Skip to content

Όλα εκείνα που δεν πρέπει να χάσεις στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης για το 2019 θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 12 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO. Στη φετινή έκθεση, οι εκδηλώσεις και η θεματολογία αφορούν το ρόλο του πλήθους στη λογοτεχνία και την ιστορία, καθώς θίγουν το προσφυγικό ζήτημα.

Ρίχνοντας μια ματιά στον κατάλογο με τις εκδηλώσεις που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αυτό το τετραήμερο, ξεχώρισαμε μερικές από αυτές που δεν θα θέλαμε να χάσουμε και τις συγκέντρωσαμε σε αυτό το άρθρο.

Τελετή Εγκαινίων

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO και τον Δήμο Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν την Πέμπτη 9 Μαΐου στις 20.00 στην τελετή εγκαινίων της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διδώ Σωτηρίου, Περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με παρουσίαση δραματοποιημένων αποσπασμάτων από κείμενα του Ερίκ Βυϊγιάρ και Αντρέα Φραγκιά με αναφορές στο κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία»  από ομάδα σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του διευθυντή της σχολής Γιάννη Ρήγα.

Πέρας Προσέλευσης: 19.45

Π.Α. έως 7.5.2019

Τηλ: 2310 291272


Τι δεν πρέπει να χάσεις:

Πέμπτη 9 Μαΐου

  • Εορτασμός της 650ής επετείου γέννησης του Σεγίντ Ιμαντεντίν Νασίμι. Στην Αίθουσα «COSMOS» (Περίπτερο 13 και ώρα 16.00), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με αφορμή τον εορτασμό της 650ής επετείου γέννησης του Σεγίντ Ιμαντεντίν Νασίμι. Το αφιέρωμα στον Αζέρο ποιητή και φιλόσοφο Seyyid Imadeddin
    Nasimi, σπουδαία μορφή στην ποίηση και τη φιλοσοφική σκέψη της Ανατολής και κορυφαίο θεωρητικό του Χουρουφισμού.
    Στην εκδήλωση θα προβληθεί απόσπασμα κινηματογραφικής ταινίας
    για το έργο του.
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ. Στην Αίθουσα «ΕΙΠ» (Περίπτερο 15 και ώρα 17.00), θα γίνει παρουσίαση του περιοδικού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ, μετά τη συμπλήρωση 18 χρόνων παρουσίας και με αφορμή την ειδική τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Μπότση, παρουσιάζει τη μέχρι σήμερα πορεία του, αλλά και την κατεύθυνσή του για το μέλλον. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος και διευθυντής.ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Θούλη Μισιρλόγλου, ιστορικός Τέχνης, προϊστάμενη Συλλογών MOMus, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αλεξάνδρα Μυλωνά, συγγραφέας, σκηνοθέτις, Λέων Ναρ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολοφίας ΑΠΘ, συγγραφέας, Σάκης Σερέφας, συγγραφέας.
  • H προσφυγική εμπειρία ως πηγή έμπνευσης και λογοτεχνικής δημιουργίας. Ο Philippe Leclerc, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Ali Bader, συγγραφέας και ο Άρης Φιορέτος, συγγραφέας θα συηζητήσουν για την προσφυγική εμπειρία ως πηγή έμπνευσης και λογοτεχνικής δημιουργίας. Στην Αίθουσα «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» (Περίπτερο 15 και ώρα 18.00) στο Στρογγυλό Τραπέζι.Θα συντονίζει τη συζήτηση η δημοσιογράφος Θεοδώρα Αυγέρη.
  • Εκδήλωση επίσημης έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας. Στις 18.30, θα λάβει μέρος η εκδήλωση της επίσημης έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας
    Στο πλαίσιο της αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα εγκαινιαστεί το «Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας» το οποίο θα κλείσει αντίστοιχα στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της
    Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2020. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα
    και την Ρωσία. (Αίθουσα «ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ», ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13).

Παρασκευή 10 Μαΐου

  • Το σύμπαν του Μπόρχες μέσα από το βλέμμα των μεταφραστών του. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μετάφρασης και την τιμητική στην Ισπανόφωνη Λογοτεχνία, θα λάβει μέρος μια συζήτηση για το σύμπαν του Μπόρχες μέσα από το βλέμμα των μεταφραστών του (Αίθουσα «ΒΑΒΕΛ», Περίπτερο 15 και ώρα 14.00).Ο μεταφραστής του πεζογραφικού έργου του Μπόρχες, Αχιλλέας Κυριακίδης, συνομιλεί με τον μεταφραστή του ποιητικού έργου του, Δημήτρη Καλοκύρη, και μαζί παρουσιάζουν στο κοινό το έργο αυτού του μεγαλοφυούς και τόσο επιδραστικού συγγραφέα.Θα συντονίζει η δημοσιογράφος Λαμπρινή Κουζέλη και οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
  • Το ταξίδι της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό: μια ατζέντισσα διηγείται. Η Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, στην προσπάθειά της να φέρει στο φως τον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία διασχίζει τα σύνορα
    της γλώσσας και της χώρας της, παρουσιάζει το έργο των λογοτεχνικών ατζέντηδων. Μια από τις δύο ελληνίδες ατζέντισσες μιλά για τις προκλήσεις αλλά και τις χαρές που επιφυλάσσει η προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.Η συζήτηση θα λάβει μέρος στην Αίθουσα «ΒΑΒΕΛ», Περίπτερο 15 και ώρα 15.00. Οι ομιλήτριες θα είναι η Ανθή Βηδενμάιερ, μεταφρασεολόγος, ΑΠΘ και η Κατερίνα Φράγκου, λογοτεχνική ατζέντισσα.
  • Ο Roberto Bolaño στις Εκδόσεις Άγρα. Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα «Το πνεύμα της επιστημονικής φαντασίας» και θα συζητήσει και για το περσινό του, «Λούμπεν μυθιστορηματάκι». Στην Αίθουσα «ΕΞΩΣΤΗΣ» Περίπτερο 15 και ώρα 18.00.Θα συζητήσουν μαζί του ο Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης και ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης, συγγραφέας και μεταφραστής.
  • Στην Αίθουσα «ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ» (Περίπτερο 14 και ώρα 18.00), θα λάβει μέρος κάτι ξεχωριστό, η perfomance «Strange fruit» . Μια perfomance βασισμένη στο ποιητικό θεατρικό έργο «Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα που κυκλοφόρησε το 2019 σε μετάφραση του Χρήστου Χρυσόπουλου από τις Εκδόσεις Νεφέλη.
  • Clare Mackintosh: Το νέο αστέρι της βρετανικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Συζήτηση και γνωριμία με τη βρετανίδα συγγραφέα που κατακτά τις λίστες των ευπώλητων και τις καρδιές των αναγνωστών με τα μπεστ σέλερ της «Σ’ άφησα», «Σε είδα», «Ξέχασέ με». Θα συζητήσει  μαζί της η Βάσια Τζανακάρη, μεταφράστρια και συγγραφέας (Αίθουσα «COSMOS», Περίπτερο 13 και ώρα 20.00).

Σάββατο 11 Μαΐου

  • Αφιέρωμα στον Άμος Οζ. Σε ένα αφιέρωμα στο μεγάλο συγγραφέα Άμος Οζ, θα συζητήσουν η Φάνια Οζ-Ζαλτσμπέργκερ, συγγραφέας και ο Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος, υπεύθυνος ξένης λογοτεχνίας Εκδόσεων Καστανιώτη.  Στην Αίθουσα «COSMOS», Περίπτερο 13 και ώρα 10.00.
  • Roque Dalton: Έχω επιθυμία να γελάσω ή να σκοτωθώ; Ο συγγραφέας από το Ελ Σαλβαδόρ Χόρχε Γκαλάν και ο μεταφραστής Κώστας Αθανασίου συνομιλούν για μια από τις πιο σημαντικές, αυθεντικές, και επαναστατικές, ποιητικές φωνές της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Στην Αίθουσα «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ», Περίπτερο 14 και ώρα 11.00.
  • «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Τόμος VII: Ο ανακτημένος χρόνος» του Μαρσέλ Προυστ. Αφιέρωμα στον 7ο και τελευταίο τόμο του «Αναζητώντας τo χαμένο χρόνο» του Marcel Proust και την ολοκλήρωση του έργου για πρώτη
    φορά στα ελληνικά. Θα εισηγηθούν η Τιτίκα Δημητρούλια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και κριτικός λογοτεχνίας και ο Βασίλης Κάλφας, καθηγητής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. (Αίθουσα «ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ», Περίπτερο 13, ώρα 12.00).
  • Καβάφεια 2019. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με φορείς από την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ανέλαβε το 2017 την πρωτοβουλία αναβίωσης των Καβαφείων, μιας διεθνούς συνάντησης στη γενέτειρα του Καβάφη, στη μνήμη του πρωτεργάτη τους Κωστή Μοσκώφ. Το φθινόπωρο του 2019, στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο γίνεται η επόμενη
    συνάντηση.Οι ομιλητές θα είναι ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, πρόεδρος ΕΙΠ και η Σταυρούλα Σπανούδη, διευθύντρια Παραρτήματος ΕΙΠ Αλεξανδρείας. Θα συντονίζει ο Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων. (Αίθουσα «ΕΙΠ», Περίπτερο 15, ώρα 13.00).
  • Ο Κορτώ μεταφράζει Άτγουντ: Υποταγή κι αγάπη. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μετάφρασης, ο συγγραφέας και μεταφράστης των έργων της Άτγουντ, Αύγουστος Κορτώ, θα εισηγηθεί μια συζήτηση στην Αίθουσα «ΒΑΒΕΛ», Περίπτερο 15 και ώρα 15.00.
  • «Τo βιβλίο των σκέψεων»: Γνωρίζοντας τη νιγηριανο-ιρλανδή ποιήτρια Felicia Olusanya. H ποιήτρια Felicia Olusanya επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα και παρουσιάζει μια κειμενοκεντρική performance βασισμένη σε
    θέματα όπως οι ρίζες, οι ταυτότητες, η οικογένεια. Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο ποιητής Γιάννης Δούκας. (Αίθουσα «ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ», Περίπτερο 14, ώρα 15.00)
  • Η γυναικεία ταυτότητα στη μεταφρασμένη λογοτεχνία: Βιρτζίνια Γουλφ, Μαργκερίτ Ντιράς, Σίλβια Πλαθ. Τρεις μεταφράστριες συζητούν για τρεις σημαντικές συγγραφείς και μοιράζονται με το κοινό τις σκέψεις τους για τη μετάφραση της γυναικείας ταυτότητας. Η Μυρσίνη Γκανά, ποιήτρια, μεταφράστρια, η Έφη Κορομηλά, μεταφράστρια, καθηγήτρια και υπεύθυνη του προγράμματος στα Εργαστήρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και η Βάσια Τζανακάρη, συγγραφέας, μεταφράστρια. Θα συντονίζει η Σταυρούλα Παπασπύρου, δημοσιογράφος. (Αίθουσα «ΒΑΒΕΛ», Περίπτερο 15 και ώρα 16.00).
  • Το αστυνομικό μυθιστόρημα των γεύσεων και της ασιτίας. Ο διεθνούς φήμης Έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο Ισπανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αλεχάντρο Γκάγιο συζητούν για τις διαφορές ανάμεσα στο μεσογειακό και το σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα. (Αίθουσα «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ», Περίπτερο 14, ώρα 16.00).
  • Παρουσίαση του έργου του Λάσλο Κρασναχορκάι («Πόλεμος και πόλεμος», «Η μελαγχολία της αντίστασης», «Το τανγκό του Σατανά», «Σέιμπο»). Ο συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι θα συζητήσει για τα βιβλία του με την Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφο-κριτικό βιβλίου. (Αίθουσα «COSMOS», Περίπτερο 13 και ώρα 18.00).

Κυριακή 12 Μαΐου

  • «Όπως ποτέ» του Μισέλ Φάις. Ο συγγραφέας Μισέλ Φάις συζητάει με το δημοσιογράφο κριτικό βιβλίου Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και τον αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ και πρόεδρο ΔΣ του ΚΘΒΕ, Άρη Στυλιανό για το μυθιστόρημα του. Ένα μυθιστόρημα για τον πανικό και την απάθεια του σύγχρονου βίου. Μια ατέρμονη κωμωδία της κούρασης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σώμα, στη μνήμη, στον ύπνο, στις λέξεις. Διαβάζει η ηθοποιός Μάρα Τσικάρα. (Αίθουσα«ΚΩΣΤΗΣ
    ΜΟΣΚΩΦ», Περίπτερο 15, ώρα 14.00).
  • «Άνθρωπος στη θάλασσα» της Έρσης Σωτηροπούλου. Το νέο βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου, σε ποιητική φόρμα, αφορά την αναμέτρηση της κόρης με την ασθένεια και την απώλεια της μητέρας. Με μια γλώσσα λιτή που σφάζει τα αισθήματα, με θραύσματα αναμνήσεων και τραυματισμένες εικόνες, η Σωτηροπούλου μιλά για την οδυνηρή σχέση με τη μητέρα όταν η αρρώστια τη μετατρέπει σε νήπιο και αναγκάζει την κόρη να γίνει μάνα της γυναίκας που υπήρξε άλλοτε η μάνα της. Η συγγραφέας θα συζητήσει με την Γλυκερία Μπασδέκη, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και τον Ιγνάτη Χουβαρδά, συγγραφέα. (Αίθουσα «ΕΙΠ», Περίπτερο 15, ώρα 14.00).
  • «Ο Αίγαγρος» του Διονύση Τεμπονέρα. Ένα παιδί με πολλαπλές εθνικές ταυτότητες έρχεται σε ένα νησί και
    καταλήγει στη Νέα Υόρκη. Μια ανθρωπολογική ματιά σ’ ένα σύγχρονο πολίτη του κόσμου. Στην παρουσίαση βιβλίου, θα συζητήσουν ο Νίκος Στεφανίδης (Γενική Διεύθυνση Radio 88miso), ο Γιάννης Θ. Διαμαντής (δημοσιογράφος) και η Ελίζα Θεοδωράνου (θεατρολόγος).  (Αίθουσα «ΕΞΩΣΤΗΣ», Περίπτερο 15, ώρα 15.00).
  • «Μια νύχτα ακόμη» του Κώστα Κρομμύδα. Ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο
    λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του. (Αίθουσα «ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΣΚΩΦ» , Περίπτερο 15, ώρα 19.00).

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις και στη σελίδα τους στο facebook Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Βρείτε τη σελίδα τους εδώ.

Βρείτε το πρόγραμμα εδώ.

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
4 stages και περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες στο line up του ADD 2019!
Η Nalyssa Green στο SpaceLab | Κερδίστε Προσκλήσεις