Skip to content

4+1 καθημερινές φεμινιστικές πράξεις!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να υποστηρίξεις τις γυναίκες και να βάλεις το λιθαράκι σου στην ισότητα των φύλων. Η αλήθεια είναι οτι μπορούμε να εφαρμόσουμε τον φεμινισμό στην καθημερινότητα μας και με μικρές αλλά ουσιαστικές πράξεις μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.

Το να υπερασπίζεσαι και να ενδυναμώνεις γυναίκες μπορεί να περιλαμβάνει μικρές καθημερινές πράξεις όπως το να συγχαρείς μια γυναίκα συνάδελφο για μια προαγωγή που πήρε, να συμμετέχεις στις δουλειές του σπιτιού, να πας στο σουπερμαρκετ και να πάρεις σερβιέτες για την σύντροφο σου. Πάμε όμως να δούμε 5 πολύ απλές πράξεις που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητα σου.

1. Μην γελάς με σεξιστικά, κάφρικα ή ρατσιστικά αστεία.

Ναι ξέρω δεν θες να σε πουν τον ξενέρωτο της παρέας και είναι αμήχανο να μένεις σιωπηλός όταν οι άλλοι γελάνε, αλλά τι είναι 10 δευτερόλεπτα σιωπής όταν προσπαθείς να φτιάξεις έναν πιο δίκαιο κόσμο; Ένας πολύ καλός τρόπος για να καταλάβει ότι αυτό που λέει δεν είναι αποδεκτό μπορείς πάντα μετά το αστείο τους να ρωτάς “Τι εννοείς;” – και ας ελπίζουμε ότι η δυσφορία που θα νιώσουν όταν αναγκαστούν να εξηγήσουν τις προκαταλήψεις τους θα τους ανοίξει τα μάτια.

2. Υποστήρίξε τη δουλειά των γυναικών\αγόρασε από γυναικείες επιχειρήσεις.

Οι γυναίκες που πρωτοπορούν με την παρουσία τους σε ορισμένες βιομηχανίες μιλούν για διακρίσεις λόγω ανδρικής προκατάληψης. Αν γνωρίζεις μια γυναίκα μηχανικό υπολογιστών πήγαινε τον υπολογιστή σου σε αυτήν. Αν γνωρίζεις μια γυναίκα με δικό της χρωματοπολείο προμηθεύσου τα χρώματα για να βάψεις το σπίτι σου από εκεί. Μπορείς να βοηθήσεις τις γυναίκες να αποκτήσουν πιο ισχυρές βάσεις σε κλάδους που είναι ανδροκρατούμενοι ή να τις βοηθήσεις επιλέγοντας τα προϊόντα τους να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και ποιος ξέρει να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας .

3. Μοιράσου τις ιστορίες σου και άκου τους άλλους.

Η δύναμη της αφήγησης είναι ότι όσο ζωντανεύει ένα ζήτημα άλλο τόσο δίνει τη δυνατότητα σε άλλους να ταυτιστούν με αυτό κατά τρόπο που δεν μπορούν να κάνουν όλες οι στατιστικές στον κόσμο. Είτε είσαι άντρας, είτε είσαι γυναίκα μίλα για τα βιώματα σου και άκου αυτά που έχουν να πουν. Όσο πιο πολύ μαθαίνεις και ακούς και διαβάζεις τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να βρεθείς στην θέση του άλλου και θα την κατανοήσεις. Πέρα από την πρακτική διάσταση μπορείς να επεκτείνεις τις γνώσεις σου διαβάζοντας βιβλία γραμμένα από γυναίκες ή βλέποντας ταινίες με ισχυρούς γυναικείους χαρακτήρες.

4. Δεν χρειάζεται να είσαι η φωνή κανενός – απλά δώσε το μικρόφωνο.

Ο λόγος σου στο γραφείο μετράει; Έχεις μια αναγνωρίσιμη θέση σε έναν οργανισμό, στο πανεπιστήμιο, σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης; Δώσε την ευκαιρία σε γυναίκες να ακουστούν, να πάρουν πρωτοβουλίες, να προωθήσουν το έργο τους και να εκφραστούν με τον τρόπο που θέλουν. Ας κάνουμε όλη μια προσπάθεια να ακούγεται μια ποικιλία γυναικείων φωνών.

5. Μάθε την ισότητα και το σεβασμό στα παιδιά.

Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης μας και αντιγράφουν σε μεγάλο βαθμό όσα βλέπουν. Πέρα από την δική σου συμπεριφορά όταν είσαι κοντά τους, χρειάζεται προσοχή στα βιβλία τους και τα μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν. Προσπάθησε να γεμίσεις τα ράφια του παιδικού τους δωματίου και τα ράφια της τοπικής βιβλιοθήκης, με δυνατούς, ισχυρούς γυναικείους χαρακτήρες. Μην τα αποθαρύνεις όταν επιλέξουν παιχνίδια που δεν είναι συνηθισμένα για το φύλο τους. Θέλουν μια κουζίνα ή μια κούκλα αγόρασε την του και ας είναι αγόρι, θα αποκτήσει καλή σχέση με την μαγειρική ή θα αναπτύξει την φαντασία του με ένα παιχνίδι ρόλων.

Πηγές:

  1. lulastic.co.uk
  2. huffingtonpost.co.uk

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
H Nike φτιάχνει γήπεδο μπάσκετ από 20.000 ανακυκλωμένα αθλητικά παπούτσια!
Thessaloniki Design Week: Μία διοργάνωση για την καινοτομία στο design!