Skip to content

Thessaloniki Design Week: Μία διοργάνωση για την καινοτομία στο design!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η Πολιτιστική Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Philartia, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης – Δ/νση Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλους φορείς, διοργανώνει το 2ο Thessaloniki Design Week (ThessDW) από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου 2021.

Σε συνέχεια της πρώτης πετυχημένης διοργάνωσης του 2019, το ThessDW, το μοναδικό Design Week της Ελλάδας, καθιερώνεται ως θεσμός, με στόχο να προωθηθεί η δημιουργικότητα και η καινοτομία σε όλες τις εκφάνσεις του Σχεδιασμού/Design, όπως αυτές διαμορφώνουν κάθε πλευρά της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής.

Υπό τον γενικό τίτλο «Καινοτομία στο Σχεδιασμό – Innovation in Design», το 2ο ThessDW αναπτύσσεται σε δύο θεματικές «Διαμορφώνοντας τον Δημόσιο Χώρο / Shaping the Public Space» και «Δημιουργώντας στον Προσωπικό μας Χώρο / Creating in our Personal Space», θέλοντας να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα τόσο στον σχεδιασμό της μεγάλης κλίμακας όσο και της μικρής.

Στο πλαίσιο του 2ου ThessDW έχουν ήδη διοργανωθεί και ολοκληρωθεί τέσσερις διαγωνισμοί μέσω ανοιχτών προσκλήσεων (OpenCall), με πλήθος συμμετοχών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου 2021 ποικίλες δράσεις θα απλωθούν σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης, όπως εκθέσεις, συνέδριο, ομιλίες, workshops, ημερίδες, ξεναγήσεις, απονομή βραβείων. Σημειώνεται ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα (14-16 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ από τη HELEXPO η έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 4.0.

Προγραμμα

Καινοτομία Στον Σχεδιασμό

Διεθνές Συνέδριο

Καταξιωμένοι επαγγελματίες από το εξωτερικό πραγματοποιούν ομιλίες με θέμα την καινοτομία σε πέντε θεματικές του Σχεδιασμού/Design.
Θα μιλήσουν οι:

  • Αρχικτεκτονική: Juan Lucas Young & Neil Porter (Sauerbruch Hutton & Gustafson Porter+Bowman Offices) – Αγγλία & Γερμανία
  • Graphic Design: Roy Terhorst (Thonik Office) – Ολλανδία
  • Digital Design: Refik Anadol (Refik Anadol Studio) – ΗΠΑ
  • Design Thinking: Steven Ney (HPI Academy) – Γερμανία
  • Product Design: Danilo Petta (MASK ARCHITECTS) – Ιταλία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
13-14 Οκτωβρίου 2021
(το συνέδριο πραγματοποιείται και online με live streaming)
______________________

Δράσεις στο Περίπτερο 10 της ΔΕΘ

Το Περίπτερο 10 της ΔΕΘ αποτελεί το επίκεντρο του 2ου ThessDW, καθώς σε αυτό φιλοξενούνται Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το ΕΚΕΤΑ, το νεοσύστατο INNOVATIVE DESIGN CLUSTERFabLabs και ακαδημίες ρομποτικής, εταιρείες, γραφεία, φορείς και ομάδες, που παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από διπλωματικές εργασίες, μακέτες, εκτυπώσεις, τρισδιάστατες κατασκευές, ψηφιακές και διαδραστικές εφαρμογές. Επίσης, στο Περίπτερο 10 πραγματοποιούνται ομιλίες, ημερίδες, workshops, έκθεση επιλεγμένων προτάσεων από το Open Call, απονομή βραβείων διαγωνισμών κ.ά.

ΔΕΘ – Helexpo, Περίπτερο 10
13-17 Οκτωβρίου 2021
______________________

Έκθεση Βραβείων ΕΒΓΕ

Στον χώρο του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λιμάνι πραγματοποιείται μεγάλη έκθεση των ΕΒΓΕ 2021, με βραβευθέντα έργα όλων των κατηγοριών γραφιστικής και εικονογράφησης.

Λιμάνι
13-31 Οκτωβρίου 2021
______________________

Έκθεση Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού

Thessaloniki Confex Park

Πρόκειται για την παρουσίαση των σχεδιαστικών προτάσεων των διαγωνιζομένων, που έλαβαν μέρος στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι μακέτες και τα σχέδια των δεκαπέντε διαγωνιζόμενων αρχιτεκτονικών προτάσεων, οι οποίες αποτυπώνουν τις ποικίλες ιδέες και φιλοσοφίες των αρχιτεκτονικών ομάδων για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς και τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου στην καρδιά της πόλης.

ΔΕΘ – Helexpo, Περίπτερο 9
13-17 Οκτωβρίου 2021
______________________

Έκθεση Βραβευμένων Συμμετεχόντων Αρχιτεκτονικών ΔΙαγωνισμών Δήμου Θεσσαλονίκης

Η έκθεση παρουσιάζει τις βραβευμένες συμμετοχές σε τρεις αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς προσχεδίων που διενεργήθηκαν από τον Δήμο για σημαντικά έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται οι βραβευμένες προτάσεις των εξής διαγωνισμών:

  • Ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους
  • Δημιουργία συγκροτήματος κοινωφελών λειτουργιών στο δημοτικό ακίνητο των πρώην Στάβλων Παπάφη
  • Δημιουργία κτιρίου κοινωφελών λειτουργιών στην περιοχή των 40 Εκκλησιών.

ΔΕΘ – Helexpo, Περίπτερο 9
13-17 Οκτωβρίου 2021
______________________

Designing For Food Vol.#03

To AgroDesign Cluster και το ApoDec οργανώνουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας του επαγγελματία δημιουργού. Έμφαση δίνεται στο sustainable design και στη σχέση που αναπτύσσεται λόγω κλιματικής αλλαγής μεταξύ συσκευασιών που προστατεύουν το περιβάλλον και του ανοίγματος σε νέα δίκτυα πελατών εξωτερικού από τον επαγγελματία δημιουργό. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, έκθεση συσκευασιών, Creative Food Walk, workshops, Cheese and Wine closing event.

Creativity Platform – Apodec
14-17 Οκτωβρίου 2021
______________________

Innovative Design Cluster

Workshop

Η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, Φορέας Αρωγός του νεοσύστατου Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας για το Design (Innovative Design Cluster), σε συνεργασία με το Hellenic Design Centre, οργανώνει εργαστήριο συν-σχεδιασμού, με στόχο την εξειδίκευση του επιχειρηματικού σχεδίου του Innovative Design Cluster.

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας
15 Οκτωβρίου 2021
______________________

Made In Thessaloniki

Το OPEN HOUSE Thessaloniki συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στο ThessDW με τη δράση «MADE in Thessaloniki», η οποία περιλαμβάνει ξεναγήσεις και workshops σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, με στόχο να αναδειχθούν διάφορα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το design.

Διάφοροι Χώροι Δημιουργίας και Παραγωγής
15-17 Οκτωβρίου 2021

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
4+1 καθημερινές φεμινιστικές πράξεις!
Discrete Works #4: Η Die Wolke σε ένα διήμερο σύγχρονου χορού και τεχνολογίας!