Skip to content

Υποδεχτείτε τo 1o Thessaloniki Design Week!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το 1ο Thessaloniki Design Week έρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 4 έως τις 10 Μαΐου του 2019. Μία πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ PHILARTIA σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς.

Προσκαλεί άτομα, ομάδες ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του σχεδιασμού να υποβάλουν τις προτάσεις και τα έργα τους, με προϋπόθεση να παρουσιάζουν συνάφεια με τον γενικό άξονα θεματολογίας και με τις επιμέρους θεματικές ενότητες.

Η ΑΝΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ / RE-CREATION αποτελεί το σύνθημα της πρώτης διοργάνωσης του Thessaloniki Design Week και τον γενικό άξονα θεματολογίας και προβληματικής των εκδηλώσεων, στοχεύοντας να εκφράσει τη δυναμική που καλείται η κοινωνία μας να αναπτύξει, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες της νέας εποχής. Ένα πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων θα απλώνονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με βάση τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Ανα-σχηματίζοντας το μέλλον

Στη νέα εποχή, όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν ραγδαία όχι μόνο τους τρόπους παραγωγής των αγαθών, αλλά και τις συμπεριφορές των ανθρώπων, ο καινοτομικός σχεδιασμός αποκτά μία διευρυμένη, ολιστική σημασία στις ζωές όλων μας. Δεν αφορά όμως μόνο το παρόν, καθώς κάθε νέο του βήμα εμφανίζει και αυτό που θα υπάρξει στο μέλλον.

Ανα-διαμορφώνοντας το χώρο

Οι εξελίξεις, που αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς τις παραγωγικές δομές στις σύγχρονες κοινωνίες αφήνουν πίσω τους κελύφη που χρήζουν αναδιαμόρφωσης και μετεξέλιξης σε νέες χρηστικές υποδομές. Χώροι και αστικά τοπία, νέα τοπόσημα και στοιχεία εξοπλισμού τους αποκτούν μια νέα ζωή, δημιουργώντας πόλους καινοτομικής συμπεριφοράς και αστικότητας.

Ανα-σχεδιάζοντας την ταυτότητα

Οι νέες καταναλωτικές ανάγκες και συνήθειες και τα σύγχρονα προϊόντα που δημιουργούν δεν εμπεριέχουν μόνο την καθεαυτή αξία τους, αλλά περιβάλλονται με συστήματα προβολής και διάθεσης που διεγείρουν με πολλαπλούς τρόπους την ανάγκη απόκτησης και κατανάλωσής τους. Οι ποιότητες δεν εκλείπουν, αλλά αποκτούν πιο σύνθετα και διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά που προσδίδουν σε αγαθά και υπηρεσίες νέες ταυτότητες και αξίες.

Ανα-στοχαζόμαστε τις ικανότητές μας

Σ’ έναν κόσμο που αναδιαμορφώνει συνεχώς τα μοντέλα παραγωγής, με κοινωνίες που πλήττονται και άλλες που μπαίνουν στο προσκήνιο, οι προσωπικές δεξιότητες των ατόμων τίθενται υπό συνεχή κρίση και ανάγκη προσαρμογής. Ό,τι επιφέρει όμως η κρίση και η καταστροφή, μπορεί να περιέχει τα σπέρματα μιας νέας δημιουργικότητας, μιας εξελικτικής διαδικασίας παραγωγής νέων ιδεών και ικανοτήτων.

Ανα-πλάθοντας τις αισθήσεις μας

Ακόμα και για τις πρωταρχικές, βιοτικές ανάγκες μας, η ικανοποίηση που τις συνοδεύει αποκτά βαθύτερη και πιο ουσιαστική πληρότητα, όταν συνεγείρεται όλο το φάσμα των αισθήσεών μας και συντελείται μία συνολική εμπειρία και καθολική τέρψη. Όλα όσα αποτελούν το ευ ζην ανιχνεύονται, συνδυάζονται και ανα-πλάθονται, δημιουργώντας την νέα φούγκα της ευδαιμονίας μας.

Ανα-προσδιορίζοντας τις ιδέες μας

Κάθε έκφραση της δημιουργικότητας, κάθε νέα ιδέα επιζητά εναγωνίως την εμφάνισή της, την στάθμισή της από το κοινό, την ενδεχόμενη καταξίωσή της. Προσκλήσεις που αποτελούν προκλήσεις για νέους δημιουργούς, αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για μια νέα παραγωγικότητα και ανάπτυξη.


Οι αιτήσεις θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι τις 10/1/2019 στην ακόλουθη διεύθυνση: [email protected] και πρέπει να περιλαμβάνουν:

  1. Το προφίλ (της ομάδας) των αιτούντων, συμπεριλαμβανομένων των πλήρων στοιχείων επαφής, βιογραφικό σημείωμα, επιτεύγματα και πιθανές προηγούμενες εκθέσεις του έργου.
  2. Τον τίτλο του έργου και περιγραφή του στα ελληνικά ή στα αγγλικά.
  3. Φωτογραφίες του έργου ή σχέδιά του σε 2D 3D και διαστάσεις του.
  4. Πιθανές απαιτήσεις εγκατάστασης.

Όλες οι αιτήσεις θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή και θα κριθούν σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

Συνάφεια με τον γενικό άξονα και τις επιμέρους θεματικές ενότητες του 1ου TDW.
Καινοτομία, λειτουργική αξία και αισθητική ποιότητα.
Απαιτήσεις του έργου – καταλληλότητα για τους διαθέσιμους χώρους.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν έως τις 25/1/2019 και θα ειδοποιηθούν οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, για την προετοιμασία των έργων τους.

Η συμμετοχή των υποψηφίων τόσο στους χώρους, όσο και στις δράσεις του Thessaloniki Design Week είναι δωρεάν.

Ωστόσο οι υποψήφιοι θα πρέπει να καλύψουν το κόστος παραγωγής του έργου τους καθώς και των προσωπικών τους εξόδων σε περίπτωση παρουσίας τους.

Σε περιπτώσεις συμμετοχών ή έργων τα οποία θα κριθεί ότι μπορούν να παρουσιαστούν σε workshop, ημερίδες ή άλλες δράσεις του προγράμματος, θα εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης των προσωπικών εξόδων των συμμετεχόντων. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης προτάσεων ή έργων μέσω χορηγιών ή βραβείων, εφόσον εξασφαλιστούν στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week.

Περισσότερα στο www.thessalonikidesignweek.gr

Loading...
Μια ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Ο C. W. Stoneking στο Principal Club Theater | Κερδίστε Προσκλήσεις