληνες σκηνοθέτες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ξένους επαγγελματίες. Ταινίες από τη φετινή ελληνική παραγωγή θα προβάλλονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cinando –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου παγκοσμίως. Εδώ και τέσσερα χρόνια διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο ανεξάρτητα βραβεία ενισχύουν το ελληνικό σινεμά:
- Το Βραβείο Κοινού FISCHER.
- Το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αξίας 5.000 ευρώ σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα («Επίσημη Πρώτη») και το Βραβείο Best Location αξίας 1.500 ευρώ, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location manager (ή σκηνοθέτη/σκηνοθέτιδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα.
- Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που επιλέγει η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 2.000 ευρώ απονέμεται στο ελληνικό προτζεκτ που διακρίνεται στο Agora Lab – Works in Progress.
- Το Βραβείο «Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου», αξίας 3.000 ευρώ, απονέμεται σε ταινία η οποία επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση, προάγει την κινηματογραφική τέχνη και αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Το Βραβείο «Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου» έχει στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Τριμελής ανεξάρτητη κριτική επιτροπή θα απονείμει το βραβείο σε ελληνική ταινία που πραγματοποιεί την πρεμιέρα της στο 61ο Φεστιβάλ.
- Το Βραβείο της διεθνούς κριτικής FIPRESCI.
- Το Βραβείο των ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ. Το βραβείο θα δοθεί σε ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2020 εφόσον πραγματοποιηθούν προβολές σε φυσικούς χώρους.
- Τα Βραβεία Νεότητας (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), που δίνει επιτροπή φοιτητών των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.
______________________
Περισσότερα για τις ταινίες, εδώ!