Skip to content

Ποιοι στο καλό κρύβονται πίσω από το The/Saloniki Sound Festival;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Επιμέλεια: Κική Μαριάδου

Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη του The/Saloniki Sound Festival, μιλήσαμε με τους ιθύνοντες του φεστιβάλ, Κωστή Καράτζια, Ντέμη Σαμαρά και Χρήστο Εξαρχόπουλο, οι οποίοι μας σύστησαν στην πενθήμερη μουσική γιορτή που ετοιμάζουν.

Το The/Saloniki Sound Festival έρχεται για πρώτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, να φρεσκάρει το συναυλιακό τοπίο της και ευελπιστεί να γίνει το μουσικό γεγονός της Θεσσαλονίκης και γιατί όχι, όλης της Βόρειας Ελλάδας. Συνδυάζει ήχους, συναυλιακούς χώρους και δραστηριότητες, προσκαλώντας το κοινό να απολαύσει ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα και να ξαναγνωρίσει την πόλη του!

 

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το The/Saloniki Sound Festival και τι είναι αυτό που τους έχει ενώσει;Το The/Saloniki Sound Festival είναι μια ιδέα που στροβιλίζει αρκετό καιρό στο μυαλό μας. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ στα πρότυπα του εξωτερικού, με line up που θα αποτελείται κυρίως από μπάντες, ενώ παράλληλα θα συμπληρώνεται από κάποια επιλεκτικά dj sets και live set perfonmances. Η ιδέα λοιπόν αυτή είναι της ομάδας Soulfood Thessaloniki, που -κατά καιρούς- την έχετε γνωρίσει μέσα από τα φεστιβάλ γαστρονομίας (Street Food Festival, Beer Festival κ.λπ.), σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Tμήμα Πολιτισμού.

Πώς προέκυψε η ιδέα ενός φεστιβάλ που συνδυάζει τον σύγχρονο ήχο με την afro, jazz και world μουσική, έχοντας κιόλας κατά νου πως τα δε, ίσως να μην είναι και τόσο δημοφιλή όπως ή ηλεκτρονική ή η hip hop;Αυτός ακριβώς είναι ο δικός μας στόχος. Είμαστε λάτρεις της μαύρης μουσικής, της jazz και φυσικά της ηλεκτρονικής. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει όλους αυτούς τους ήχους, με σκοπό να διασωθεί αυτή η ομάδα μουσικών ακουσμάτων. Θέλουμε κάθε διοργάνωση να φιλοξενεί σχήματα με πολλούς μουσικούς και ο θεατής να βλέπει ένα live με πολλούς καλλιτέχνες και όργανα επί σκηνής.

Στο line up περιλαμβάνονται πάνω από 15 acts, ντόπιοι και μη καλλιτέχνες, από μουσικούς του δρόμου, μέχρι μπάντες που κουβαλούν ιστορία. Πόσο δύσκολο εγχείρημα ήταν να συλλέξετε αυτά τα ονόματα και να οργανώσετε ένα πενθήμερο φεστιβάλ;Καθόλου δύσκολο όταν έχεις επιλέξει τη στρατηγική που θα κινηθείς. Το κύριο μέλημά μας ήταν να έχουμε ένα line up με ονόματα τα οποία αυτή τη στιγμή παίζουν στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου και ας μην είναι ακόμα τόσο γνωστά στην Ελλάδα. Παράλληλα, είχαμε ακόμη δύο στόχους, να συμπεριλάβουμε ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η χώρα μας και να δοθεί η ευκαιρία σε μπάντες από τη χώρα που είναι δύσκολο να βρουν χρόνο σε φεστιβάλ, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Στις μέρες του φεστιβάλ υπάρχουν και κάποια δωρεάν δρώμενα. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια γι αυτή την επιλογή και ιδιαίτερα για την προσθήκη των workshops;

Θέλουμε το συγκεκριμένο φεστιβάλ να απασχολήσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια να γίνει το μουσικό γεγονός της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας κατ’ επέκταση. Θέλουμε με αυτό το φεστιβάλ να βγούμε προς τα έξω και να προσεγγίσουμε κοινό από τις γειτονικές χώρες. Όσον αφορά τα workshops, πιστεύουμε ότι είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του φεστιβάλ. Οι ομιλίες από τους ειδικούς της πόλης νομίζουμε πως είναι κάτι άκρως ενδιαφέρον. Θα γίνουν ανοιχτές συζητήσεις με θέμα τη μουσική και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών διοργανώσεων  και φεστιβάλ. Το πιο ωραίο όλων είναι οι ομιλητές, οι οποίοι ίσως να μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ζωντανοί θρύλοι της πόλης στο τομέα -φυσικά- της μουσικής.

Άλλη μία ιδιαιτερότητα του φεστιβάλ, πέρα από την ποικιλία των μουσικών ακουσμάτων, είναι οι χώροι στους οποίους θα γίνουν τα events. Πώς και γιατί τους επιλέξατε;

Πάντα έχουμε στο μυαλό μας χώρους τους οποίους δε βλέπουμε συχνά σε φεστιβάλ. Χώρους μη οργανωμένους, χώρους που απλά όταν τους βλέπεις σου ξυπνούν αισθήματα και ιδέες. Η παλιά Νομαρχία Θεσσαλονίκης για παράδειγμα είναι, ίσως, ο πιο μεγάλος σε έκταση πνεύμονας πρασίνου στη πόλη και αυτό το γνωρίζουν πολύ λίγοι. Οι υπόλοιποι χώροι είναι στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, που ίσως είναι ότι πιο όμορφο έχουμε να δείξουμε σαν εικόνα. Αν δείτε και το πόστερ του φεστιβάλ, θα διαπιστώσετε ότι στην ουσία είναι αυτό που βλέπεις όταν κάθεσαι στο λιμάνι και κοιτάς απέναντι. Η θέα από τη Θεσσαλονίκη παρέα με τον ήχο της Θεσσαλονίκης.

Είναι το The/Saloniki Sound ένα φεστιβάλ που θέλει να σπάσει κάπως το στερεότυπο όσον αφορά στο κοινό και την προσέλευση;

Γιατί ένα κράμα μουσικών μπορεί να προσελκύσει ένα κράμα ανθρώπων.

 Το The/Saloniki Sound Festival είναι μία διοργάνωση που θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο τους μουσικούς, τις μπάντες, τη soul, την world, τη jazz και όλα αυτά τα συναισθήματα που ξυπνούν αυτές οι μουσικές.

Συνοψίζοντας, τι περιμένετε εσείς ως διοργανωτές και τι να περιμένουμε εμείς το κοινό από τη μουσική γιορτή του The/Saloniki Sound Festival;

Από τη μεριά μας, ελπίζουμε απλά να αρέσει η αισθητική μας, να αρέσει η επιλογή του line up και φυσικά να βρούμε συμπαραστάτες σε αυτή τη προσπάθεια. Το κοινό να είναι απλά σίγουρο οτι θα διασκεδάσει και θα χορέψει με όλη του τη ψυχή.


[icon name=”info-circle” class=”” unprefixed_class=”fa-2x”]

Από τις 18 έως και τις 22 Ιουνίου, η Θεσσαλονίκη σας προσκαλεί να γνωρίσετε τον ήχο της!

Δείτε το πλήρες line-up εδώ!

Official Facebook Event: https://www.facebook.com/events/184672778717243/ 

HashTags
#tssf18 #soundfestival #kentropolitismou #perifereiakentrikismakedonias #dimosthessalonikis #municipalityofThessaloniki #soundofthecity #thessaloniki #skg #music #festival 

Τιμές και Διάθεση Εισητηρίων
Εισιτήριο ημέρας: 12€
Εισιτήριο τριημέρου: 25€

Προπώληση/Σημεία/Spots
Online στο viva.gr και Τηλεφωνικά στο: 11876

Φυσικά σημεία προπώλησης
Seven Spots | Media Markt | Stereodisc | Lotus Record Shop | Ticket House – Musicland | Λυκίσκος | WE

Με την υποστήριξη του Beater.gr!

35126885_295857904287591_5097369883855814656_n

Loading...
Οι Scot Dech και Unickue στήνουν ένα από τα καλύτερα ελληνικά mobile parties!
Το Τετράδιο Θαυμάτων του Στέφανου Ξενάκη!