Skip to content

ThessDW 2023: Μια εβδομάδα αφιερωμένη στο design και τη γαστρονομία.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το πρώτο και μοναδικό Design Week στην Ελλάδα επιστρέφει στις αρχές του καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη με κεντρική του θεματική τις ποικίλες εκφάνσεις του design που υπηρετούν τη γαστρονομία. Από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου η πόλη δεν γεμίζει μόνο με δράσεις, εκδηλώσεις και γεγονότα, διαγωνισμούς και εκθέσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, θεματικές ξεναγήσεις και διαδρομές, εργαστήρια και Β2Β συναντήσεις, αλλά και με εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και αρώματα!

Από το 2021, η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στο δημιουργικό πεδίο της γαστρονομίας. Το ThessDW 2023 αντλεί έμπνευση από τη διεθνή αυτή διάκριση και πιστοποίηση της πόλης που το φιλοξενεί, καθώς αποτελεί μία μεγάλη γιορτή, όπου η δημιουργικότητα, με μία πληθώρα μορφών, συναντά την παράδοση, το παρόν και το μέλλον του φαγητού, της μαγειρικής, της εστίασης και, γενικότερα, ολόκληρου του κύκλου ζωής της τροφής.

Design & Γαστρονομία

Φαγητό, τροφή, διατροφή, μαγειρική, τραπέζι, εστιατόριο, γεύση, γεύμα. Σε όποια γλώσσα, σε όποιον τόπο, σε όποιον χρόνο, σε όποια κοινωνία, έχουν ισότιμη δύναμη, σημασία, αναγνώριση και αξία. Η εξήγηση αυτής της συνάφειας είναι προφανής και αδιαμφισβήτητη: πρόκειται για λέξεις και έννοιες απόλυτα αλληλένδετες, ταυτισμένες και συνυφασμένες με την ίδια τη ζωή.

Θεματικές ενότητες

Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος

Το εστιατόριο είναι το σημείο αναφοράς της γαστρονομίας και το κατεξοχήν κέλυφος παρασκευής και παροχής της τροφής στο ευρύ κοινό. Η έννοια του design στο εστιατόριο αφορά σε κάθε ορατή και αθέατη πλευρά του: από την επιλογή των πρώτων υλών και τη σύνθεση του μενού έως το σερβίρισμα του φαγητού και την απόρριψή του σε δεύτερο χρόνο, από την αρχιτεκτονική του κτηρίου και τη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων μέχρι την επίπλωση, τον φωτισμό, τα σκεύη, τη διακόσμηση του τραπεζιού και του πιάτου, την ενδυμασία και την εκπαίδευση του προσωπικού, από την οπτική ταυτότητα και επικοινωνία της επιχείρησης που λειτουργεί το εστιατόριο μέχρι τον τρόπο που ο πελάτης βιώνει και απολαμβάνει τη γαστρονομική εμπειρία.

Έξυπνα και καινοτόμα food concepts

Η τροφή, είτε ως αφηρημένη έννοια είτε ως απτή ουσία που είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και ανάπτυξη κάθε έμβιου οργανισμού, είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την ανθρώπινη ύπαρξη και πορεία. Συνδέεται άμεσα με πολιτισμικά στοιχεία, με την ταυτότητα, τη μνήμη, την ιστορία, την κοινωνική δομή. Σχετίζεται άρρηκτα με καίρια ζητήματα, προβλήματα ή προκλήσεις που απασχολούν τις οργανωμένες κοινωνίες, όπως είναι η επισιτιστική κρίση, η αλόγιστη εκμετάλλευση φυσικών πόρων για την παραγωγή και διανομή της τροφής, η απώλεια και σπατάλη τροφίμων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Περιέχει συμβολισμούς και μηνύματα, κινητοποιεί τις αισθήσεις, δημιουργεί συναισθήματα.

Επιστροφή στις ρίζες

Μία από τις κυρίαρχες τάσεις των τελευταίων ετών στη διεθνή γαστρονομική σκηνή είναι η επανασύνδεση με τις τοπικές παραδόσεις, με πατροπαράδοτες συνταγές και αρχέγονες μαγειρικές τεχνικές, με αγνά, φρέσκα και υγιεινά υλικά, αγαθά και προϊόντα τοπικής προέλευσης. Η επιστροφή στις γαστρονομικές ρίζες ενδυναμώθηκε από την πανδημία. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός, ο συνεχόμενος περιορισμός, η ανησυχία από το αβέβαιο και το άγνωστο είχαν ως συνέπεια εξαιρετικά επώδυνες στιγμές, σε συναισθηματικό κυρίως επίπεδο. Ήταν αναμενόμενο να αναζητηθούν αισθήματα άνεσης, ασφάλειας, προστασίας και ζεστασιάς σε καταστάσεις γνωστές και οικείες, όπως σε ένα πιάτο φαγητού με απλές, οικογενειακές, αυθεντικές γεύσεις.

Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη Γαστρονομίας

Το 2021 η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στο δημιουργικό πεδίο της γαστρονομίας, αποτελώντας την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική πόλη που περιλαμβάνεται στο σημαντικό αυτό παγκόσμιο δίκτυο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον ιστότοπο της UNESCO, «η Θεσσαλονίκη αναγνωρίζει ότι η γαστρονομία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών αγαθών, στην υποστήριξη της καινοτομίας, στην ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης, στο άνοιγμα εξαγωγικών αγορών και στην επέκταση επαγγελματικών δικτύων».

Γενικές πληροφορίες

Το ThessDW 2023 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από την Τρίτη, 6 Ιουνίου, έως την Κυριακή, 11 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα του ThessDW 2023 περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, όπως διαγωνισμούς και εκθέσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, θεματικές ξεναγήσεις και διαδρομές, εργαστήρια και Β2Β συναντήσεις, απονομή βραβείων κ.ά. Αρκετά από αυτά πρόκειται να φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις και υποδομές στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Προβλήτας 1), που θα αποτελεί τον κύριο πόλο ανάπτυξης της διοργάνωσης. Ωστόσο, γεγονότα στο πλαίσιο του ThessDW 2023 θα συμβούν και σε άλλους χώρους της πόλης, δημόσιους ή ιδιωτικούς, εσωτερικούς ή υπαίθριους, όπως σε μουσεία και πολιτιστικές υποδομές, σε στούντιο και δημιουργικά γραφεία, σε επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης, σε κομβικά σημεία του αστικού ιστού.

Το αναλυτικό και λεπτομερές πρόγραμμα, με τις ακριβείς ημέρες, ώρες και χώρους όλων των δράσεων και των εκδηλώσεων, θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση στο thessalonikidesignweek.gr.

Το ThessDW 2023 απευθύνεται σε επαγγελματίες, αφενός, του design και της δημιουργικής βιομηχανίας, αφετέρου, του τροφίμου, του φαγητού, της μαγειρικής και της εστίασης. Επιπρόσθετα, ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, απευθύνεται στο ευρύ κοινό -κατοίκους και επισκέπτες- της Θεσσαλονίκης.

______________________

ThessDW 2023

6-11 Ιουνίου 2023

Περισσότερα: thessalonikidesignweek.gr

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Μια έκθεση που μας μαθαίνει ότι τίποτα δεν πάει χαμένο στην Gallerie Mikrou!
REVOLT! Record Store Selections #7: Οι προτάσεις του μήνα!